Terviseprobleemid kustutasid Andrus Värniku MM-unistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpiamängudelt kõrvale jäänud Andrus Värnik ei sõida ka Berliini MMile.
Pekingi olümpiamängudelt kõrvale jäänud Andrus Värnik ei sõida ka Berliini MMile. Foto: Mihkel Maripuu

Kell on Saksamaa aja järgi 15.10 ja Eesti kergejõustikukoondise peatreeneri Aivo Normaku telefoni saabub sõnum. Selle sisu on järgmine: «Andrus Värnik otsustas Berliini MMil võistlemisest loobuda.»


Hoolimata sellest, et juba varem polnud alaliidul kindlust, et Värnik Berliini tõepoolest sõidab, on Normaku üllatus suur. Kuni viimase minutini lootis ta, et eksmaailmameister otsustab MMil siiski kaasa teha.



Normak helistab kohe Värniku psühholoogile Mare Porgile. Viimase kõrval istub ka eksmaailmameister ise. Kõne pannakse valjuhääldile ning üheskoos arutatakse viisi, kuidas uudis avalikuks teha.



Sügav pettumus


Vestlus kestab ühtekokku ligi seitse minutit. Ja kogu selle aja jooksul tajub Normak selgelt – Värniku hääles on sügav pettumusnoot, ta on löödud mees. Ta tõepoolest südamest lootis ja tahtis hooaja tähtsaimal jõuproovil kaasa teha.



Lisaks loobumisotsusele edastab Värnik Normakule veel ühe tähtsa sõnumi: «Sporti ma kindlasti ei jäta ning järgmiseks hooajaks on seis kindlasti parem.»



Poolteist tundi hiljem edastab Normak Värniku uudise Eesti meediale: «Andrus loobus MMist tervislikel põhjustel. Tema seis oli ebakindel ja ta ei tahtnud Eesti kergejõustikufännidele pettumust valmistada.»



Normaku sõnul mõtles Värnik pikalt, kas Berliini tulla või mitte. Tema jaoks oli kõige raskem just otsustamishetk. Kes arvab, et otsus tuli tema jaoks lihtsalt, see eksib rängalt. Tänavu 82 meetrit visanud eksmaailmameister praadis selle käes nädalaid.


«Arusaadav, et Andrus ei tahtnud tulla siia tsirkust tegema. Ta oli aus enda ja teiste vastu ning otsustas loobuda. Niigi see otsus venis ja venis,» selgitab Normak.



Usk paremasse tulevikku


Peatreeneri sõnul oli Värniku MMist loobumisel oma osa ka vaimsetel pingetel. Mida lähemale jõudis odaviske kvalifikatsioonivõistlus, seda ebakindlamaks muutus Värniku seis. «Andruse tahtmine oli lihtsalt niivõrd suur. Ta küpses läbi, tõmbas ennast emotsionaalselt tühjaks,» avaldab Normak ja tõmbab paralleeli eksameid sooritavate abiturientidega. «Ka siis on pinge laes. Ühed kõrbevad, teised säravad. Nii see elu paraku on.»



Seda, kas Värniku seis on järgmiseks hooajaks parem või mitte, ei tea veel keegi kindlalt. Aga teada on see, et mees ise teeb selle nimel tööd. Ta ise usub, et suudab järgmisel aastal parem olla. Ja ehk ongi see kõige tähtsam?



Igal juhul kahaneb Värniku loobumisotsuse järel Eesti kergejõustikukoondis 17-liikmeliseks.



Viis neist – Kaie Kand, Tiidrek Nurme, Taavi Peetre, Moonika Aava ja Lauri Leis – asuvad võistlustulle juba sel nädalavahetusel. Kõik viis on saanud korralikult harjutada ja suurvõistluseks valmis.



Seitsmevõistleja Kaie Kand lausub pressikonverentsil muigamisi: «Kurta ei saa millegi üle, ehk ainult selle üle, et lõunasöögil ei saanud magustoitu.»



Kand saabus Berliini neljapäeval ja tegi samal päeval harjutusväljakul ka ühe treeningu. Tema sõnul on seis hea. Võistlustingimused on korralikud ja nüüd tuleb ainult ise enda eest väljas olla ja igast alast maksimum võtta. Kand usub, et on selleks võimeline.



Hea õnnestumise korral võib esmakordselt elus temalt 6000 punkti loota. Aga selle jaoks peab kõik õnnestuma.



Sooviga end ületada asuvad võistlustulle ka kolmikhüppaja Leis, kuulitõukaja Peetre ja odaviskaja Aava. Peetre sõnul on ta pärast Eesti meistrivõistlusi teinud kaks korralikku kuulitõuketreeningut. Rohkem pole põlvevalu tõttu teha saanud. Ent see ei tohiks tema sõnul võistlust segada. «Põlv on ikka samal kohal – hullemaks pole läinud ja paremaks ka mitte. Aga võistlust see ei sega. Saan hakkama,» kinnitab Peetre pressikonverentsil.



Naiste seitsmevõistluse esimene ala algab täna Eesti aja järgi kell 11.10. Peetre hakkab kuuli tõukama kell 11.05. Nurme 1500 meetri jooksu start antakse kell 19.15. Aava ja Leis võistlevad pühapäeval.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles