Jäähokis puhuvad põhjakaarte tuuled

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ismo Lehkonen
Ismo Lehkonen Foto: Repro

Eesti jäähokis puhuvad uued tuuled – koondise etteotsa on asunud soomlastest spetsialistid. Kusjuures tegemist pole põhjanaabrite teisejärguliste tegelastega, vaid oma ala tippspetsialistidega.




Saagem tuttvakas – Ismo Lehkonen ja Jukka Ropponen. Neist esimene töötas veel mullu Helsingi Jokerite abitreenerina, enne seda on ta aga pidanud peatreeneriametit mitmes Soome klubis ning juhtinud riigi noortekoondist. Teine aga juhendab individuaalselt mitut Soome tippväravavahti ning on palgal ka Euroopa Meistrite liiga võitja Zürichi Lionsi juures.



Möödunud laupäeval olid just need kaks mees Eesti koondislastega koos jääl ning viisid läbi esimese tõsise treeningu. Eesmärk on selge: Eesti koondis tuleb tõsta tuleval kevadel Tallinnas peetaval MM-turniiril aste kõrgemale, esimesse divisjoni.



«Tegelikult ei tohiks seda võtta ühekordse projektina, vaid vaadata asju laiemalt ja pikema perspektiiviga,» sõnas Eesti Jäähokiliidu peasekretär Riho Soonik ning lisas, et samad mehed hakkavad koordineerima ka järelkasvukoondiste tööd.



Tööd on küllaga, eeloleval hooajal peetakse Eestis koguni kolm MM-turniiri. Lisaks meestele ka U20 ja U18 vanuseklassile. 



Loogika ütleb, et nii korralikud spetsialistid nõuavad head palka. Tegelikult aga piirduvad eestlaste kulutused vaid reiside ja treeningute ajal Eestis elamise eest tasumisega. Soonik selgitas nii soodsaid tingimusi suhtlemisoskusega.



Esimene proovikivi


«Inimestega tuleb rääkida ja võimalikke variante arutada,» märkis Soonik. «Tegelikult pole ju mõne riigi koondise peatreeneriks olemine sugugi väike asi. Meil olid veel mõned kandidaadid, kuid lõpuks jõudsime just praeguse valiku juurde.» Ka ülejäänud nimed olid seotud Soome jäähokiga.



Esimene tõsisem katsumus ootab Eesti hokimehi ja nende uusi treenereid oktoobri lõpus, kui klubide koondisena mängitakse Euroopa meistrite karikasarja alagrupiturniiril. Esialgu pidi seal osalema Eesti meistermeeskond Stars, ent klubi lõpetas tegevuse ning alaliit leidis koha täitmiseks uue lahenduse.



Individuaalne treening


Esialgu kutsuti koondise kandidaatide ringi 40 hokimeest. Sooniku sõnul vastasid kõik kutsele positiivselt. Treeningul osalesid isegi viimastel aastatel eemale jäänud Toivo Suursoo ning  juba veterani staatuses vennad Olle ja Pelle Sildre. Puudusid vaid juba välisklubidega seotud mängijad.



«Eestis mängivatele meestele jagati kätte individuaalsed treeninguplaanid, kehalist vormi tuleb neil endil hoida,» teadis Soonik. Just mängijate nadi vastupidavus hakkas soomlastele kohe silma.



Kodus mängivate meeste vormis hoidmine ongi ilmselt hokikoondise üks keerukamaid ülesandeid. Eesti meistriliigas osaleb vaid neli meeskonda ning korralikku koormust on siin raske saada.



Esialgsete plaanide kohaselt võitlevad riigi meistri tiitli eest kaks klubi Narvast, üks Kohtla-Järvelt ning üks Tartust. Tallinn pole seekord esindatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles