Kristjan Kangur unistas Pärnust, aga sattus Itaalia mägedesse

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Kangur pidi kohe pärast Eesti koondise mängude lõppemist lendama Milanosse uue koduklubi käsutusse.
Kristjan Kangur pidi kohe pärast Eesti koondise mängude lõppemist lendama Milanosse uue koduklubi käsutusse. Foto: Peeter Langovits

Möödunud nädalal Eesti koondisega Bulgaariast naastes rääkis meeskonna kapten Kristjan Kangur sellest, kuidas ta sooviks pärast pühapäevast viimast EM-valikmängu jääda mõneks päevakski Eestisse – et puhata ja külastada Pärnus asuvat vanematekodu.

Tegelikult ei tulnud aga mõttes mõlkunud idüllist midagi välja. Pühapäeva hilisõhtul tagas ta koos koondisekaaslastega pileti 2015. aasta EM-finaalturniirile, esmaspäeva hommikul kell 5.30 oli ta aga juba lennujaamas, et siirduda Milanosse oma uue koduklubi käsutusse.

«Teist aastat järjest jäi koondise lõpupidu minu jaoks vahele,» tõdes Kangur. «Tõsi, tunnikese istusin koos teistega, rääkisime äsajalõppenud mängust, kuid siis pidin lahkuma. Ülejäänud koondislased jäid veel muidugi edasi istuma.»

Julge samm

Kuigi kiire lahkumine võis olla emotsionaalselt ebameeldiv, tähendas see teisalt seda, et uue hooaja asjad hakkasid Kanguri jaoks klaaruma. Põhimõtteline kokkulepe oli Itaalia tippklubi Milano Emporio Armaniga sõlmitud, lepingu allkirjastamine sõltus vaid teisipäevasest tervisekontrollist.

Veel nädal või poolteist tagasi olid aga Eesti parima korvpalluri hinges märksa ärevamad tunded. Ta oli omal initsiatiivil lõpetanud lepingu mulluse tööandja Siena Montepaschiga ja ootas vabaagendina uusi pakkumisi. Variante oli, kuid ükski neist ei tundunud nii ahvatlev, et nendega väga tõsiselt edasi minna.

«Sellel ajal mõtlesin palju tuleviku peale. Nii mõnelgi ööl vähkresin voodis ja arutlesin endamisi, kas tegin Sienast lahkudes ikka õige otsuse,» meenutas Kangur. «Kuid teadsin, et olen ka varem võtnud suuri riske, muudmoodi minu tasemel mees ei saagi. Superstaaridel on juba poole hooaja pealt järgmise aasta asjad selged, kuid minul mitte. Seni on kõik isegi hästi õnneks läinud.»

Kuigi Kanguri siirdumine Milanosse näib igati loogiline – klubi peatreeneriks on Luca Banchi, kes juhendas mullu Sienat –, kinnitas mängumees, et eelmisest klubist lahkudes polnud tal edasise suhtes ühtegi kokkulepet. Uue töökoha otsimise kasuks sundis teda otsustama Sienas valitsev ebakindel majanduslik olukord.

«Ma ei oskagi öelda, kas minu palkamine oli Banchi soov, aga kui ta nägi, et olen vabaagent, otsustas ta valida enda jaoks lollikindlama variandi,» rääkis Kangur.

Kuigi Milano klubi peetakse Itaalia korvpallis kõige rikkamaks, ei oodanud Kangurit seal pudrumäed ega piimajõed. Tagasiminekut, mis oleks teda tabanud Sienas, õnnestus siiski vältida. Mängumees ei hakanud oma teenistusest rääkides rahanumbritesse sukelduma, kuid kinnitas, et võimalused jäid eelmise aasta tasemele. Mängumehe hinnangul tegi kevadine seljavigastus tema tänavustele võimalustele karuteene, sest pooleldi vigastatuna mängides polnud statistika kuigi hea.   

Milanosse jõudes ootasid Kangurit kõiksugu asjaajamised, teisipäeval läbis ta aga klubi juures tervisekontrolli. Hiljutine sportlase songa operatsioon polnud Milano jaoks põhiküsimus, hoopis rohkem huvitas neid, millises seisus on Kanguri selg.

«Klubi mõistab, et mul on seljaga väike probleem ja päris korda ei saa see enam kunagi. Kokkuvõttes jäid nad aga minu seisundiga rahule,» sõnas Kangur, kes alates eilsest ühines mäestikulaagris viibivate meeskonnakaaslastega. «Ühistreeningutele mind kohe ei aetud, hommikul käisin hoopis basseinis lõdvestumas, et reisist taastuda.»

Mäestikus treenimine on tippmeeskondade jaoks tavaline. Viimati koges Kangur seda Vareses mängides, mullu ühines ta Sienaga alles siis, kui meeskond oli juba mägedes käinud. Seekord asub ta koos kaaslastega Milanost neljatunnise autosõidu kaugusel.

Meeskond pole koos

«Tegemist on ettevalmistava laagriga. Olen rahul, et siia jõudsin, kuna Eesti koondises jäi mul ettevalmistus tegemata,» märkis Kangur. «Tunnen, et ma ei saanud valikturniiri lõpuni jalgu alla. Tegelikult oli mullu sügisel sama probleem, siis jäigi mul esimene ettevalmistav tsükkel tegemata.»
Kangur ei tea veel, millist rolli hakkab ta platsil täitma. Banchiga on ta põgusalt vestelnud ja teab, et teatud mängulisi ideid võtab juhendaja Sienast kaasa. Täpsemalt selguvad asjad aga siis, kui kogu tiim on koos.

«Kaks mängijat on Itaalia koondisega EMil, üks pidi veel olema, kuid sai kergelt vigastada. Meie põhitsenter on aga Jamaica koondises,» teadis Kangur. «Mullu Barcelonas mänginud C. J. Wallace käis aga samasugusel lõikusel nagu mina ja alles taastub.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles