Laureuse aasta comeback'i auhinna sai Vitali Klitško

Aino Siebert
, vabakutseline ajakirjanik, Saksamaa, Dortmund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Werner Siebert

Tänavuse Laureuse aasta

comeback

i auhinna sai poksiringide kuningas Vitali Klitško.

Auhinna andsid talle Dortmundis üle kergejôustikulegend Edwin Moses ja Laureuse Akadeemia liige, kunagine tenniseäss ja kolmekordne Wimbledoni tšempion Boris Becker.

«Ukraina poksi maailmameister tegi veel 37. ajaloolise tagasituleku ringi vôites eelmise aasta oktoobris Berliinis Samuel Peteri (Nigeeria). Vitali Klitško on seega neljas poksija peale Muhammad Alid, Evander Holyfieldi ja Lennox Lewist, kellel on ônnestunud kolmandat korda vôita kindavôitluse raskekaaluvöö,» põhjendas auhinna kolleegium oma otsust.

Laureuse-auhinda (ladina keeles loorber) peetakse spordi Oscariks.

Tänavu märtsis kaitses maailmameister jälle edukalt oma tiitlit, poksides kuubalase Juan Carlos Gomezi vastu. Stuttgardi areenil peetud ringiduell oli ukraina sportlase esimene tiitlivôitlus peale comebacki. Seega on dr. Eisenfaust (tõlkes Raudrusikas) vôitnud 39st kindamatšist 37.

Vitali Klitško, kes oli tulnud Ruhri piirkonda mitte ainult vôtma vastu auväärset preemiat, vaid ka toetama oma nooremat venda Vladimirit vôitluses Ruslan Tšagajevi vastu, ütles ajakirjanikele, et tänab Laureuse Akadeemiat sügavalt selle erilise austusavalduse eest.

«See on kahtlemata minu senise spordikarjääri kôrgpunkt. Kôik koos minuga nominentideks olnud sportlased kuuluvad maailma tippu, nad teavad, mida on vaja teha selleks, et püsida tipus ja veel rohkem – nad teavad kuidas peale pausi tippu jälle tagasi tulla. Ka minu rusikaduell Samuel Peteri vastu oli seotud suure riskiga, sest pidin asuma vôitlusesse tiitli saavutamiseks kohe, ilma vahesammudeta. Ma teadsin, et kui ma kaotan, siis ei anta mulle enam uut šanssi. Kuid kuigi mul oli olemas ainult ühesuunapilet, siis soovisin ma antud vôimalust ära kasutada,» rääkis Klitško.

Laureuse Akadeemia aseesimees Boris Becker tôi omakorda esile, et just Vitali on selle autasu kôige rohkem ära teeninud.

«Ta on suurepärane vôitleja ja fantastiline tšempion. Pealegi teab ta, kui tähtis on ühiskonnale ka midagi ma edust tagasi anda, tema sotsiaalne angažeering on eeskujulik. Ma olen rôômus, et minu kolleegiumikolleegid jagasid seda arvamust ja valisid samuti Vitali,» sõnas Becker.

Lisaks Vitali Klitškole olid auhinna nominendid velodroomijalgrattur Anna Meares, kes võitis pärast kaelavigastuse tôttu tekkinud kaheksa kuu pikkuse pausi vôitis Pekingi olümpiamängudel hôbemedali; golfimängija Gred Norman, kes veel 53-aastasena saavutas British Openil kolmanda koha; tôstja Matthias Steiner, kes krooniti hoolimata oma abikaasa surmast autoônnetuse tagajärjel Pekingis maailma tugevaimaks meheks; Maarten van der Weijden, kes vôitis pärast tervenemist verevähist Pekingis kulla ja golfilegend Tiger Woods, kes ainult kaks kuud pärast rasket pôlvevigastust tuli US Open Golf Championshipi vôitjaks.

Laureuse patrooniks on Nelson Mandela. Kui Laureuse auhindu üheksa aastat tagasi esimest korda jagati, ütles toonane Lôuna-Aafrika Vabariigi president, et spordil on vôimu muuta maailma. «Spordis on inspireerimisvôimu. Sport tähendab vôimu inimeste ühendamiseks, tal on vôimu äratada lootusi.»

Laureus on ülemaailmne liikumine spordi populariseerimiseks ja see koosneb kolmest pôhielemendist: Laureuse Spordiakadeemiast, Laureuse auhindadest ja Laureuse heategevusfondist. Seega ei tunnusta Laureus mitte ainult sportlikke tippsaavutusi, vaid kasutab spordi vôimu selleks, et panna alus ühiskonna positiivsetele muudatustele. 

Laureus World Sports akadeemiasse kuuluvad mh Franz Beckenbauer, Sergei Bubka, Nadia Comaneci, Mika Häkkinen, John McEnroe, Monica Seles, Mark Spitz, Alberto Tomba, Katarina Witt ja mitmed teised. Akadeemia esimeheks on olnud algusest alates Edwin Moses.

Laureus asutati selle annetajate Daimler-Chrysler AG (tänapäeval Daimler AG) ja Richemonti poolt. Toetajateks on ülemaailmased partnerid Mercedes-Benz, IWC Schaffhausen ja Vodafone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles