Saksamaa jalgpalli «probleem»: head väravavahid ei mahu koondisesse

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimastel hooaegadel väga silmapaistvalt ja stabiilselt mänginud Dortmundi Borussia väravavaht pole tiheda konkurentsi tõttu Saksamaa koondist saanud esindada
Viimastel hooaegadel väga silmapaistvalt ja stabiilselt mänginud Dortmundi Borussia väravavaht pole tiheda konkurentsi tõttu Saksamaa koondist saanud esindada Foto: SCANPIX

Saksamaa jalgpallikoondisel ei ole juba ammu olnud probleeme tugeva esiväravavahi leidmisega. Hetkel on kindel esikinnas Müncheni Bayernis klubijalgpalli mängiv Manuel Neuer. Tugev konkurents tähendab aga seda, et paljud väga head mängumehed ei pääse koondisesse. Üks selline mees on näiteks Dortmundi Borussia esikinnas Roman Weidenfeller.

Sepp Maier, Harald Schumacher, Bodo Illgner, Andreas Köpke, Oliver Kahn, Jens Lehmann ja Manuel Neuer – sellised maailma suurnimed on alates 70ndate algusest pidanud Saksamaa esiväravavahi rolli kandma. Kõik mehed on oma kohal olnud ülimalt kindlad. Vaid 2006. aasta koduse MMi eel oli rahvuslikuks murekohaks küsimus, kas esikinnas peaks olema Kahn või Lehmann. Mõlemal mehel oli palju poolehoidjaid, kuid peatreener valis lõpuks Lehmanni.

Ka tänasel päeval seisab peatreener Joachim Löw pidevalt meeldiva probleemi ees, kes väga headest väravavahtidest koondisest välja jätta. Seni ei ole ta kutset saatnud Borussias kaptenipaela kandvale ja viimastel aastatel suurepärast mängu näitavale 33-aastasele Roman Weidenfellerile. Siiski kinnitas Löw mõnda aega tagasi, et järgmisel suvel toimuvale MMile võib ta kogenud Dortmundi palluri siiski kaasata.

«Olen väga õnnelik, et peatreener mind märganud on,» ütles Weidenfeller Kickerile. «Kui Saksamaa jalgpalliliidul on minu teeneid vaja, siis aitan ma hea meelega. Olen igal hetkel valmis. Loomulikult oleksin ma nõus minema koondise kolmanda väravavahina järgmisel suvel MMile.»

Päris ilma koondisemänguta Weidenfeller siiski pole, sest 2001. aastal esindas ta Saksamaad U21 vanuseklassis.

Viimastel aastatel on esikinda Neueri kõrval koondisekutseid jagunud veel sellistele meestele nagu Rene Adler ja Tim Wiese. Noort generatsiooni on koondise juures esindanud Ron-Robert Zieler ja Marc-Andre ter Stegen.

Seega on Löwil valikus väga erineva vanusega väga kõrgel tasemel pallivad mehed. Weidenfelleri kaasamise kasuks räägib see, et mees on tuntud kui väga tugev kaaslaste motiveerija. Sellest võib pika MM-turniiri jooksul palju abi olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles