Venemaa kodakondsuse võtnud Jaapani iluuisutajat nimetati kodumaal reeturiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarissõitjad Yuko Kavaguti - Aleksandr Smirnov.
Paarissõitjad Yuko Kavaguti - Aleksandr Smirnov. Foto: Reuters / Scanpix

Kui iluuisutaja Yuko Kavaguti loobus Jaapani kodakondsusest Venemaa passi kasuks, et ta saaks võistelda olümpiamängudel, nimetati teda kodumaal reeturiks.

Kuna Jaapani pole topeltkodakondsus lubatud, pidi Kavaguti (kes enne kodakondsuse vahetamist kandis nime Kawaguchi - toim) Jaapani passist loobuma, vastasel juhul poleks tema ja ta venelasest partner Aleksandr Smirnov saanud Vancouveri olümpial võistelda, vahendab Reuters.

«See oli minu jaoks väga raske otsus. Aga kuna juba väikese tüdrukuna unistasin olümpial võistlemisest, pidin vastu võtma otsuse, mis aitab mul oma unistuse täide viia,» selgitas novembris 28-aastaseks saav paarissõitja.

Euroopa ja maailmameistrivõistlustel Venemaa esindamiseks oli tal vaja vaid Rahvusvahelise Uisuliidu (ISU) luba, kuid olümpial võistlemiseks peab omama esindatava riigi kodakondsust.

Kavaguti ja Smirnov tegid rahvusvahelise debüüdi 2007. aasta MMil, kus said üheksanda koha. Iga hooajaga on nad aga üha edasi arenenud ning mullu said nad MMil neljanda koha ja tänavu võitsid pronksmedali.

Jaapanis suhtuti Kavaguti kodakonduse vahetamisesse suure pahameelega. «Olen internetis lugenud väga inetuid kommentaare. Need, kes ei tea, millised reeglid on, nimetasid mind isegi reeturiks, aga ma ei ole nende peale pahane,» sõnas Kavaguti. «Sporti jälgivad inimesed teavad, et ma ei ole reetur. Pean end jätkuvalt jaapanlaseks. Võistlen Venemaa eest, sest ma ei leidnud Jaapanist head partnerit.»

Lihtsalt ei läinud Kavagutil ka Venemaal, kuna sealse alaliidu ametnikud leidsid, et Venemaa ei vaja välismaalasi, vaid peaks oma sportlased ise üles kasvatama.

«Erinevalt teistest riikidest, kes maksavad miljoneid, et sportlasi enda lipu alla meelitada, ei maksnud meie Kavagutile midagi,» ütles paari treener Tamara Moskvina. «See oli tema enda otsus tulla Venemaale ja siin treenida. Tänu järjekindlusele ja töökusele on ta jõudnud sellisele tasemele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles