Uskumatu: avariis jala kaotanud mees mängib proffidega golfi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel de los Santos
Manuel de los Santos Foto: PA Wire / SCANPIX

Manuel de los Santos oli lootustandev pesapallimängija, kelle elu pöördus pahupidi ühel saatuslikul päeval, kui talle auto otsa sõitis. Õnnetuse tõttu amputeeriti toona 18-aastase noormehe vasak jalg.

2004. aastal kolis Dominikaani Vabariigis sündinud De los Santos koos oma abikaasa Elenaga Prantsusmaale ning avastas seal golfi.

Ühel õhtul tõi abikaasa koju filmi nimega «Bagger Vance’i legend», mis räägib, kuidas golfimängija raskustest võitu sai. De los Santos märkas, et golfi löögiliigutus sarnaneb pesapallile ning otsustas proovida.

«Lõin neli palli ja tundsin end ülimalt hästi,» meenutas De los Santos. «Mõtlesin, et sellega saan ma küll hakkama!»

2005. aastal liitus ta Prantsusmaa Invagolfi Liiduga ning võitis kerge treeningu pealt kuue kuu pärast Hispaania lahtised. «Otsustasin end sajaprotsendiliselt golfile pühendada,» kinnitas De los Santos. «Tundsin, et olen uueks eluks valmis ning võimeline alustama võitlust heade tulemuste nimel.»

Erinevalt paljudest teistest jäseme kaotanud inimestest keeldub aga De los Santos proteesi kasutamast.

«Paljud amputeeritud mängivad golfi, aga kasutavad proteesi,» kommenteeris Elena. «Manuelil on tänu pesapallile väga-väga tugev parem jalg ning ka tugev selg. Karkudel käimisest on tal tugevad käed. Mulle tundub, et ta valulävi on päris kõrge. Ta on vaimselt sama tugev kui füüsiliselt.»

Võistlustel käies ei kasuta De los Santos kunagi golfiautot, vaid eelistab ise karkudel kõndida. «Olen sportlane, ma kõnnin,» on ta öelnud.

Paljud on De los Santose mänguoskusest hämmingus. «Manuel kontrollib täielikult mängu igat aspekti,» imetles professionaalne golfimängija Gavin Dear. «Olin kuulnud, et ta on hea mängija, aga nüüd olen temaga koos mänginud ning nägin seda ka oma silmaga.»

«Ta on tugev, tema käsivarred on nagu reied,» kiitis teinegi proff Richard Bland. «Ta on tõeline eeskuju.»

De los Santos õppis golfi mängima Tiger Woodsi õpiku järgi. «Tiger Woods on mu eeskuju,» tunnistas De los Santos. «Armastan Tiger Woodsi. Mängin PlayStationis tema vastu ja võidan iga kord. Kui mängin golfi, siis ma ei mõtle, et olen puudega, siis mõtlen vaid: «Löö palli, löö palli, löö palli.».»

Sel nädalal võtab De los Santos osa golfi kodulinnas, Šotimaal St Andrewsis peetavast võistlusest, kus osalevad nii amatöörid kui professionaalid.

Vaata videot De los Santose oskustest siit ja siit.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles