Eestlased ujuvad üle Irbe väina

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bruno Nopponen mullu Soome lahe ületamise ajal joogipausi pidamas.
Bruno Nopponen mullu Soome lahe ületamise ajal joogipausi pidamas. Foto: Raigo Pajula

Täna keskpäeval startisid Lätist Kuramaalt kolm eesti ujujat, kes õhtuks loodavad jõuda Sõrve poolsaarele.


Keskpäeval ujumist alustanud Bruno Nopponen, Henri Kaarma ja Romet Tepper loodavad kohale jõuda täna õhtul kell 21, teatas Viimsi veeklubi.

Irbe väin ehk Kura kurk) ühendab Läänemerd Liivi lahega ja lahutab Saaremaad Kuramaast. Kõige raskemaks teguriks Kura kurgu ületamisel on suur vooluhulk, mis tuulega ulatub 20 000 m3/sek ja võib vägisi ujujad trajektoorilt kaasa kiskuda.

Hetkel on küll tuul väinal peaaegu olematu, kuid ujumist raskendavad pea poole meetrised lained.

Möödunud suvel ujus Bruno Nopponen esimesena üle Soome lahe (56 km), ilma kalipsota üle lahe ujunud Henri Kaarma katkestas, kuna veetemperatuur oli toona Soome lahes kohati vaid 15 kraadi.

Ka seekord ujub ta ainsana ilma kalipsota. Romet Tepper on varem teinud kaasa juulikuus läbi saaretuuril, kus ujuti mandrilt Vormsile, sealt Hiiu-, seejärel Saaremaale ja Muhu saarele.

Ujujaid saadab kaks paatkonda ja ujumist alustatakse Kuramaa poolsest otsast. Hinnanguliselt võiks selleks kuluda 9 kuni 10 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles