Jalgpallimaailma suurkulutajad tõusevad suurfavoriitideks

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel suvel maailmarekordilise summa eest Madridi Reali siirdunud Cristiano Ronaldo (paremal) koos mitu hooaega klubis veetnud Gutiga värava üle rõõmustamas.
Sel suvel maailmarekordilise summa eest Madridi Reali siirdunud Cristiano Ronaldo (paremal) koos mitu hooaega klubis veetnud Gutiga värava üle rõõmustamas. Foto: AFP / Scanpix

Raha eest edu osta ei saa – spordis on selline väljend küllaltki tihti kasutusel. Kui vaadata jalgpalli uue klubihooaja algust, siis võib tunduda, et tegelikult on see siiski võimalik.




Tänavu suvel olid jalgpallurite turul kaks suuremat ostlejat hispaanlaste Madridi Real ning inglaste Manchester City. Kuigi mõlemad said oma tegevuse eest kõvasti kriitikat, näidatakse uuenenud koosseisuga vähemalt hooaja alguses palliplatsil ka häid tulemusi.



Endale maailmarekordilise summa eest Cristiano Ronaldo soetanud ning lisaks veel Kaká, Karim Benzema, Xabi Alonso, Raul Albioli ja Alvaro Arbeloa palganud Real on kodust liigat alustanud viie võiduga viiest kohtumisest. Peale selle oldi oma vastasest parem ka Meistrite liiga avavoorus.



Eelmisel aastal endale rikkad omanikud saanud City küll Realiga võrdväärseid summasid ei kulutanud, kuid nimekaid mehi toodi meeskonda mitu. Inglismaa liigas kuuest mängust viis võitu teeninud Manchesteri klubi hankis kahe hooaja vahel Gareth Barry, Roque Santa Cruzi, Kolo Toure, Emmanuel Adebayori, Carlos Tevezi ning Joleon Lescotti.



«Selliste meeste toomine meeskonda annab võistkonnale ikka klassi juurde,» arvas jalgpallitreener Aavo Sarap, et pärast osturallit peakski head tulemused tulema. «Treeneril on suur rõõm, kui sellisel tasemel mehed meeskonda tulevad.»



Kuigi uute pallurite kokkumäng ei pruugi alguses kohe kõige parem olla, on tippmängijad võimelised kohtumise tulemuse ka tänu individuaalsele meisterlikkusele otsustama.


«Sellisel tasemel on igaüks isiksus ja toob võistkonda midagi uut. Selle võrra on vastastel nende vastu jälle raskem tegutseda,» selgitas Sarap.



«Sellisel tasemel võetakse häid ja tuntud mängijaid, kelle oskustes ollakse kindlad,» lisas Levadia peatreener Igor Prins.



Kui suurtehinguid on kritiseerinud ka näiteks Euroopa Jalgpalliliidu UEFA president Michel Platini, siis klubi edukuse seisukohalt on mängijate ost ja müük äärmiselt vajalik.



Sarnaselt kahe eespool mainituga näitas suvel aktiivsust üles ka FC Barcelona. Lisaks kuulsale vahetustehingule Milano Interiga, mille tulemusel jõudis Hispaaniasse Zlatan Ibrahimovic, hangiti endale korraliku raha eest veel Maxwell ning Dmitro Tšigrjanski.



Teatavasti on ka Barcelona koduliigat alustanud viie võiduga viiest mängust.



«Uusi mehi on meeskonda vaja, et mängijatel ei tekiks täiskõhutunnet ega liigset rahulolu. Kui pole konkurentsi, võidakse jalg lõdvaks lasta,» arvas Prins.



«Igal aastal on vaja, et võistkonda tuleks uut verd. Mängu võib olla raske käima saada, kui aastast aastasse tegutsetakse sama koosseisuga,» täiendas Sarap.



Siinkohal on hea näide Itaalia suurklubi AC Milan, kes viimastel hooaegadel pole uute meeste soetamiseks suuri kulutusi teinud. Sel suvel ka oma suurima staari Kaká maha müünud meeskond ei näita enam taset, mis neile varasematel aastatel on iseloomulik olnud.



«Milani vananev koosseis ei suuda oma mängu kuidagi käima saada. Neil on küll häid mehi, kuid üks lüli on justkui puudu. Nad jookseks nagu vastu seina,» rääkis Sarap. «Mingid täiendused on vajalikud.»



Lisaks võivad suurkulutajad elavdada ka kohalikku jalgpalli ja tõsta liiga taset ning teha seda huvitavamaks. Teatavasti on Inglismaa meistrivõistlustel viimastel aastatel valitsenud nn suur nelik (Manchester United, Londoni Arsenal, Londoni Chelsea ja Liverpool). Pärast suvist osturallit hakkab nende vahele trügima ka teine Manchesteri klubi.



«Igavaks võib jääda, kui eesotsas on ainult samad meeskonnad. Seega pakuvad City head esitused Inglismaal kindlasti huvi,» sõnas Sarap.



Samas toob suurte staaride kokkuostmine ka muresid. Teatavasti avaldas nädalavahetusel oma pahameelt Reali suvine täiendus Kaká, kes pidi liigakohtumist alustama pingilt.



«Mänguliselt võivad nad meeskonda kiiresti sulanduda, kuid treener peab nende ohjeldamisega ka hakkama saama,» selgitas Prins. «Juhendaja ülesanne on seda orkestrit koos hoida.»



Midagi kindlat sellises olukorras pole ning edukale algusele ei pruugi tiitleid järgneda.


«Mida rohkem kulutada, seda suurem on ka võimalus näppu lõigata ja alt minna. Oodatakse rohkem, kuid garanteeritud ei ole ju midagi,» põhjendas Sarap. «Jalgpall on siiski selline mäng, kus midagi kindlat ei ole.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles