Peksupoistest said Euroopas tõsised tegijad

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kuni 21-aastaste jalgpallikoondise peatreener Frank Bernhardt (keskel) võib koos hoolealustega publikut tänada.
Eesti kuni 21-aastaste jalgpallikoondise peatreener Frank Bernhardt (keskel) võib koos hoolealustega publikut tänada. Foto: Toomas Huik

Aastast aastasse on Eesti jalgpalli noorte­-koondised käinud mööda Euroopat ning


kogenud ühte suurt lüüasaamist teise järel. Äkitselt tundub aga kõik olevat muutunud.



Veel eelmises valiksarjas peksupoisi rollis olnud Eesti kuni 21-aastaste koondis on uut EM-valiktsüklit alustanud kahe võidu ning ühe viigiga.



Euroopa teises alagrupis hoitakse seitsme punktiga lausa liidrikohta, selja taha jäävad sellised suured jalgpalliriigid nagu Türgi, Šveits ja Iirimaa. Kindlasti tekib paljudel küsimus, kuidas suutsid seni vaid suurte kaotustega leppinud noored järsku eduteele pöörduda.



«Eestlased on hakanud aru saama, et nad võivad tugevaid jalgpalliriike võita. Eelkõige peavad mängijad endasse uskuma,» rääkis U21 koondise sakslasest peatreener Frank Bernhardt peamisest edu valemist. «Olen kaks ja pool aastat Eestis olnud ning näen noorte seas pidevat arengut.»



Ka U21 rahvusmeeskonna kapten Eino Puri tunnistas, et sakslasest treeneril on meie noorte edus suur roll. «Ta on süstinud meisse palju enesekindlust. Mängijad on hakanud uskuma, et neil on olemas vajalikud oskused, et tugevamaid võita,» sõnas Puri, lisades, et iga hea etteaste tõstab meeskonna moraali kõrgemale. «Võit Šveitsi üle andis meile kõvasti eneseusku.»



Peale suurenenud enesekindluse saavad meie pallurid üha tugevamat karastust ka klubitasandil. Näiteks valiksarjas juba kaks väravat löönud Kaimar Saag mängib Taani meistriliigas, Puri kuulub Levadia põhikoosseisu ning poolkaitsja Sergei Mošnikov saab kõvasti mänguaega FC Floras. Hiljuti siirdus Itaaliasse ründaja Henri Anier.



«Kõik on juba meeste tasemel kõvasti kogemust saanud,» põhjendas Puri ja ütles, et U21 koondises on praegu väga hea aastakäik mängijaid. «Noori usaldatakse ka klubides aina rohkem ning selle pealt tuleb kindlasti arenguhüpe.»



Sarnaselt A-koondisega on U21 meeskonnas hakatud vastaste mängu põhjalikult analüüsima. «Bernhardt teeb väga head kodutööd,» lisas Puri veel ühe suure plussi. «Enne kohtumist on juba väga täpselt teada, kuidas keegi mängib ning millist stiili viljeletakse.»



Samas annab sakslane endale aru, et pärast esimesi edukaid matše osatakse eestlasi juba karta ning edaspidi võib olla keerulisem konkurente üllatada.



«Kindlasti on edasised mängud raskemad, kuna vastased juba teavad, et me oskame mängida,» arvas Bernhardt. «Samas, igal meeskonnal on kodus meie vastu keeruline.»



Samal ajal hakkab koondisel tekkima ka vastastest selgem pilt ning tugevamatele konkurentidele on silm peale pandud. «Iirimaa oli senisest kolmest vastasest kõige kõrgema klassiga. Šveits ei oodanud meilt midagi ning üllatasime neid. Gruusiat pidime kodus võitma, kuna oleme juba sellisel tasemel,» hindas Bernhardt.



«Iirimaa näitas kvaliteeti. Oli näha, et nad on klassiga meeskond. Arvatavasti on siiski türklased meie grupis kõige tugevamad,» arvas Puri ja lisas, et kohale finaalturniiril veel ei mõelda.



Samas leiab noortetreener, et Eesti koondis võib edaspidi ka täismeeste tasemel suurt edu saavutada. «Usun, et tulevikus võib Eesti rahvusmeeskond hea õnne korral finaalturniirile kvalifitseeruda. See oleks suur edu,» on Bernhardt Eesti jalgpalli järkjärgulises arenemises kindel. 



Edukamad juba A-koondises


Praegusest U21 koondisest on nii mõnigi mängumees saanud jalga proovida ka juba Eesti rahvusmeeskonnas. Võistkonna esiründaja Kaimar Saag on täismeeste eest pidanud koguni 15 kohtumist.



Samas ei valmista Bernhardtile muret asjaolu, et A-koondise peatreener Tarmo Rüütli võib mõne andekama mängija püsivalt põhivõistkonda võtta.



«Kui olen mängija U21 tasemel tippu viinud, siis minu töö on sellega tehtud,» arvas Bernhardt, kes uskus, et meil on piisavalt noori, keda siis asemele võtta.



Samal ajal ei väljendanud Saag ise kurbust, et peab mängima U21 koondisega ning jäi seetõttu kõrvale matšidest Brasiilia, Hispaania ja Türgiga.



«Praegune eesmärk on võimalikult palju mängida saada,» vaatas Saag optimistlikult tulevikku. «Arenen, kui mängin.»



U21 koondis võiks aga olla veelgi tugevam, kuna edukamad noored mängivadki juba meeste seas. Näiteks vanuse poolest võiks võistkonda kuuluda ka A-koondises regulaarselt mänguaega saavad Sander Puri ja Sergei Zenjov. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles