Kangur vedas koondise võimsalt käima

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauaoodatud tugitala Kristjan Kangur aitas koondise valiksarjas esimese võiduni.
Kauaoodatud tugitala Kristjan Kangur aitas koondise valiksarjas esimese võiduni. Foto: Peeter Langovits

Kristjan Kangur tuli väljakule ja Eesti sai EM-valiksarjas Hollandi vastu ülinapi võidu. Hollandit ähvardab aga halvimal juhul eemaldamine.
 

Laupäevase Eesti ja Hollandi EM-valikmängu eel oli tähtsaim küsimus, kas hiljuti operatsioonil käinud koondise liider Kristjan Kangur pääseb viimaks meeskonda aitama või mitte. Positiivne otsus võeti vastu alles mängupäeval ja Kangur tuli esmakordselt platsile avaveerandi poole peal, viibis lõpuks väljakul kokku ligi 32 minutit ja aitas Eesti 64:63 võiduni.

«Napp võit on parem kui kaotus,» sõnas Kangur pärast kohtumist. «Andsime endast parima, lõpus tulid kohati rumalad eksimused ja see aitas Hollandil järele tulla. Täna (laupäeva – toim) õhtul ma enam jooksma ei lähe, olen päris väsinud,» sõnas ta.

Kuigi punkte kogunes Kanguri arvele vaid viis, sai ta kätte 14 lauapalli ja oli kaitses asendamatu. «Ei oskagi öelda, mida ma meeskonnale juurde andsin, endale tundus, et kohati pigem lõhkusin meie mängu,» ütles ääremängija ise tagasihoidlikult.

Otsustav vise
Olles kolmese joone tagant seni viis korda mööda pommitanud, tabas Kangur 43 sekundit enne mängu lõppu viske, mis viis Eesti ette 64:62. Seejärel tabasid vastased ühe vabaviske ning siis viskas Kangur taas kolmese joone tagant peale, kui rünnakuaega oli veel järel üle kümne sekundi, ent eksis. «Eks kriitikutel on muidugi hea sellest kinni haarata, aga võtsin selle viske, sest tahtsin võimalikult suurelt võita,» sõnas ta oma otsuse kohta.

Hiljuti tehtud songaoperatsioon Kangurit kohtumise ajal palju ei seganud. «Mängus on adrenaliin üleval ja seepärast valu väga tähele ei pane, aga eks veidi ikka tunda oli,» lisas ta.


Kohtumist alustas Eesti maruliselt ja avaveerand võideti 30:28. Esimesel poolajal sujus meie rünnak ladusalt, viskeid tabati 50-protsendilise täpsusega ning poolajavileks juhiti 44:30. Puhkepausilt tulles ei suudetud aga nii hästi tabada ja ka teravus kadus. Kolmanda veerandaja järel juhiti veel 54:47, ent viimastel minutitel tehti mitu rumalat pallikaotust ja Holland pääses esmakordselt juhtima seisul 56:54.

 Pikkadel oli raske päev
«Alguses saime hästi jooksma, pärast ei laabunud asjad enam nii ladusalt, mõned kerged korvid jäid olemata,» sõnas peatreener Tiit Sokk. «Meie pikkadel oli ikka väga raske, nad surusid mängu väga korvi alla kokku.


Selles osas oli Kristjanist suur abi, ta suudab teisi juhendada ja ise kindlalt korvi all kaitses seista. Tema roll oli hindamatu, ta tegi täna supermängu ning andis kogu meeskonnale teise hingamise,» kiitis Sokk koondise liidrit.

Hollandi pikkadega korvi all kõvasti mütanud Janar Talts oli mängu lõppedes pisut pettunud moega. «Oleks tahtnud neljaga võita,» põhjendas ta. Avamängus oli Eesti kaotanud 71:74. «Raske oli, teisel poolajal said nad lihtsaid kiirrünnakuid, meil tekkis väike langus.» Talts kiitis samuti Kangurit.

«Kristjan on vähe trenni teinud, aga sellele vaatamata on ta suur jõud. Pidas vastu ja pani lõpus olulise viske ka ära. Arvan, et ta on nüüd päris surnud ka,» muigas Talts.

KORVPALL

EM-VALIKSARI

Eesti – Holland 64:63

Eesti: Veideman 15 p, T. Sokk 13 p, Talts 11 p + 7 lp, Arbet 8 p, G. Dorbek 8 p, Kangur 5 p, Hallik 4 p.

Holland: De Jong 16 p + 12 lp, Duinker 12 p, Akerboom 10 p, Smeulders 10 p + 7 lp, Cunningham 6 p, Williams 6 p, Van Der List 2 p, Osaikhwuwuomwam 1 p.



Hollandit ähvardab diskvalifitseerimine

Eesti-Hollandi mängupäeva hommikul ilmnes üsnagi üllatav uudis, kui selgus, et Holland oli seni valikmängudes kasutanud kahte topeltkodakondsusega mängijat (Mohamed Kherrazi ja Sean Cunningham), kuid reeglitega on lubatud kasutada vaid üht.

Möödalaskmise avastas Eesti-Hollandi mängu komissar ning seega võis Holland laupäeval neist kahest mängijast kasutada vaid üht. Koosseisu jäi algviisiklane Cunningham.

Veel pole teada, kuidas rahvusvaheline alaliit (FIBA) sellisele rikkumisele reageerib, ent on võimalik, et tagantjärele märgitakse Hollandile protokolli 0:20 kaotused või meeskond võetakse turniiril sootuks maha. «Täna suhtlesime FIBAga ning öeldi, et otsus tehakse esmaspäeval,» sõnas Eesti korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi pühapäeval.

Jättes kõrvale võimaluse, et FIBA otsustab Hollandit tõepoolest karistada, on Eestil endiselt võimalus alagrupp võita ja play-off’i pääseda. Selleks tuleb viimases alagrupimängus võõrsil Portugali võita vähemalt üheksa punktiga ning seejärel peab Portugal võitma võõrsil Hollandit meile sobiva skooriga. Siis on kõigil kolmel kaks võitu ja kaks kaotust ehk surnud ring ning edasi loetakse korvide vahet.

Eestil on see hetkel –8, Hollandil ja Portugalil +4.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles