Pingetest vabanemine aitas Liivamäe rekordini

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Liivamägi
Martin Liivamägi Foto: Toomas Huik.

Martin Liivamäest sai Eesti ujumiskoondise päästeingel, kes vabastas kogu Rooma MMil viibiva seltskonna painavast pingest. Koht poolfinaalis on kätte võideldud, järgmistel päevadel saab basseini hüpata lisapingeteta.

Eile õhtul startis Liivamägi Roomas 200 meetri kompleksujumise poolfinaalis, ent hommikul püstitatud Eesti rekord oli röövinud lihastest kogu jõu ning nõrgendanud vaimu.

Oma ujumise viimane koht ei tekitanud noormehes siiski meelehärmi, endale püstitatud ülesanne oli täidetud juba hommikul, kui ta nihutas Eesti rekordi uude minutisse – 1.59,95.

Eelujumises ületasid senigi Liivamäe nimel olnud riigi rekordi 2.01,37 koguni kaks eestlast – lisaks päevakangelasele ka Martti Aljand, kes sai kokkuvõttes 2.01,26ga 29. koha. Vaieldamatult oli tegemist eestlaste senise tipphetkega.

«Rekord oli asjade loogiline käik – treenerid usuvad minusse ning olen treeningutel kõvasti tööd teinud ja kindlasti oli oma osa ka heal trikool,» sõnas Liivamägi. «Võin öelda, et hooaeg on korda läinud.»

Eesti ujumiskoondise peatreener Riho Aljand tunnistas, et Liivamäe hea vorm oli näha juba viimastel treeningutel. «Martini pealt on see kohe eriti hästi märgatav – ta libiseb vees justkui iseenesest. Seda on kõrvalt ilus vaadata,» selgitas Aljand. «Juba siia saabudes ning Martinit ja Marttit nähes ütlesin kohe, et need poisid paistavad küll pagana head välja.»

Koondise peatreeneri hinnangul ujus Liivamägi hommikul ideaalselt, suutes säilitada jõudu ka kaheks viimaseks basseinipikkuseks. «Martinil on liblikujumine ja seliliujumine selgelt tugevamad ning nendes liialt pingutades kipub tal lõpp ära vajuma,» teadis Aljand. «Seekord jagas ta jõudu targalt ja pidas lõpuni korralikku tempot.»

Liivamägi pääses poolfinaali üle noatera. Viimaste eelujumiste ajal jälgis ta koos Martti Aljandiga konkurentide tulemusi. «Teadsin, et viimases ujumises võivad seitse meest mind edestada – nii läkski, pääsesin viimasena edasi,» meenutas ta ärevaid hetki.

USAs Berkeley ülikoolis õppiv ning sealse treeneri David Durdeni näpunäidete järgi harjutav Liivamägi märkis, et USAs on treeningutel kõik teisiti kui Eestis, ent samas ei osanud ta öelda, kas on seal harjutades kerkinud uuele tasemele.

«Kaks aastat tagasi jõudsin samuti MMi poolfinaali. Samas pole alla kahe minuti ujuda kuigi lihtne,» viitas ta ja lisas, et pole endale praegu kõrgeid eesmärke seadnud. «Otsustasin võtta seda aastat rahulikult ning lihtsalt üldise vooluga kaasa minna.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles