Kalev üritab iga hinna eest ellu jääda

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi spordihallis on peetud palju suuri võistlusi. Milliseks kujuneb ajaloolise hoone käekäik uute omanikega, pole veel teada.
Kalevi spordihallis on peetud palju suuri võistlusi. Milliseks kujuneb ajaloolise hoone käekäik uute omanikega, pole veel teada. Foto: Artur Sadovski

Vaatamata suurtele probleemidele üritab spordiselts Kalev ellu jääda – võlgadest vabanemiseks loobuti mitmest väärtuslikust kinnisvarast, ees ootab kogu senise süsteemi muutmine.



Tänaseks pole Kalevi omanduses enam kolme ühenduse visiitkaardiks olnud hoonet ja kinnistut – paljude spordisõprade kunagist meelispaika Kalevi spordihalli, selle kõrval asuvat endist kilehalli administratiivhoonet aadressiga Staadioni 8 ning Tõnismäel asuvat Kalevi peamaja.

«Tegemist polnud müügiga, kus meie arvele oleks laekunud suur summa raha – kõik läks võlgade katteks,» selgitas spordiseltsi esimees Peeter Kreitzberg. «Samas pole me neist lõplikult ilma – vastavalt lepingule on meil võimalus hooneid edasi kasutada ning need ka tagasi osta. Kusjuures teisel poolel on kohustus need meile müüa.»

Kuigi näiliselt on Kalevi olukord katastroofiline, on seni veel võimalik raskest seisust pääseda. Vaatamata müügile saavad nad isegi oma peamajas edasi tegutseda. Kreitzbergi sõnul ei küsita neilt kahe esimese kuu eest sentigi üüri.

Ent kuidas kavatseb seni majandamisel äärmiselt halvasti tegutsenud spordiseltsi juhtkond leida lähiaastatel nii palju raha, et käest libisev kinnisvara tagasi osta?

«Edaspidi peame enda kasutuses olevate ruumide arvu vähendama ning vabanevad pinnad välja rentima. Samas majas on ka mõned korterid, neidki saab rentida,» loetles spordiseltsi esimees tulevasi rahaallikaid ning kinnitas, et müügileping lubab neil pindu välja üürida.

Kreitzbergi hinnangul sõltubki Kalevi saatus sellest, kuidas suudetakse tulevikus majandustegevusega teenida. Riigi eelarvest ei tulevat spordiseltsi toetuseks sentigi. «Meil on veel alles palju kinnisvara, seni on seda väga halvasti majandatud. Sealt laekuv tulu peab kogu organisatsiooni üleval pidama,» selgitas ta.

Kalevi hädad ulatuvad juba aastatetagusesse aega, kui amortiseerunud ujula asemele hakati Tallinna ehitama Kalev Spa veekeskust ning samal ajal alustati kahe suure kinnisvaraprojektiga: kunagise Kalevi kergejõustiku kilehalli krundi hoonestamine ja Pärnu staadioni renoveerimine.

Paraku osutus ärimees Jaan Manitskiga kahasse ehitatud veekeskuse maksumus plaanitust suuremaks, ülejäänud kinnisvaraobjektide arendus takerdus aga detailplaneeringute kinnitamisega venitamise tõttu. Lisaks kõigele võttis toonane tegevjuht Rein-Vello Ojavere vastu otsuseid, mis muutsid olukorra veelgi keerukamaks.

Septembri alguses kogunes Kalevi erakorraline üldkogu, kus juhatus andis teada, et spordiselts on sama hästi kui pankrotis. Juhtunus süüdistati Ojaveret, kes sunniti ametist lahkuma, ent mõistagi ei aidanud see kuidagi parandada majanduslikku olukorda.

Laenudega tekkinud võlad kasvasid aga katstroofiliselt ning septembris tunnistas spordiseltsi juhatus, et kiiremas korras vajatakse 27 miljonit krooni. Võlausaldajad nõudsid juba mõnede hoonete sundmüüki, ent värsked tehingud aitasid vähemalt praeguseks halvimast hoiduda.

Kreitzbergi sõnul tekitab enim emotsioone Kalevi spordihalli müük. Seda enam, et ostjaks oli Jaanus Glaasele kuuluv äriühing, Glaase ise osaleb  aga samal ajal aktiivselt spordiseltsi tegevjuhtimises. Kalevi peamaja ostjaks oli Ando Aroniga seotud ettevõte. Sama mehe nimi käis korduvalt läbi ka septembris peetud üldkogu koosolekul kõneldust.

Hea meelega vabaneks spordiselts Kalev Spa veekeskuse osakutest, ent täpselt 50-protsendilise osaluse müümine on osutunud keeruliseks. Kreitzbergi sõnul jätkatakse ka sellel suunal. 

Kalevi olukorra muudab keerulisemaks iga päev spordiseltsi asjadega tegeleva tegevjuhi puudumine. Pärast Ojavere lahkumist pole sellele kohale kedagi leitud. Seni on kalevlaste majandustehingutega tegelenud Glaase, ent lähipäeval loodab Kreitzberg leida sellele kohale inimese, kes on valmis end spordiseltsi juhtimisele pühendama.

Esialgu pole veel selge, kuidas hakkab ajaloolise taustaga spordiselts tulevikus toimima. Kreitzberg möönis, et ees ootavad muutused.

Juba septembris otsustati haakida spordiseltsi otsealluvusest lahti Kalevi ujumiskool, ilmselt peavad iseseisvuma ka muud Kaleviga seotud spordikoolid ja klubid. Novembri esimesel nädalal koguneb üldkogu Tartus ning seal langetatakse tuleviku suhtes vajalikud otsused.

«Siis vaatame, kuidas asjadega edasi minna,» märkis Kreitzberg. «Ilmselt jäävad keskliidu organiseerida mõned meie firmamärgiks olnud võistlused ning rahvusvaheline suhtlemine.»

Spordiselts Kalev
Suurtes võlgades spordiselts müüs kolm Tallinnas asuvat objekti


•    Kalevi spordihall
•    Kinnistu aadressil Staadioni 8
•    Spordiselts Kalevi peahoone
•    Kui Kalevil õnnestub eduka majandustegevuse abil piisavalt teenida, on neil õigus kõik kolm kinnisvara tagasi osta. Ostjatel lasub aga müümiskohustus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles