Värskelt loodud kaheksapaat treenib Londoni OMi nimel

, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks aastat tagasi maailmameistriks kroonitud kaheksapaadi koosseisus stardib neljapäeval algaval U23 MMil vaid kaks meest: Rauno Talisoo (vasakult kaheksas) ja Alo Kuslap (vasakult neljas). U23 MM algab Tšehhimaal homme, finaalid peetakse pühapäeval.
Kaks aastat tagasi maailmameistriks kroonitud kaheksapaadi koosseisus stardib neljapäeval algaval U23 MMil vaid kaks meest: Rauno Talisoo (vasakult kaheksas) ja Alo Kuslap (vasakult neljas). U23 MM algab Tšehhimaal homme, finaalid peetakse pühapäeval. Foto: Eesti Sõudeliit
Kaheksa meest, kaheksa isiksust ja esialgu ainult üks eesmärk – kuni 23-aastaste sõudmise maailmameistrivõistluste medal. Kolme aasta pärast loodetakse kohal olla aga juba Londoni olümpial.

Eestlased on kord juba võitnud U23 vanuseklassi MMil kulla. Kaks aastat tagasi Šotimaal peetud võistlusel ei saanud Eesti kaheksapaadile vastu mitte keegi. Toona saatsid mehed korda väikese ime.

Kui nüüd korduks seesama, siis oleks tegemist juba suure, hiiglama suure imega.

Ja mitte sellepärast, et vanast paatkonnast on vanuse tõttu alles jäänud vaid kaks meest: Rauno Talisoo ja Alo Kuslap. Ega ka sellepärast, et praegune koondis on märksa noorem kui maailmameistrite paatkond.

Eelkõige on küsimus koostöös. Kui U23 maailmameistriteks kroonitud mehed lihvisid enne seda koostööd tervelt kaks hooaega, siis need mehed on koos harjutanud vaevalt kuu. Liiatigi polnud pooled poisid üksikaerulise paadiga varem kokku puutunudki.

Seetõttu ei teegi keegi neist veel suuri sõnu, sest piltlikult öeldes hüppavad mehed, pea ees, tundmatus kohas vette. Vähemalt kuus neist teevad seda. Talisoo, Kuslap ja Jaakson on juba kolm-neli aastat kaheksases harjutanud. Ronald Väli, Martin Neeroti, Tõnis Paara, Carel Kivimaa ja Kaur Kuslapi jaoks on see aga esimene omaealiste tiitlivõistlus kaheksapaadil.

Tegemist on ka ühe noorema koondisega tänavusel U23 MMil. Kolm meest on vaevalt 18-aastased, vanim liige on 22-aastane Jaakson.

Ometi on nad selle kuuga arenenud rohkem, kui keegi neist enne võistlust iial loota oskas. Trakai võistlusel prooviti jõudu ka Eesti esikaheksapaadi vastu. Üksnes paarisekundiline kaotus näitas, et mehed on õigel teel.

Seda, kas pühapäeval korratakse Tšehhimaal Racices kahe aasta tagust triumfi või mitte, näitab üksnes aeg. Kuid poisid ise unistavad medalist. Unistamist ei keela ju keegi. «Mäletan selgelt seda hetke, kui esimesena finišijoone ületasime. See oli üks elu parimaid tundeid. Võib-olla kogetakse seda vaid korra,» meenutas Talisoo. Alo Kuslap lisas: «Kui me rütmi saame kätte, siis võib kõike juhtuda. Ehk saame ka samasugust tunnet kogeda.»

Ent treener Matti Killing suhtus medalivõitu pisut skeptilisemalt. Paatkonna võimalused võttis ta kokku järgmiselt: «Me võime medalist ju unistada, aga saate te aru, millised suured maad siin stardivad – Saksamaa, Inglismaa, Venemaa! Seal on kõik kogemustega mehed, valik on suur. Meie oma väikse miljonilise rahvaarvuga siin imet ei tee.»

Killingu sõnul on projekt loodud vaatega 2012. aasta Londoni olümpiale. Mida rohkem kaheksapaadimehi selle võistluse nimel harjutab, seda suurem on võimalus OMil edukalt esineda. «Ideaalne oleks, kui meil on kaks kaheksapaati. Ehk siis 18 meest. Alati võib kellegagi midagi juhtuda, selles ei saa kunagi kindel olla. Konkurents on alati teretulnud,» nentis Killing.

Värskelt loodud kaheksapaat erineb vanast koosseisust nii mõnegi aspekti poolest. Selles sõidavad kolm mulki, neli pärnakat ja üks tallinlane. Üksnes kolm neist on üliõpilased, ülejäänud viis kas õpivad keskkoolis või on selle äsja lõpetanud.

 

Artikli täisversiooni loe Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles