Leonid Gulov sõidab olümpiale varumehena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonid Gulov (paremalt teine) ei sobitunud Eesti paarisaerulisse neljapaati. Olümpiale sõidab ta varumehena.
Leonid Gulov (paremalt teine) ei sobitunud Eesti paarisaerulisse neljapaati. Olümpiale sõidab ta varumehena. Foto: Igor Meijer

Neljapaadi peatreener Matti Killing veendus sel nädalavahetusel tuntud ütluses, et poolel teel hobuseid ei vahetata. Poznani MK-etapil Kaspar Taimsood asendanud Leonid Gulov Pekingi olümpial paarisaerulisse neljapaati ei mahu.

«Ei ole ikka päris nii, et paneme neljasesse ühe tugeva mehe juurde ja siis hakkab paat kiiremini liikuma! Gulovi sissevahetamine polnud õigustatud. Paat ei liikunud. Kohe mitte üldse ei liikunud,» arutles Killing.
Pekingi olümpial esindab Eestit neljapaadi algne koosseis Allar Raja, Igor Kuzmin, Vladimir Latin ning Kaspar Taimsoo. Samad mehed võitlesidki Eestile Müncheni MMi kaheksanda kohaga Pekingi olümpiapileti. Ka Gulov sõidab Pekingisse. Sedapuhku varumehena.


«Nüüd vähemalt teame, kuhu teda katsetada, kui võistlusel tõepoolest varumeest vaja minema peaks,» leidis Killing ka positiivset.


Kui vahetult pärast seitsmenda kohaga lõppenud Poznani MK-etappi plaanis Killing Gulovit veel Henley regatil kasutada, siis tagasiteel koju jõudis ta järeldusele: aega pole enam. Neljase olümpiaettevalmistust ei ole võimalik enam häirida.


Patt olnuks mitte proovida


Tagatipuks oli ta kindel, et pärast Henley regatti jõudnuks ta sama otsuseni. «Võistlusolukorras nägime ära, et Gulov ei toonud paati mingisugust edasist jõudu. Pigem tõi see kahju,» jätkas Killing arutelu.

«Oleksime kellegi välja vahetanud vaid juhul, kui ta kellestki märkimisväärselt parem olnuks. Aga ei olnud ju! Taimsoo võitis ühesel kõiki neid, keda Gulov alistada pole suutnud. Ka Latin pole Gulovist nõrgem mees. Kõik mehed on oma kohta paadis õigustanud.»


Juuni alguses paarisaerulise neljapaadi treeningutesse lülitatud neljakordse noorte maailmameistri Gulovi kaasamist Killing ei kahetse. Selle vahetusega tõestas ta nii endale kui ka teistele, et Pekingi olümpial istuvad paadis õiged mehed.


Keegi ei saa enam näpuga näidata ja öelda: olnuks Gulov paadis, läinuks teil hoopis paremini. «Patt olnuks teda mitte proovida. Tal on kogemused, mis on sõudmise juures väga suure kaaluga. Ent vägisi ei saa siiski kedagi paatkonda sulandada,» tõdes Killing ja lisas, et neljase teised liikmed olid Gulovi lisandumisel väga löödud. Mõni neist olla tahtnud lausa katsevõistlust selgitamaks parimaid.


Vead tulid välja


Narvalane ise olevat Killingu otsuse mõistvalt vastu võtnud. «Ta on ise ka arusaaja tüüp ja sai aru, et paat ei liikunud. Kõik on huvitatud olümpial kõrgeima koha saavutamisest. Niisamuti ka Gulov oma treeneriga,» avaldas Killing.


Kuigi nii neljase eessõudja Raja kui ka 21-aastane Taimsoo olid varem avaldanud, et Gulovi lisandumisel on paat uue hoo saanud, siis võistlusolukorras tulid vead välja.


«Analüüsisin hiljem kodus videoid ja nägin, et kolm meest töötasid koos. Üks mees tegi aga natuke erinevat tööd. Gulov on kaks viimast aastat ühest sõitnud ja see annab tunda,» selgitas Killing ja lisas, et neljase esitus oli Poznanis allapoole igasugust arvestust. Kaotused parimatele olid ootamatult suured ning õiget hoogu ei suudetud ka B-finaalis leida.


Esimest korda selles koosseisus roolinud Raja võrdles eelsõitu õudusunenäoga. «Kulutasime palju energiat sinna, kuhu ei tohiks, ja me ei suutnud end maksimaalselt realiseerida. Arvan, et oleme suutelised enamaks,» avaldas pühapäeval 25-aastaseks saanud Raja.


«Tagasilöögid on ka vahel head. See sunnib veel eriliselt pingutama ja õiget lahendust otsima,» sõnas Killing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles