Võrkpallurid on välismaal põhitegijad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimo Pajusalu
Raimo Pajusalu Foto: CEV

Piiritagustes klubides alustab hooaega üheksa Eesti võrkpallurit. Postimees toob ära võistkondade lühitutvustuse, nende eesmärgid ja kirjeldab, millist rolli mängivad seal meie sportlased.

Raimo Pajusalu

Roeselare Knack, Belgia

Eelmisel hooajal Belgia meistriks kroonitud, karikafinaali jõudnud ja Euroopa Meistrite liigas seitsme parema sekka jõudnud klubi ei taha Pajusalu sõnul vähemaga leppida ka tänavu.

«Tahame võita mõlemad kodused tiitlid ning astuda Meistrite liiga Final Fouri lävele,» teatas Pajusalu. «Kaks esimest eesmärki on reaalsed, kolmandat on raskem täita, kuid madalamate sihtidega oleks mõttetu hooaega alustada.»

Meistrite liiga alagrupiturniiril on Knacki vastasteks Treviso Sisley (Itaalia), Wegieli Jastrzebski (Poola) ja Apeldoorni Piet Zoomers (Holland). Play-off’i tosina parema sekka pääsevad kaks paremat.

Knacki põhimeestest on vahetunud ainult üks pallur – Venezuela temporündajat Ivan Marquezi asendab 210 cm pikkune Saksamaa koondislane Norbert Walter. Kireva nimekirjaga klubis on mängijaid veel Mehhikost, Austraaliast, Slovakkiast, Prantsusmaalt ja Hollandist.

«Blokis läheme kindlasti tugevamaks,» uskus Pajusalu. «See, et koosseis peaaegu samaks jäi, on suur eelis. Me ei pea koostöö otsimisele nii palju aega kulutama.»

Eelmisel hooajal põlvevaludega võidelnud Pajusalu on traumadest edukalt taastunud. Pisike tagasilöök tabas teda hiljutisel harjutuskorral, kui ta seljale häda tegi. Seetõttu jättis eestlasest temporündaja vahele eilse 3:1 võiduga lõppenud treeningmängu Prantsusmaa viienda klubi Beauvaisi vastu.

Aasta tagasi Knackiga kaheaastase lepingu allkirjastanud Pajusalu ütles toona, et võtab Belgia liigat vaheetapina ja loodab kontrahti lõppedes Prantsusmaa meeskonda pääseda. Nüüdseks on eelistused natukene muutunud. «Vahetan klubi juhul, kui pakutakse palju rohkem raha või on tegu tugevama meeskonnaga,» ütles Pajusalu.

Kert Toobal

Meneni Golden River, Belgia

Riigi meistrivõistlustel mõneti üllatavalt pronksi pälvinud Golden Riveril on Toobali hinnangul üliraske kohta kaitsta.

Viimastel aastatel kulla jagamisel osalenud Roeselare Knacki ja Maaseiki Nolikot hakkab varasemast rohkem kimbutama nimekaid mehi palganud Lenniki Pepe Jeans. Oma ridu on tugevdanud ka teised klubid.

«Pigem hakkame heitlema kohtadele neljandast kuuendani,» pakkus mullu Salo Piivolley ridadesse kuulunud Toobal. «Isiklikult ootan stabiilset hooaega.»

Eesti koondise sidemängijal varumeestepingile taandumist karta pole, kohaliku konkurendi tase on kraadi võrra madalam. Lisaks Toobalile on Golden River palganud mehi Soomest ja Slovakkiast. CEV Cupi avaringis kohtub Golden River Hispaania klubiga Soria Ciudad Medio.

Eerik Jago

Taviano Stilcasa, Itaalia

Eelmisel hooajal maailma tugevaimaks peetavas Itaalia kõrgliiga klubis Padova Antonveneta varumehena näpuotsaga mänguaega saanud Jago siirdus laenulepingu alusel aste madalamale ehk Serie A2 meeskonda Taviano Stilcasa.

Eelmisel hooajal 16 meeskonna seas kümnendana lõpetanud Stilcasa ihkab avaringi järel mahtuda kaheksa parema sekka, et karikavõistlustel kahe aasta tagust tiitlit kaitsta. Jago sõnul ei piisa Serie A1 jõudmise mõtteid mõlgutavate klubide loendamiseks ühe käe sõrmedest.

«Liiga on väga ühtlane. Tuleb võtta üks mäng korraga, pikkade plaanide tegemisel pole mõtet,» lausus Jago. Põhiturniiri võitja teenib automaatselt koha kõrgeimas seltskonnas, kaheksa järgmist klubi selgitavad play-off’is teise õnneliku.

Kuigi nurgaründaja kohal mängib lisaks Jagole veel kaks brasiillast, arvestab Stilcasa peatreener Eesti koondislase kui põhimehega. Leegionäridest on nimekirjas ka üks slovakk. «Olen aru saanud, et minult oodatakse suurt panust. Minu õlul lasub varasemast rohkem vastutust, kuid saan aimu, milleks olen võimeline.»

Sten Esna

Rennes’i Etudiants, Prantsusmaa

Teist hooaega Euroopa tugevuselt kolmandas liigas alustav Esna loodab parandada mullust pettmust valmistanud kümnendat kohta. Etudiantsil valmis uus, kaks ja pool tuhat pealtvaatajat mahutav spordihall.

«Tase lubaks kuue sekka jõuda, eelmisel hooajal kustutasid lootuse juhtmängijate vigastused,» meenutas aastaga jõudsalt arenenud Eesti koondise libero.

Kuigi Etudiantsi koosseisust on vahetunud vaid kaks pallurit, võtab koostöö lihvimine Esna sõnul aega. «Erinevatel põhjustel on meeskond täiskoosseisus harjutanud lühikest aega. Vahepeal oli treeningutel ainult kuus mängijat,» ütles Esna. Leegionäre on Etudiants palganud veel Slovakkiast, Tšehhimaalt, Serbiast ja Bulgaariast.

Jaanus Nõmmsalu

Saloniki PAOK, Kreeka

Prantsusmaal, Venemaal ja Austrias palli mänginud Nõmmsalu proovib tänavu õnne Kreeka neljandas klubis Saloniki PAOK. «Pronksimängule jõudmine tähendaks kordaminekut. Koosseis on noor – enamik mängijaid on 22-aastased,» sõnas treeningmängudes PAOKi algrivistusse kuulunud Eesti koondise nurgaründaja.

PAOK on oma ridu täiendanud kolme kanadalasega. CEV Cupil kohtub PAOK Kaposvari Kometaga (Ungari). Üle-eelmisel hooajal kuulus PAOKi ridadesse Pavel Kružajev, kes enne play-off’i algust ootamatult kinga sai.

Pavel Kružajev

Ateena Milon, Kreeka

Mitmed allikad on Postimehele kinnitanud, et mullu Küprosel Pafose Pafiakoses leiba teeninud Kružajev on lepingu sõlminud Kreeka liiga uustulnuka Ateena Miloniga. Eesti koondisse kuulunud pallur pole aga telefonikõnedele vastanud ja Eesti Võrkpalli Liitu pole üleminekupaberid veel jõudnud. Väidetavalt hakkab varem vastuvõtjana tegutsenud Kružajev Milonis tegutsema diagonaalründaja kohal.

Eivo Žuravljov

Limassoli Salamina, Küpros

Kolmandat hooaega Küprosel alustava Žuravljovi uus tööandja jääks kevadel rahule igat karva medaliga.

«Püüan mängida nii hästi kui oskan. Tundub, et minuga on rahule jäädud, sest lepingutingimused on iga aastaga paranenud. Minu käsutuses on maja ja auto ning saan tasuta süüa. Palganumbergi on korralik,» lausus diagonaalründaja. Salamina on lisajõudu palganud veel Ukrainast, Kreekast ja Serbiast.

Katre Laanes

Orivesi Ponnistus, Soome

Pärast kolme Prantsusmaal Melun Val De Seine La Rochette’i klubis veedetud aastat Soome naasnud Eesti nimekaim naisvõrkpallur Katre Laanes püüab Orivesi Ponnistuse pronksmedali kulla vastu vahetada. Teda aitab slovakitar Andrea Kuivanen.

«Erinevalt intriigidest kubisevast Meluni naiskonnast on õhkkond Ponnistuses palju sõbralikum. Esimest korda klubisse tulles kingiti mulle lilli,» õhkas Laanes. «Tase on aga madalam kui Melunis, sest ainult mina ja Kuivanen oleme profid.»

Helen Suvanto

Pihtiputaa Ploki, Soome

Temporündaja ülesandeid täitev Suvanto astus karjääriredelil pisikese sammu edasi. Põhjanaabrite liiga üks edukamaid ründajaid võib medalini jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles