Lembit Oll – säravalt andekas malemängija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval saanuks 40-aastaseks Eesti üks paremaid maletajaid, traagilistel asjaoludel 1999. aasta 17. mail varalahkunud Lembit Oll.

Oll astus areenile mõni aasta vanema Jaan Ehlvesti varjus, ka kogu oma edasise maletajakarjääri jooksul konkureeris ta Eesti esimaletaja tiitlile just eelkõige Ehlvestiga.

Säravalt andekas

Valter Heuer meenutas Eesti Ekspressis pärast Olli surma tema maletajatee algust nõnda: «Lembit Oll, see väike tume kahupea, ilmus pealinna Ehlvesti tõusutee algul. Oll ärataski kohe üldist tähelepanu, mängis välku nagu kõige ehtsam vana kala, oli teoorias (ise napilt neliteist) lausa entsüklopedist.»

Samas artiklis mainib ta, et säravalt andekas, kuid tormakas Oll kandis endas justkui mingit saladust. Kohe olevat silma paistnud tema pisiveidrused.

Eesti maletajaskond sai Olli talendi kohta lõpliku kinnituse 1982. aastal, mil toona alles 15-aastane noormees pääses varuna Eesti NSV meistrivõistluste finaali ja tuli kõigile üllatuseks esimeseks. See võit jäigi Olli esimeseks ja viimaseks Eesti meistri tiitliks.

1983. aastal täitis Oll rahvusvahelise meistri nimetuse saamiseks vajalikud normid. Samal aastal tõusid rahvusvahelise meistri staatusse lisaks talle veel ka Jaan Ehlvest ja Aleksander Veingold. Varem olid nii kaugele jõudnud aga üksnes Paul Keres ja Iivo Nei.

1990. aastal sai Ollist rahvusvaheline suurmeister, kolmas pärast Kerest (1937) ja Ehlvesti (1987).

33-aastasena surnud Olli reiting oli tema surma ajal 2630, millega ta hoidis maailma edetabelis 42. kohta. Võib vaid oletada, kuidas tema karjäär jätkunuks, kui saatus poleks tahtnud teisiti.

Oll mängis Eesti eest neljal maleolümpial: 1994. ja 1998. aastal maletas ta esimesel, 1992. ja 1996. aastal teisel laual. Tema parimaks tulemuseks jäi 1992. aastal Filipiinidel Manilas saavutatud 10 punkti 14st.

Mälestati maletades

Üks Eesti paremaid naismaletajaid, Olli kauane koondisekaaslane maleolümpiatel Tatjana Fomina meenutas Olli kui seltsivat kaaslast. «Ollil oli fenomenaalne mälu ja tal polnud kahju analüüsida ka naiste partiisid,» rääkis Fomina.

Teine Olli kauane koondisekaaslane, paljukordne Eesti meeste meister Olav Sepp meenutas Olli kui kapriisset ja kompromissitut võitlejat.

Tallinnas Paul Kerese nimelises malemajas toimus pühapäeval juba 7. Lembit Olli mälestusturniir kiirmales, mille võitis Tarvo Seeman. Kuid Olli mälestati ka tema sünnikandis Ida-Virumaal – nii mängiti pühapäeval tema mälestuseks Kohtla-Järvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles