FIBA viivitab Hollandi kohta otsuse tegemisega

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reegleid rikkunud Hollandi jaoks võib seekordne valiksari lõppeda õnnetult.
Reegleid rikkunud Hollandi jaoks võib seekordne valiksari lõppeda õnnetult. Foto: Peeter Langovits

Koondis püüab Portugalis kuumaga kohaneda, FIBA pole Hollandile karistust määranud.

Eesti meeste korvpallikoondise võimalused 2015. aasta Euroopa meistrivõistluste valiksarja alagrupi võiduks ning poolfinaali pääsemiseks on samad kui pühapäeval, sest rahvusvaheline alaliit (FIBA) ei teinud esmaspäeval Hollandi koondise võimaliku karistamise kohta veel mingit otsust.

Teatavasti ilmnes Eesti-Hollandi mängu eelsel hommiku, mil leedulasest komissar Kestutis Pilipauskas Eesti meeste korvpallikoondise võimalused 2015. aasta Euroopa meistrivõistluste valiksarja alagrupi võiduks ning poolfinaali pääsemiseks on samad, mis pühapäevase seisuga, sest rahvusvaheline alaliit FIBA ei teinud esmaspäeval Hollandi koondise võimaliku karistamise kohta veel mingit otsust.

Teatavasti ilmnes Eesti-Hollandi mängueelsel hommiku, mil leedulasest komissar Kestutis Pilipauskas hollandlaste dokumente üle vaatas, et Holland on kasutanud kahte naturalisatsiooni korras kodakondsuse saanud mängijat. Lubatud on kasutada ühte. Kõnealused mängijad on Marokost pärit Mohamed Kherrazi ja USAs sündinud Sean Cunningham. Khreazzil Eesti vastu mängida ei lubatud, ent kahes eelnevas valiksarja kohtumises käisid väljakul mõlemad mehed.

Koos koondisega Portugalis viibiv Korvpalliliidu peasekretär ja koondises veel ka mänedžerina tegev Keio Kuhi ootas FIBA otsust esmaspäeval nagu rahvusvaheline alaliit oli algselt lubanud. «Eks see on raske olukord ja keeruline otsus ning sealt ka viivitus,» kommenteeris Kuhi asjade seisu esmaspäeva õhtul. «FIBA lubas nüüd otsuse langetada kolmapäeval,» sõnas ta.

Kui uusi tõendeid ei ilmne, peaks Holland saama kahe esimese kothumise eest 0:20 kaotused ning turniirilt eemaldamise.

Koondise abitreeneri Alar Varraku sõnul meeskond Hollandi-saagale väga ei keskendu. «Meie mängu see selles mõttes ei mõjuta, et meil on igal juhul vähemalt sietsmepunktilist võitu vaja. Minu teada pole sellist juhtumit varem olnud ja see on kahtlemata FIBA jaoks keeruline seis,» rääkis Varrak enne eileõhtust treeningut.

Eesti koondislased said pärast laupäevaõhtust 64:63 võidumängu Hollandi üle ühe päeva puhata ja eile hommikul kell 6 alustati reisi Portugali ülikoolilinna Coimbra poole, kus täna kell 20 minnakse vastamisi võõrustajatega, kellele avamängus jäädi kodusaalis alla 66:72. Võrreldes esimese kohtumisega on teist mängu järjest rivis hiljuti songaoperatsioonil käinud koondise liider Kristjan Kangur. Tema näol on Eestil Portugali vastu olemas tõhus lisakäik ja eelis, sest lõuna-eurooplaste mäng on suuresti rajatud kaugvisetele ja korvi all neil suuri jõude pole.

Eile õhtul tegi meeskond Portugalis kerge treeningu, väljas oli õhtul kell 8 soojakraade 30 ligi, seega tuleb ka mängus arvestada kuumade oludega.

Alar Varraku juhendatav Eesti meistermeeskond Kalev/Cramo tegutseb samal ajal usinalt mängijateturul, kui värvati veel üks leegionär, 209 cm pikkune rumeenlasest ääremängija Vlad Moldoveanu. «Kui sai selgeks, et Janar Taltsiga me siiski kokkuleppele ei saa, hakkasime temaga tõsisemalt suhtlema, kuigi olime teda juba varem märganud,» sõnas Varrak. «Tema tugevam külg on vise ja rünnak üldse, kaitse pole tema pluss,» iseloomustas peatreener uut mängijat. «Ta on üsna sarnane meil eelmisel hooajal mänginud Gary Wilkinsoniga. Kuna korvi all on Bamba Fall ja Frank Elegar, siis tahtsime ka kedagi, kes suudaks korvist eemal visata.»

Möödunud hooaja veetis Moldoveanu Prantsusmaa meistriliigas  Le Havre’i meeskonnas ja enne seda mängis Itaalias Treviso Benettonis. Prantsusmaal viskas ta 30 mänguga keskmiselt 12,3 punkti, võttis 5,3 lauapalli ja andis 2,8 resultatiivset söötu.Tänu Itaalia liigale oli tema tasemega hästi kursis Kristjan Kangur, kes Varrakule lisainfot andis. «Eks mingit infot saime ka Kristjani kaudu, aga meieni jõudis ta ikka teist teed pidi,» ütles Varrak. «Tal oli pakkumisi ka Itaaliast ja Prantsusmaalt, ent ühisliiga ja Eurosari said otsutavaks,» lisas ta.

hollandlaste dokumente üle vaatas, et Holland on kasutanud kahte naturalisatsiooni korras kodakondsuse saanud mängijat. Lubatud on kasutada üht. Kõnealused mängijad on Marokost pärit Mohamed Kherrazi ja USAs sündinud Sean Cunningham. Kherrazil Eesti vastu mängida ei lubatud, ent kahes eelnevas valiksarja kohtumises käisid väljakul mõlemad mehed.

Koos koondisega Portugalis viibiv korvpalliliidu peasekretär ja koondise mänedžerina tegutsev Keio Kuhi ootas FIBA otsust esmaspäeval, nagu rahvusvaheline alaliit oli algselt lubanud. «Eks see on raske olukord ja keeruline otsus ning sealt ka viivitus,» kommenteeris Kuhi asjade seisu esmaspäeva õhtul. FIBA lubas otsuse langetada kolmapäeval.

Kui uusi tõendeid ei ilmne, peaks Holland saama kahe esimese kohtumise eest 0:20 kaotused ning turniirilt eemaldamise.

Koondise abitreeneri Alar Varraku sõnul meeskond Hollandi-saagale väga ei keskendu. «Meie mängu see ei mõjuta, meil on igal juhul võitu vaja. Minu teada pole sellist juhtumit varem olnud ja see on kahtlemata on see FIBA jaoks keeruline seis,» rääkis Varrak enne eileõhtust treeningut.

Eesti koondislased said pärast laupäevaõhtust 64:63 võidumängu Hollandi üle ühe päeva puhata ja eile hommikul kell 6 alustati reisi Portugali ülikoolilinna Coimbra poole, kus täna kell 20 minnakse vastamisi võõrustajatega, kellele avamängus jäädi kodusaalis alla 66:72. Võrreldes esimese kohtumisega on teist mängu järjest rivis hiljuti songaoperatsioonil käinud koondise liider Kristjan Kangur. Tema näol on Eestil Portugali vastu olemas tõhus lisakäik ja eelis, sest lõunaeurooplaste mäng on suuresti rajatud kaugvisetele ja korvi all neil suuri jõude pole.

Eile õhtul tegi meeskond Portugalis kerge treeningu, väljas oli õhtul kell 8 soojakraade 30 ligi, seega tuleb ka mängu ajal arvestada kuumade oludega.

Alar Varraku juhendatav Eesti meistermeeskond Kalev/Cramo tegutseb samal ajal usinalt mängijateturul – värvati veel üks leegionär, 209 cm pikkune rumeenlasest ääremängija Vlad Moldoveanu. «Kui sai selgeks, et Janar Taltsiga me siiski kokkuleppele ei saa, hakkasime temaga tõsisemalt suhtlema, kuigi olime teda juba varem märganud,» sõnas Varrak. «Ta on üsna sarnane meil eelmisel hooajal mänginud Gary Wilkinsoniga. Kuna korvi all on Bamba Fall ja Frank Elegar, siis tahtsime ka kedagi, kes suudaks korvist eemal visata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles