Kogenematus röövib FC Floralt medali

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Flora (triibulises) jääb kolmandal kohal paiknevast Narva Transist maha juba kaheksa punktiga.
FC Flora (triibulises) jääb kolmandal kohal paiknevast Narva Transist maha juba kaheksa punktiga. Foto: Peeter Langovits

Eesti jalgpalliklubi FC Flora näib sel hooajal koduses liigas medalita jäävat. Peatreener Tarmo Rüütli tunnistab, et hoolealustel pole eduks vajalikke oskusi.

«Meisterlikkusest jääb kõvasti puudu. Meie eksimisvõime on väga suur,» vaagis Rüütli põhjusi, miks hoolealuste etteasted sel hooajal kriitikat ei kannata. Ja mis seal salata, Flora on sel hooajal mitmelgi korral mängupildi poolest vastasest üle olnud – kas või viimases liigamängus Narva Transile 1:2 kaotatud kohtumises –, kuid oponendi väravasuud ei suudeta ikkagi lahti muukida. Siinkohal tulebki mängu see, millest seitsmekordsel Eesti meistril enim vajaka jääb – kogemused.

Levadia eeskujuks


«Kui mehed kaine pilguga ritta panna, siis on näha, et stabiilse hooaja tegemine on raske,» nentis Rüütli, kelle sõnul pole selle aasta komplekteeritus lihtsalt piisavalt tasemel olnud.

«Väga suure noorte osakaaluga on raske midagi korda saata. Nad võivad korraks sähvatada, kuid juhuslikult meistriks ei tulda. Klassi näitab stabiilsus. Kogemuseta meistriks ei tulda.»

Rüütli sõnul on hea näide Flora igipõline rivaal FC Levadia, kes ka sel hooajal vankumatult juba neljanda järjestikuse meistritiitli poole sammub. Sel hooajal seni kaotuseta püsinud rivaalid – Flora on alistatud kõigil neljal korral – on aastatega kokku saanud suurepärase meeskonna.

«Levadial on kõik paika loksunud. Vanad pole eest ära kukkunud ja noored mehed teevad tegusid,» selgitas Rüütli. «Neil on hea balanss ja sel hooajal on pääsetud ka vigastustest.»

Florat seevastu on kõigutanud ka mitmesugused traumad. Näiteks pole Eesti meistriliigas üks läbi aegade kardetumaid väravakütte Vjatšeslav Zahovaiko saanud eriti palju mänguaega, mis on ka tema esitustele oma jälje jätnud.

«Meil on sel hooajal kogu aeg mingi jõnks sees olnud. Kord on keegi vigastatud või kaartidega väljas. Siis jälle mõned lahkuvad,» ütles Rüütli, kes vihjas eelkõige ründajate Henri Anieri ja Joonas Tamme lahkumisele itaallaste Sampdoriasse. «Hooaja eel anti mulle üks grupp, kuid aasta on palju korrektiive teinud.»

Flora kriisi on endale teadvustanud ka klubi president Aivar Pohlak, kes lubas juba uueks hooajaks muudatusi. Esiteks tahetakse meeskonda kõvasti täiendada ning pallurid peaks endale muu hulgas aru andma, milleks nad jalgpalli mängivad ning kuhu jõuda tahavad.

Tulevane floralane peaks Pohlaku sõnul olema eeskujulik inimtüüp, kellele on kõige tähtsam jalgpall. Muud lõbud, nagu diskoteekides käimine, peaks olema välistatud. Rüütli aga pole distsipliiniprobleeme täheldanud.

«Eesti on väike koht ja tuntud mängijad võivad ööklubis ikka silma jääda. Samas võib väljas käia erinevat moodi ning ma ei julgeks öelda, et ööklubis käimise tõttu mõni värav näiteks löömata oleks jäänud,» arvas Rüütli. «Eks vahetevahel võib ikka mõnele meelelahutusüritusele ära eksida, kuid üldiselt on kõik pühendunud ja käituvad korrektselt.»
Lootus sureb viimasena

Üdini halb pole Rüütli sõnul hooaeg siiski olnud. Näitena tõi ta karikavõidu (finaalis alistati penaltitega Nõmme Kalju) ning Euroopa liiga kvalifikatsioonis saadud võidu võõrsil taanlaste Brøndby üle. Tõnis Vanna võiduväravat on populaarses videoportaalis youtube.com vaadatud pea pool miljonit korda.

«Ma pole seda tüüpi, et mõtleks kogu aeg, mis värvi medal tuleb. Ka protsessist tervikuna saab rõõmu tunda. Oleme ka hästi mänginud,» arvas Rüütli.

Tulevast hooajast, kus Flora mängijate pagas peaks lubaduste järgi võimekam olema, Rüütli veel ei mõtle. Kuigi koosseis karjub korraliku keskkaitsja, poolkaitsja ja ründaja värbamise järele, tuleb enne see hooaeg väärikalt lõpetada.

«Meil on mitu mängu ees ning oleme varemgi Paide- ja Kuressaare-suguste meeskondade otsa kakerdanud,» sõnas Rüütli, kes pole hoolimata kaheksapunktilisest vahest Transiga lõplikult alla andnud. «Lootus sureb viimasena.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles