Kas Obama kindlustab Chicagole võidu?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

2016. aasta olümpialinna valimist on nimetatud läbi aegade tasavägiseimaks, ent väike eelis on siiski Chicagol, kellel on trumpässana kasutada USA president Barack Obama.



Täna valivad rohkem kui sada Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) liiget salajasel hääletusel Taani pealinnas Kopenhaagenis 2016. aasta olümpialinna Chicago, Madridi, Rio de Janeiro ja Tokyo seast.



Varem pole ükski ametisolev USA president ROKi istungil käinud, ent Chicagost pärit Obama soovib kodulinna toetada ning sõidab spetsiaalselt tänase ettekande ajaks Kopenhaagenisse. Tema abikaasa Michelle Obama on Kopenhaagenis olnud juba kolmapäevast saadik ning kohtunud järjepanu mitmete ROKi ametnikega.


Madridi hinnangul on aga trumbid nende käes, kuna Kopenhaagenisse sõitsid nii kuningas Juan Carlos kui ka peaminister Jose Luis Zapatero.



Sellega aga poliitikute paraad ei lõppe – Jaapanist sõitis kohale alles ametisse astunud peaminister Yukio Hatoyama ning Brasiiliat esindab president Luis Inacio Lula da Silva.



Lula oli koguni nii kaval, et võttis pressikonverentsil kasutusele Obama valimisteaegse loosungi «Jah, me suudame».



«Praegusel ajal saame vaadata maailmale otsa ja öelda: «Jah, me suudame, me saame sellega hakkama»,» sõnas Lula, lisades, et Brasiilia imeline majanduskasv teeb Rio de Janei­rost ühe silmapaistvaima kandidaadi.



Madrid on tagaajaja rollis


Londoni kihlveokontorites on selgeks favoriidiks Chicago ning peamiseks konkurendiks peetakse Rio de Janeirot. Neljast kandidaadist usutakse kõige vähem Madridi võitu.



Tegelikult on aga võitjat üsna raske ennustada, kuna oma hääle annavad enam kui sada inimest. Hääletamine toimub mitmes voorus, esikoha kindlustamiseks tuleb koguda rohkem kui 50 protsenti häältest.



ROKi silmis on igal kandidaadil oma eelised, aga ka miinused. Näiteks Chicago on lubanud kasutada suuremal määral sponsorraha ja teleõiguste müügist teenitud raha, kuid samas tuleb neil kanda ka rasket taaka – viimati peeti USAs suveolümpiamänge 1996. aastal Atlantas ja nende korraldust peetakse üheks halvimatest.



Kui valituks osutuks Rio de Janeiro, saaks Brasiiliast esimene Lõuna-Ameerika riik, kes on olümpiamänge korraldanud. Samas on Rio de Janeiros äärmiselt suur kuritegevus. Üks murekohti on ka see, et Brasiilia korraldab 2014. aastal jalgpalli maailmameistrivõistlusi, mis aga tähendab tohutuid kulutusi ja seab kahtluse alla riigi võimekuse vaid kaks aastat hiljem ka olümpiamängud edukalt läbi viia.



Tokyo rõhub oma avalduses eelkõige rohelisele olümpiale ning taastuvenergia kasutamisele. Negatiivse poole pealt võib aga välja tuua asjaolu, et alles mullu peeti olümpiamängud Hiina pealinnas Pekingis ning tõenäoliselt ei soovi ROKi liikmed olümpiat taas Aasiasse viia.



Valik nelja poja seast


Hispaania pealinnal on teiste konkurentidega võrreldes suurim toetus nii linna kui ka kogu riigi inimeste seas. Madrid oli üsna lähedal 2012. aasta olümpia korraldamisõiguse saamisele, ent pidi siiski tunnistama Londoni paremust.


Seetõttu seisab Madrid samasuguse probleemi ees nagu Tokyo – vaevalt tahetakse, et kaks olümpiat järjest Euroopas toimuksid.



Siinkohal tulevadki tõenäoliselt mängu nii riigipead kui ka teised Kopenhaagenisse sõitnud tähtsad isikud. Näiteks Londoni edus mängis suurt rolli Suur­britannia toonase peaministri Tony Blairi ja tema abikaasa Cherie lobitöö, kaks aastat tagasi 2014. aasta taliolümpialinna valimisel aitas Sotši võidule kaasa toonane Venemaa president Vladimir Putin.



Chicago on oma kampaaniasse kaasanud veel USA ühe populaarseima jutusaatejuhi Oprah Winfrey, legendaarse korvpalluri Michael Jordani, kergejõustiklased Jackie Joyner-Kersee, Michael Johnsoni, Edwin Mosese ning veel ridamisi tuntud sportlasi.



Brasiilia poolt meelitavad hääletama näiteks jalgpallilegend Pele, endine meeste tennise maailma esireket Gustavo Kuerten ning kunagine Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) president Joao Havelange.



Tegemist võib olla küll ka kaartide segamisega, ent pea kõik ajakirjanikega vestelnud ROKi liikmed on kinnitanud, et nende jaoks selge favoriit puudub ja valiku tegemine saab olema ülimalt raske. 1998. aastast ROKi liige olnud Samih Moudallali sõnul on tal selline tunne, nagu peaks valima oma nelja poja või venna seast.



ROKi asepresidendi Chiharu Igaya andmetel pole paljud veel valikut teinud ja langetavad oma otsuse pärast tänaseid ettekandeid.



Igal kandidaatlinnal on täna ette nähtud 70 minutit, et veenda ROKi liikmeid enda poolt hääletama. Iga vooru järel langeb kõige vähem hääli saanud linn konkurentsist.



Kas Obama-faktor toob Chicagole võidu? «See tuleb ainult kasuks, kindlasti ei tee see kahju,» uskus ROKi liige Dick Pound.



Kuberner: 2016. aasta olümpia võib jääda viimaseks


Tokyo kuberner Shintaro Ishihara esines üllatava avaldusega, hoiatades, et 2016. aasta olümpiamängud võivad jääda ajaloo viimasteks, kuna inimkonda ohustab globaalne soojenemine.



«Võib juhtuda, et 2016. aasta olümpiamängud jäävad inimkonna ajaloos viimasteks,» teatas Ishihara. «Globaalne soojenemine on üha suurem probleem. Peame leiutama meetmeid, ilma milleta olümpiamängud kaua vastu ei pea. Teadlased on öelnud, et oleme jõudnud juba sellesse staadiumisse, kust enam tagasi minna ei saa.»



Tokyo on üks neljast linnast, kes tahab võita 2016. aasta olümpiamängude korraldamisõigust. Rahvusvaheline Olümpiakomitee valib võitja homme, peale Tokyo kandideerivad ka Chicago, Rio de Janei­ro ja Madrid.



Tokyo on rõhutanud, et nende eesmärk on korraldada rohelised olümpiamängud ning ehitatav olümpiastaadion oleks esimene, mis sõltuks täiel määral taastuvenergiast, sealhulgas päikeseenergiast. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles