Supertulemus – viis Eesti iluuisutajat olümpiale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarissõitjad Maria Sergejeva ja Ilja Glebov püstitasid Oberst­­dorfis uue isikliku rekordi ja teenisid olümpiapääsme.
Paarissõitjad Maria Sergejeva ja Ilja Glebov püstitasid Oberst­­dorfis uue isikliku rekordi ja teenisid olümpiapääsme. Foto: Barry Mittan

Iga aastaga üha jõudsamalt pead kergitav Eesti iluuisutamine on taas jõudnud uuele tasemele – Vancouveri olümpial saab Eesti välja panna läbi aegade suurima delegatsiooni.



Kui Maarjamaa viimaste aastate parim iluuisutaja Jelena Glebova kindlustas Eestile naiste üksiksõidu olümpiapileti juba kevadel maailmameistrivõistluste 16. kohaga, siis Saksamaal Oberstdorfis peetud valikvõistlustel täienes delegatsioon nelja liikme võrra – olümpiakohad sõitsid välja ka jäätantsijad Caitlin Mallory – Kristjan Rand ja paarissõitjad Maria Sergejeva – Ilja Glebov.



Rand tegi teist korda samas saalis Eesti iluuisutamisajalugu. Nimelt võitis ta Oberstdorfis kaks aastat tagasi koos Grethe Grünbergiga juunioride MMilt hõbemedali, tuues Eestile läbi aegade esimese medali iluuisutamises. Kuna Grünberg oli vigastuse tõttu sunnitud karjääri lõpetama, alustas Rand mullu suvel koostööd ameeriklanna Malloryga ning nüüd võitlesid nad välja ka olümpiapääsme. Kunagi varem pole Eesti jäätantsijad olümpial võistelnud.



«Nägin 1998. aasta Nagano olümpial Jevgeni Platovit (kahekordne olümpiavõitja – toim) sõitmas ja sellest ajast saadik oli unistus olümpial ära käia, nüüd õnneks saab käidud,» sõnas Rand intervjuus ETV-le.



Mallory ja Rand said Oberstdorfis isikliku rekordi lähedase 143,49 punktiga 9. koha.


Kui rahvusvahelise uisuliidu egiidi all peetavatel võistlustel tohivad paarilised olla eri rahvusest, siis olümpial peab mõlemal sportlasel olema esindatava riigi kodakondsus.



Ameeriklanna esitas juba kevadel Eesti Uisuliidule (EUL) avalduse Eesti kodakondsuse saamiseks. «Andsime selle edasi ja see on praegu menetluses,» kinnitas EULi president Maire Arm.



Armi kinnitusel suhtub Mallory Eestiga seonduvasse väga tõsiselt. «Ta hakkas eesti keelt ka õppima,» avaldas Arm. «Ja kuna neil on originaaltantsuks eesti folk, siis ta on uurinud eesti rahvamuusikat ja rahvakultuuri.»



Olümpiakoha teenisid ka uue isikliku rekordiga 134,56 punkti 9. koha saanud paarissõitjad Sergejeva-Glebov, kes treenivad alates kevadest Poolas Mariusz Siudeki juhendamisel.



«Tegime mõlemad kavad natuke kergemaks, et nad suudaks neid uisutada nii hästi kui oskavad. Nad tegid töö ära,» kommenteeris Siudek ETV-le. «Väikeseid vigu oli, aga nüüd on aega, et need ära parandada.»



Sugugi võimatu pole aga see, et Eesti uisutajate olümpiakoondis ühe liikme võrra suureneb. Nimelt jäi homme 16-aastaseks saav Viktor Romanenkov teisena olümpiapiletita. «See on täiesti reaalne, et ta võib olümpiale pääseda,» arvas Eesti koondise peatreener Anna Levandi. «Margus Hernits oli ka kaks korda varuvõistleja ning ta sai olümpiale.»



«Meil on noor võistkond, tõenäoliselt ei ole see tulemuse poolest kõige parem olümpia ja võib-olla nelja aasta pärast on alles see õige aeg,» oli ka president Arm rahul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles