Talts tänasest mängust Valgevenega: kui kaotame suurelt, läheb kodus raskeks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Talts
Janar Talts Foto: Liis Treimann

«Valgevene on mängitav meeskond, eriti siis, kui meil endil kõik õnnestub,» leidis Eesti korvpallikoondise tugitala Janar Talts.


 Täna kohtub Eesti EM-valikturniiril Mogiljovis Valgevenega. See on play-off-mängude esimene vaatus, korduskohtumine peetakse pühapäeval Tallinnas.

Karjääri jooksul kõiksugu vastastega kohtunud Taltsi sõnul on küll hea, et teine mäng toimub kodus, kuid samas on selge, et võõrsil peetava avalahingu kaal on väga suur.

«Kuuldavasti mängime üsna väikeses saalis ja seal ei tea kunagi… Aga kindel on see, et peame suutma neid seal tagasi hoida,» nentis Talts. «Kuidas see meil õnnestub, ei kujuta ette. Tegemist on ohtliku vastasega. Väga palju olenebki sellest, kuidas esimene mäng läheb. Kui peaksime suurelt kaotama, läheb kodus ka hirmsaks kangutamiseks.» Edasipääseja selgub kahe mängu kokkuvõttes.

Eesti ja Valgevene meeskond on teineteisele tuttavad. Viimati kohtuti juulis Tallinnas toimunud kontrollturniiril, kus napp paremus kuulus Valgevene meeskonnale. Valikturniiri alagrupis olid mõlemad meeskonnad võidukad ja nüüd kohtutaksegi märksa ametlikumas ja kaalukamas mängus.

Enne Valgevenesse lendu vaatasid Eesti koondislased videot Valgevene kohtumisest Ungariga. Taltsi sõnul oli sellest näha, et Valgevene on oma mängutaktikat veidike muutnud. Ei saa unustada ka seda, et Valgevenel on kasutada väga tugev relv – mees nimega Martin Müürsepp.

Valgevene koondise abi­treenerina töötav eestlane tunneb Eesti koondise mängijaid peensusteni, lisaks on ta tuttav koondise mängujoonisega. «See on Valgevene jaoks kindlasti suur pluss. Pole kahtlust, et ta suudab anda häid soovitusi, kuidas meie vastu tegutseda,» tõdes Talts.

Mõni päev tagasi teatas Müürsepp ERRile antud intervjuus, et ei kavatse oma teadmisi eestlaste osas vaka all hoida. «Panen kõik lauale, mis on. Meie eesmärk on edasi pääseda,» rääkis ta toona.

«See, et tean Eesti meestest rohkem, tuleb kindlasti kasuks – kui palju, ei oska veel öelda.»
Eesti koondise viimased treeningud on möödunud peamiselt taktikalisi nüansse lihvides.

Taltsi sõnul on selge, et Valgevene võimsa eesliini vastu pole erilist mõtet korvi alt murdma hakata, seepärast on mängu üks võtmeid see, kuidas suudetakse eemalt tabada. «Tegemist on väga ühtlase koondisega, kus igas liinis tasemel mängijad,» nentis ta.

Võrreldes Tallinnas peetud kontrollmänguga on Eesti koondisel juures juba alagrupiturniiri kahes viimases kohtumises osalenud Kristjan Kangur ja esimest korda meeskonnaga liitunud Siim-Sander Vene. «Kindlasti pole Vene vorm veel väga hea, kuid usun, et natuke saab ta meid ikka aidata,» uskus Talts.   

Valgevene ja Eesti kohtumine algab kell 19 ning Postimees vahendab selle käiku tekstilise otseülekandena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles