Kellest saab kauaaegse valitseja Max Mosley järglane?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Max Mosley lahkub täna FIA presidendi ametist.
Max Mosley lahkub täna FIA presidendi ametist. Foto: AP/Scanpix

Max Mosley on täna viimaseid tunde rahvusvahelise autoliidu (FIA) president. FIA eesotsas olnud inglase vastuoluline valitsemisaeg saab läbi ja tema asemele astub kas endine Ferrari boss Jean Todt või autoralli eksmaailmameister Ari Vatanen.



Mosley ise toetab Todti kandidatuuri, prantslase poolt on ka vormel-1 kommerts­õiguste omanik Bernie Ecclestone. FIA uus president selgub täna salajasel hääletusel Pariisis.



Kuigi üldjuhul peetakse Todti favoriidiks, on tema ja Vataneni valimiskampaania viimastel nädalatel muutunud hoopis nende isiklikuks sõnasõjaks ning seetõttu võivad hääled hoopiski üsna võrdselt jaotuda.



63-aastane Todt on korduvalt rõhutanud, et ta ei ole pelgalt Mosley soosik, vaid tal on ka oma nägemus, kuidas FIAt tuleks juhtida. «Olen valmis igal tasemel puhtalt lehelt alustama,» sõnas ta. «Ma pole kunagi midagi seesugust teinud, sellepärast on need valimised üsna keerulised, mul pole kunagi sellist vastasvõistlejat olnud. Mul pole mingit probleemi sellega, et inimesed valivad, aga kahjuks mõnikord tehakse otsus ilma sind nägemata.» 



57-aastase Vataneni selja taga on mitmed Mosley vaenlased ja paljud vormel-1 tehased, lisaks ka kolmekordne maailmameister Sir Jackie Stewart. Kunagine Euroopa Parlamendi liige Vatanen usub, et hoopis tema on see, kes suudab FIAs uued tuuled puhuma panna. «Viimase kahe aasta jooksul on rohkem oldud sõjajalal kui rahus,» rääkis Vatanen. «Minu arvates on meil vaja ära leppida. Viimane aeg on parandada FIA imagot ja kord majja lüüa.»



Vatanen on valjult pahameelt avaldanud, et lahkuv president Mosely avalikult Tod­ti toetab, ent Todti sõnul pole ka soomlane kõige suhtes läbinisti aus olnud – nimelt olevat Vatanen suvel eralõunal Mosley toetust palunud, ent kui inglane keeldus, teinud ettepaneku, et ta jääks üldse neutraalseks ja ei toetaks kedagi. Nüüd olevat Vatanen püüdnud ka Ecclestone’i enda poolele meelitada.



«Tean, et mu vastaskandidaat käis Bernie juures,» süüdistas Todt Vataneni silmakirjalikkuses. «Ta tahtis, et Bernie teda toetaks. Bernie vastas eitavalt. Ta on püüdnud ka mitmeid teisi veenda enda poolt hääletama.»



Mõlemad kandidaadid saavad homme enne hääletust veel viimase võimaluse endale hääli võita, astudes FIA peaassamblee ette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles