Vendade duell – enam kui lihtsalt võitlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vendadest võrkpalliliberod Asko (esiplaanil) ja Sten Esna mängivad koos Eesti koondises.
Vendadest võrkpalliliberod Asko (esiplaanil) ja Sten Esna mängivad koos Eesti koondises. Foto: Toomas Huik

Eesti võrkpallikoondises kaks libero kohta hõivanud vennad Sten ja Asko Esna kinnitavad, et perekondlikud sidemed annavad võitluses esinumbri nimel erilise mõõtme.

«Peresisene duell teeb asja kindlasti emotsionaalsemaks. Lisaks kohale palliplatsil on mängus ka midagi muud,» lausub 24-aastane Sten, kuid ei soostu seda «muud» täpsustama.

Kolm aastat noorem, esimest korda põhikoondisse pääsenud Asko tunnistab, et praegu on Sten Eesti parim libero, kuid ta ei taha leppida mõttega, et see niimoodi ka jääb. «Lahinguta ma alla ei anna!» põrutab ta. «Pole tähtsust, et ma noorem olen. Sten peaks mind kartma, sest mina olen tagant tulija.»

Salo Piivolley huvi

Kui Asko räägib «vennatapusõjast» õhinal, siis loomult rahulikumal Stenil ei liigu selle jutu peale näos ükski lihas. «Jään lahingut ootama, kuid enne karjääri lõppu ei kavatse ma esilibero kohast loobuda. Praegu tunnen end turvaliselt,» ei lase Sten end venna jutust kõigutada.

Pärnus Johannes Noormäe käe all võrkpalliga esmatutvust sobitanud Esnade karjäär on kulgenud sarnast rada pidi. Askol avanes võimalus meistriliigas end proovile panna pärast seda, kui Sten Falck Pärnust Selveri ridadesse läks. Kui Sten eelmisel suvel Prantsusmaa kõrgliiga klubi Rennes’i Etudiantsiga lepingu sõlmis, kutsus Selveri peatreener Avo Keel just Asko venna asendajaks.

Nüüd jääb vaid üle oodata aega, kui mõlemad Esnad piiri taga leiba teenivad. See võib aga juhtuda varem, kui paljud arvata oskaksid. Kolmapäeval sai Asko telefonikõne Soomest, kus teatati, et põhjanaabrite liigas pronksi pälvinud Salo Piivolley on tema teenetest huvitatud.

«Konkreetset pakkumist pole tehtud ja kahtlen, kas selle olemasolul ka üleminekust asja saab, sest mu leping Selveriga kehtib 2008. aastani. Ei usu, et nad on nõus mind loovutama,» arvas Asko.

Seda, et just Asko koondises tema kõrvale on kerkinud, peab Sten asjade loomulikuks käiguks. «Ta on selle nimel palju vaeva näinud,» toonitab ta.

Asko ei häbene tunnistada, et ta treeningutel silmanurgast venna tegemisi jälgib ja kõike kasulikku kahe kõrva vahele talletada püüab. «Sten on mulle eeskujuks nii platsil kui ka väljaspool seda. Tema kohavalik ja mängu lugemine on parem. Püüan järgida Steni põhimõtet võtta üks pall korraga ja mitte pärast üht ebaõnnestumist pead norgu lasta,» räägib Asko.

Ka Sten peab Asko suurimaks puudujäägiks nõrka psühholoogiat. «Mul oli paar aastat tagasi sama probleem, et põdesin vigu liigselt. Kui Asko selle barjääri ületab, on talle kõik uksed valla,» on Sten kindel.

Libero tagaliini dirigent

Kui tasemel ründajal pole suuri raskusi välisklubi leidmisel, siis liberote puhul on asi keerulisem. Servi vastuvõtu ja kaitsemänguga tegeleva palluri palkamisele mõeldakse üldjuhul viimases järjekorras.

«Ründajatel on kas või seetõttu lihtsam piiri taha minna, et neid on meeskonnas arvuliselt rohkem, liberoid palgatakse üldjuhul ainult üks,» selgitab Sten. «Kuid ma pole nõus väitega, et liberote osakaal on väiksem kui mõnel teisel mängijal. Meie teeme musta tööd, mis võib tavainimesele märkamatuks jääda, kuid olulisel hetkel kaitses kätte saadud pall võib kogu mängu saatuse otsustada.»

«Kui eesliinis paneb sidemängija asjad paika, siis tagaliini dirigent on libero. Meeskonnas on kõik väikesed etturid, kellegi rolli üle- või alatähtsustada ei saa,» lisab Asko.


Blondid Esnad populaarsed

Blondide juustega Steni ja Asko Esnat võib pidada kõige populaarsemateks Eesti võrkpalluriteks Poolas ja Türgis. Kaks suve tagasi, kui meie mehed Poolas MM-valikturniiril osalesid, käisid kohalikud tütarlapsed abitreenerile Andrei Ojametsale pinda, et too neile Sten Esnaga kohtumise korraldaks. Seda loomulikult ei juhtunud.

Sama aasta novembris osales Falck Pärnu meeskond CEV Cupi turniiril Türgis ja Asko Esnal oli tükk tegu, et kohtumiste lõppedes türklannade piiramisrõngast pääseda. Kord riietusruumist väljudes varjus ta Argo Meresaare ja lätlase Ilmars Balodise selja taha. (PM)


Keel: Asko mõtteviis on ääretult tervitatav

Täna Valgevenes Mogiljovis «Kuberneri karikaturniiri» alustava võrkpallikoondise peatreener Avo Keel tegi harva ettetuleva otsuse, võttes kaasa kaks liberot. Otsus sündis pärast seda, kui Kristjan Õuekallas ootamatult põlveoperatsioonile minekust teatas. Varem olid jõuproovist eemalejäämisest teatanud põlve raviv Raimo Pajusalu ja õpingutele keskenduv Eerik Jago.

«Turniiri iseloom võimaldab mõlemale liberole mänguaega anda,» ütleb Keel. «See, et Asko tahab Steni esinumbri kohalt lüüa, on ääretult tervitatav mõtteviis. Sten ja Asko on sarnased mängijad – tulevikus sõltub palju sellest, kumb enda võimetest rohkem välja pigistada suudab.»

Keele hinnangul tegutses Asko lõppenud hooajal stabiilsemalt kui tema pearivaal Tartu Pere Leivas Rait Rikberg. «Ma ise ei arva, et ma Rikbergist parem oleksin. Ju tahavad treenerid mind proovile panna,» pakub Asko.

Eesti koondis kohtub täna Venemaa pronksise Odintsovo Iskraga, homme Valgevenega ja viimases voorus Iisraeliga. Eesti on võõrustajatega kohtunud kahel korral ja mõlemad mängud kaotanud, Iisraeliga on seis vastupidine. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles