Klaup püstitas seitsme alaga neli isiklikku rekordit, Šadeiko katkestas

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Klaup lõpetas esimese MMi nelja isikliku rekordiga seitsmevõistluses
Mari Klaup lõpetas esimese MMi nelja isikliku rekordiga seitsmevõistluses Foto: Liis Treimann

Moskvas toimuval kergejõustiku MMil püstitas Mari Klaup seitsme alaga neli  isiklikku rekordit ning lõpetas seitsmevõistluse 5924 punktiga. Lõppkokkuvõttes andis see 29 lõpetanud sportlase seas 21. koha.

Maailmameistriks krooniti ukrainlanna Hanna Melnitšenko, kes kogus seitsme alaga 6586 punkti. Teine oli Kanadat esindav Brianne Theisen Eaton (6530) ja kolmas hollandlanna Dafne Schippers (6477).


Grit Šadeiko vigastas kaugushüppes jalga ja jättis võistluse pooleli. Avapäeva järel 17. kohal olnud ja Eesti rekordi graafikule  vaid 38 punktiga kaotanud Šadeiko alustas täna hommikul kaugushüpet 6.11ga. Teise katse hoovõtu ajal hakkas ta aga lonkama ja jättis hüppe pooleli. Tema vasaku jala hüppeliigesele asetati jääkott ja ta lahkus areenilt. Vahetult enne odaviske algust teatati, et Šadeiko on võistluse sootuks katkestanud.

Võistlust jätkab aga Mari Klaup kelle tegemisi toome operatiivselt lugejateni.

VÕISTLUSE KÄIK

100mtj

Naiste seitsmevõistluse esimene ala algab kell 8.30. Mari Klaup teeb kaasa esimeses jooksus ning Grit Šadeiko kolmandas jooksus. Juuni lõpus Tallinnas isiklikke rekordeid püstitades oli Šadeiko aeg 13,62 ning Klaubi tulemus oli 14,09.

 
 
100mtj

Klaup lõpetab esimese jooksu kolmandana. Klaup püstitab ühtlasi ka isikliku rekordi - 13,99. Sellega teenib ta 980 punkti.

 
 
100mtj

Šadeiko võidab kolmanda eeljooksu! Aeg 13,40 on kiirem kui juuni rekordivõistlusel. Tegemist on ka tema hooaja tippmargiga. Šadeiko teenib avaalaga 1065 punkti.

 
 
100mtj

Esimese ala järel juhib võistlus Brianne Theisen Eaton 1099 punktiga. Šadeiko on 1065 punktiga viiendal kohal ning Klaup on 980 punktiga 24. positsioonil.

 
 
Kõrgus

Klaup valib oma grupis algkõrguseks 1.65 ja ületab selle avakatsel

 
 
Kõrgus

Klaup, kes on muidu hea kõrgushüppaja, ajab 1.68 esimesel katsel maha

 
 
Kõrgus

Šadeiko hüppab teises grupis ja alistab algkõrguse 1.65 avakatsel

 
 
Kõrgus

Klaup ületab teisel katsel 1.68 suure varuga

 
 
Kõrgus

Klaup ületab kohe esimsel katsel 1.71

 
 
Kõrgus

Šadeiko ületab 1.68 esimesel katsel

 
 
Kõrgus

Klaup ületab 1.74 avakatsel. Oma seni parimas seerias oli ta tulemus 1.81. Seega on minna veel pikk tee

 
 
Kõrgus

Šadeiko ületab ka 1.71 esimesel katsel. Juunis Tallinnas ületas ta 1.78

 
 
Kõrgus

Klaup ajab kõrguse 1.77 esimesel katsel maha

 
 
Kõrgus

Šadeiko ületab avakatsel 1.74

 
 
Kõrgus

Klaup ajab ka teisel katsel 1.77 maha

 
 
Kõrgus

Klaup ajab lati ka kolmandat korda maha ja see on tõsine tagasilöök. Oma rekordivõistluses ületas ta 1.81. Kahe alaga on Klaup kogunud 1883 punkti ja oma rekordigraafikust jääb ta maha 74 punktiga.

 
 
Kõrgus

Šadeiko ajab 1.77 esimesel katsel maha

 
 
Kõrgus

Paha lugu - Šadeiko ajab ka teisel katsel lati maha

 
 
Kõrgus

Latt küll väriseb, kuid Šadeiko suudab kolmandal katsel 1.77 ületada

 
 
Kõrgus

Kõrgusel 1.80 tuleb Šadeikol esimesel katsel latt alla

 
 
Kõrgus

Šadeiko ajab ka teisel katsel lati maha

 
 
Kõrgus

Šadeiko ajab ka kolmandal katsel 1.80 maha. Aga see pole katastroof - tema tulemuseks jääb 1.77, mis on vaid sentimeeter vähem, kui juuni lõpus Tallinnas Eesti rekordit püstitades. Kahe alaga on Šadeiko kogunud 2006 punkti, mis annab talle rekordigraafikuga võrdluses 20 plusspunkti.

 
 
7v

Kahe ala järel asub Šadeiko 11. kohal, Klaup on 23. Võistlust juhib ukrainlanna Hanna Melnitšenko 2135 punktiga. Talle järgnevad kanadalanna Brianne Theisen Eaton (2115) ja belglanna Nafissatou Thiam (2092).

 
 
7v

Kolmas ala kuulitõuge alagab Eesti aja järgi kell 17.45

 
 
Kuul

Šadeiko  esimene tõuge ebaõnnestub täielikult ja ta astub selle üle

 
 
Kuul

Klaup tõukab kohe avakatsel isikliku rekordi 12.85. See on neli sentimeetrit rohkem, kui juuni lõpus Tallinnas tehtud rekordiseerias

 
 
Kuul

Šadeiko ei saa ka teisel katsel tulemust kirja

 
 
Kuul

Klaup  tõukab teisel katsel 12.30

 
 
Kuul

Šadeiko tuleb raskest seisust välja ja saab kolmandal katsel tulemuse kirja - 11.49. Seda on küll pool meetrit vähem, kui isikliku rekordi püstitamisel, ent kuulitõuge on punktide poolest odav ala ja kadu pole väga suur. Kolme alaga on ta kogunud 2633 punkti ja oma rekordigraafikust jääb ta maha 14 silmaga.

 
 
Kuul

Klaup ei suuda ka kolmandal katsel tulemust parandada. Seega jääb tema parimaks isiklik rekord 12.85. Kolme alaga on ta kogunud 2600 punkti ja oma rekordigraafule jääb ta alla 72 punktiga.

 
 
200m

Klaup on kohe esimeses jooksus ja võidab selle isikliku rekordi 25,54ga. Avapäeva lõpuks on ta kogunud 3438 punkti, mis tähendab parima seeriaga võrdluses -65 punkti. Seega liigub ta 5950 punkti graafikus.

 
 
200m

Šadeiko asub starti neljandas jooksus.

 
 
-

Klaup püstitas avapäeval neljast alast kolmel isiklikud rekordid, kuid ebaõnnestunud kõrgushüpe jätab ta parimast graafikust maha. «Kui homme samamoodi jätkan, siis ehk ei tulegi punktisumma nii hirmus,» vaatas ta optimistlikult lähitulevikku. Samas ei osanud ta ütelda, milline rekord valmistas suuremat heameelt. «Kõik parandused olid nii väikesed, et tegelikult tähendavad need miinimumprogrammi täitmist. Kuna olen neid tulemusi nii kaua oodanud, polegi rõõm enam väga suur.»

 
 
200m

Šadeiko saab aja 24,46 ja see on oodatust kehvem. Oma rekordiseerias jooksis ta 24,21. Nelja alaga on ta kogunud 3570 punkti. Oma rekordigraafikust jääb ta maha 38 punkti. Seega liigub ta 6180 punkti kanti.

 
 
-

«Pikk päev on seljataga – jalad on väsinud,» tõdes Šadeiko pärast 200 m jooksu. «Kuulitõuke kohta ei oska ma praegu midagi ütelda, pole jõudnud mõtelda, uus ala tuli kohe peale. Punktide kaotus polnud küll suur, aga see mind ei lohuta.»

Kuigi Šadeiko kaotas kahe viimase alaga punkte, ei näe ta selles katastroofi. «Teine päev on alles ees, ka Euroopa karikavõistlustel olid just teise päeva tulemused head,» lisas ta.

 
 
Kaugus

Algas teine võistluspäev

 
 
Kaugus

Klaup  hüppab avakatsel 5.77. Pole paha, kuid veidike oleks vaja juurde. Rekordiseerias oli tema tulemus 5.83

 
 
Kaugus

Šadeiko tabab ideaalselt pakku ja hüppab 6.11. Tallinnas Eesti rekordit püstitades hüppas ta aga 6.35

 
 
Kaugus

Klaup ei suuda teisel katsel tulemust parandada, hüpates kõigest 5.58

 
 
Kaugus

Šadeiko jätab teise katse hoovõtu pooleli ja jookseb longates läbi kasti. Seisma jäädes katsub ta vasaku jala hüppeliigest, nagu oleks see viga saanud

 
 
Kaugus

Klaup hüppab viimasel katsel 5.75. Seega jääb tema parimaks 5.77. Viie alaga on ta kogunud 4218 punkti. Oma isikliku rekordi graafikule kaotab ta 83 punkti, mis lubab lõpptulemuseks pisut üle 5900 punkti

 
 
Kaugus

Šadeiko loobus viimasest katsest ja koondise arst doktor Mihkel Mardna vaatab võimaliku vigastuse üle. Seejärel selgub, kas ta saab võistlust jätkata

 
 
Oda

Klaup jätkab aga vapralt võistlemist ja põstitab odaviske avakatsel kohe isikliku rekordi 50.15

 
 
Oda

Teisel katsel ei suuda Klaup oma tulemust parandada

 
 
Oda

Klaup ei saa ka kolmandal katsel sentimeetreid juurde. Seega jääb tema odaviske tulemuseks isiklik rekord 50.15 - tõsi, rekordiparandus oli napp, vaid üks sentimeeter. Kuue alaga on ta kogunud 5081 punkti, mis tähendab oma rekordigraafikule kaotust 81 punkti. Lõpptulemuseks eeldab see pisut üle 5900 punkti.

 
 
-

7-võistluse viimane ala, 800 m jooks, peetakse õhtuses programmis

 
 
 

Mõlemad piigad olid jõuproovi eel valmis isikliku rekordi püstitamiseks. Juuni lõpus Tallinnas Eesti rekordi (6221) püstitanud Šadeiko usub, et on selle ajaga võrreldes isegi paremas seisus. «Toona tulin võistlema treeningute pealt ega osanud midagi oodata, nüüd aga tean, et olen korralikult valmistunud. Võiksin teha isegi 6300 punkti,» lausus ta.

Klaubi isiklik rekord pärineb samuti juuni lõpust - mitmevõistluse Superliigal oli tema tulemuseks 6002 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles