Võit toob Hadadile 25 autot ja 60 kg kulda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Rebane (paremal) püüab sekkuda Ehsan Hadadi ja Gerd Kanteri fotoseeriasse.
Raul Rebane (paremal) püüab sekkuda Ehsan Hadadi ja Gerd Kanteri fotoseeriasse. Foto: Toomas Huik

Kettaheite valitsejate trooni kõigutaval iraanlasel Ehsan Hadadil on põhjust ränkadel treeningutel rügada. Pekingi olümpialt kuldmedaliga naasmine tähendaks talle kogu edasise elu kindlustamist.

Täna Tallinnas võistleva Hadadi sõnul külvatakse tema kodumaal võitjad otseses mõttes kullaga üle. «Näiteks Iraanile kuldmedali teeninud tõstja sai tänutäheks 25 autot ning 60 kilo kulda. Lisaks veel spordiministeeriumi rahaline preemia,» loetles kettaheitja ning kinnitas, et samaväärsed preemiad ootaksid ka teda.


«Sport on meil väga populaarne – juunioride maailmameistrina koju naastes ootas mind lennujaamas 10 000 inimest,» jätkas ta üllatuslikult soravas vene keeles. Lisaks avaldasid kõik riigi ajalehed temast pikki artikleid.


Ei pelga ühtki konkurenti


Samas jääb mullu Osaka MMil seitsmenda koha hõivanud Hadadi realistiks ning pakub Pekingi võidusoosikuteks kogenud leedulast Virgilijus Aleknat ning Gerd Kanterit.


«Medali saab see, kes suudab just seal hästi võistelda. See eeldab aga kogemusi,» märkis Hadadi. Iraani televisioonile antud intervjuus oli ta varem öelnud: «Pekingi olümpiakuld on mu suurim unistus. Kuid olen alles 23-aastane ning mul seisab ees veel pikk karjäär. Jõuan oma tulemusi parandada.»


Komeedina kettaheitetaevasse lennanud Hadadi on tänavu juba kahel korral ala senised valitsejad alistanud. Mõlemal võistlusel püstitas 23-aastane mees ka Aasia rekordi. Alates pühapäevast on tema tippmark 69.12.


«Ma ei usu, et Kanter ja Alekna mind kardavad, samas ei pelga ma ise ka kedagi,» tõdes Hadadi. «Tean, et olen hooajaks valmistumisel väga tugevalt treeninud, rohkem kui varasematel aastatel.»


Eesti ajakirjanikke huvitas, millal Hadadi kavatseb Kanteri alistamise lõpetada? «See on alles algus!» kuulutas kaheksa korda nädalas harjutav iraanlane. Hinnates kahe suure kettahiiu konkurentsi, peab Hadadi ohtlikumaks leedukat. «Aleknal on kogemused, kuid kindlasti on ka Kanter kõva vastane,» selgitas Hadadi, kellel on ühtekokku üheksa treenerit olnud.


Möödunud kevadest teeb Hada­di koostööd Venemaa treeneri Kim Buhantseviga. «Enne Osakat harjutasin tema juhendamisel vaid kolm kuud ning jõudsin MMi finaali, nüüd oleme saanud terve aasta töötada,» viitas ta arenguhüppe tagamaadele.


Hadadi möönis, et kergejõustik on Iraanis üsna populaarne, ent jalgpalliga ei kannata see mitte mingit võrdlust. Nii alustas temagi vutiga. Vahepeal käis ka käsipalli ja võrkpalli treeningutel, ent oma tõelise kutsumuse leidis kergejõustikus.


Seitse aastat tagasi spordialade kuninganna juurde jõudnud Hadadi meenutab, kuidas alaga tutvus ja purskab naerma. «Viskasin tagaaias kive ja kogemata lõhkusin akna. Nii see kõik algaski,» meenutab Hadadi, kelle ema on kooliõpetaja, isa aga spordipoe omanik.

Kaalub 127 kilogrammi

Pärast tänast Tallinn 2008 kergejõustikuvõistlust keskendub ta taas olümpiaettevalmistusele. «Olen viimasel ajal väga palju võistelnud ja kardan, et väsimus võib tulla. Pärast võistlust lähen koju. Olümpiaks harjutama,» viitas ta edasistele plaanidele.


Võrreldes teiste maailma tipp­kettaheitjatega paistab Hadadi kõhetu poisikesena. Sportlane ise lükkab selle arvamuse ümber. «Kaalun sama palju kui Kanter – 127 kilo,» kinnitab ta. «Ei tahaks uskuda, et mul jääb kettaheitja jaoks jõudu väheks. Oluline on heitetehnika, kas see mul hästi õnnestub, oskab treener paremini öelda. Tean vaid seda, et tuul mind eriti ei mõjuta.» 

Ehsan Hadadi

•    Sünniaeg: 20 jaanuar 1985
•    Sünnikoht: Teheran, Iraan
•    Pikkus: 196 cm
•    Kaal: 127 kg
•    Saavutused: 2004. a juunioride maailmameister, Aasia rekordi omanik, kahekordne Aasia meister
•    Isiklik tippmark: 69.12

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles