Sõbra õnnevise, nostalgia ja legendide aura

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatreener Andres Sõber.
Peatreener Andres Sõber. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eesti koondise mängujuhil Sten Sokul ja abitreener Andres Sõbral  on komme treeningu alguses Coca-Cola pudelite peale täpsust proovida. Eile õhtul jõuti niikaugele, et Sõber oli lõpuks Sokkude korvpallidünastia kõige nooremale mehele võlgu 12 pudelit karastusjooki.


Sokk pakkus välja variandi, kuidas Sõber saaks oma võla kustutada: treeneril on kolmese joone tagant üks vise ja kui ta selle tabab, on võlg nullis, paneb mööda, kasvab pudelite arv kahekordseks.

Sõber… mõistagi tabas! «Timmuu!» hõiskas Sõber ja tegi kätega võidurõõmu näitava liigutuse. «Vanameister paneb ikka sellise viske sisse. Vaadaku ka natuke, kellega ta torkima tuleb!»
Nii õnnelikuks kui osutus Sofia ülikooli spordihoone Sõbra jaoks, pole see ehitis aegade jooksul Eesti korvpallile paraku siiski olnud.

Kaugel 1995. aastal, mil ajakirjanikud sõitsid sündmust kajastama lumivalge VAZ 2105ga ning teekond Sofiasse kestis kaks ja pool päeva, osales Eesti koondis samas saalis Euroopa meistrivõistluste lisavalikturniiril. Kolme kaotuse kõrvale saadi toona vaid üks võit, sest lisaks Serbiale ja Türgile jäädi tookord alla ka võõrustaja rollis olnud Bulgaariale 89:110.

Ebausklikud näevad selles muidugi halba ennet, kuid neid võiks lohutada teadmine, et Bulgaaria koondises pole enam sellist liidrit, nagu 1990ndate alguses oli tagamees Georgi Mladenov.
Tänaseks 51-aastane mees kostitas mälestusväärses mängus Eestit 29 punktiga.

Tõsi, ka Eestil olid toona platsil legendaarsed kujud, näiteks Mladenovist isegi aasta vanem Margus Metstak viskas bulgaarlaste korvi 22 silma. Täna saab näha, kas uute staaridega ehitud koondistes on jõudude vahekorrad muutunud või mitte.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles