Ajalooline viik, mis maitses kaotusena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Hollandi mängu dramaatilised lõpuhetked: võitluses Raio Piirojaga kukub Robin van Persie (vasakul) ning ukrainlasest kohtunik määrab penalti, mille kannatanu ise realiseerib, võttes sellega Eestilt ülilähedal olnud suure võidu.
Eesti-Hollandi mängu dramaatilised lõpuhetked: võitluses Raio Piirojaga kukub Robin van Persie (vasakul) ning ukrainlasest kohtunik määrab penalti, mille kannatanu ise realiseerib, võttes sellega Eestilt ülilähedal olnud suure võidu. Foto: Liis Treimann

Eesti jalgpallikoondise 2:2 viik MM-finalisti Hollandiga mõjus kui kaotus. Siiski võib reedest mängu julgelt nimetada koondise kõigi aegade parimaks.

«See punkt õigustas kõike väljakul toimunut,» võttis elu mängu teinud Konstantin Vassiljev toimunu kokku, kui Eesti-Hollandi dramaatilise jalgpallikohtumise lõpust oli möödunud pool tundi ja kired pisut lahtunud. Eesti oli paari minuti kaugusel oma kõigi aegade suurimast triumfist, ent külaliste visadus võttis lisaminutitel ihaldatud võidu ikkagi käest. Reastame viis märksõna, mis suurmängust kõige enam kõlama jäid.

Penalti või mitte?

«Mina mängisin palli tagasi Pareikole,» kinnitas Raio Piiroja, kellele ukrainlasest peakohtunik Sergii Boiko vilistas üleminutitel vea ja määras 11 meetri karistuslöögi, mille karistusalas kukutatud Robin van Persie ise külmavereliselt realiseeris. «Sain Hollandist sõnumi: sealses televisioonis öeldi samuti, et anti väga kerge penalti,» lisas Piiroja.

«Ei olnud penalti, oli kehaline kontakt mõlema mängija poolt. Raio mängis selles olukorras palli. Oleks võinud sensatsiooni teha, aga nüüd on kõik pettunud,» sõnas ka koondise kapten Ragnar Klavan. «Kui samasugune olukord oleks Hollandi karistusalas, siis Eesti penaltit ei teeniks,» nentis ka Vassiljev.

Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak jäi olukorda kommenteerides rahulikumaks. «Piirojal oli käsi ümber van Persie, samal ajal Piiroja lõi palli välja – kas see käsi takistas vastast või ei…» arutles videokordust näinud Pohlak. «Sellisest olukorrast on enne antud penalteid ja antakse ka pärast tänast, aga on jäetud ka andmata ja jäetakse tulevikuski andmata. 50:50 olukord. Noor Ukraina poiss, Collina enda koolitatud – järelikult jääme uskuma, et oli penalti,» sõnas ta.

Hollandi peatreener Louis van Gaal, kes pääses Tallinnas tosina aasta jooksul juba teist korda piinlikust seisust, viitas oma meeskonna suutlikkusele lõpuni võidelda. «Muidugi, võib öelda, et see on mulle õnnelik staadion. Aga võib ka öelda, et minu meeskonnad mängivad iga kord lõpuvileni,» märkis ta.

Värske isa imeõhtu

Raske oli reede õhtul leida momenti, kus Konstantin Vassiljev teinuks midagi valesti. Peatreener Tarmo Rüütli lüke nihutada Vassiljev ülemiseks poolkaitsjaks ja anda talle rünnakul vabad käed osutus täistabamuseks – 1:1 viigivärav tõi Eesti pealtnäha lootusetust seisust mängu tagasi ning 57. minuti imeline tabamus pani tribüünidele kogunenud 10 210 inimest hulluma. «Realiseerimine oli meie poolt korralik,» muigas päevakangelane ise tagasihoidlikult.

Vassiljevi panuse märkisid nimeliselt ära nii van Gaal kui ka van Persie. «Ütlesin juba enne mängu, et ta on suurepärases hoos. Ta lõi esimese värava tühjalt kohalt ja tema esitus mõjutas tervet mängu,­» lausus hollandlaste peatreener. «Kõik arvasid, et meile tuleb see mäng kergelt, kuid eestlased olid väga tublid. Kaks väravat löönud poiss oli eriti hea,» ütles van Persie. Lisaks nimekate vastaste kiitusele võib Vassiljev suure tõenäosusega reserveerida oma auhinnariiulil koha järjekordsele Hõbepalli auhinnale – ilusamat, mis aga veel tähtsam, olulisemat koondiseväravat on kellelgi teisel tänavu pea võimatu lüüa.

Ehmatav algus

Mängu avavaatuses ähvardati Eestit seevastu suisa õuduste õhtuga. Arjen Robben viis juba teisel minutil Hollandi juhtima ning kui poleks olnud Sergei Pareiko kahte supertõrjet, võinuks seis kümnendaks minutiks olla 3:0. Enne Vassiljevi viigiväravat piirdus eestlaste roll mängus enamjaolt palli järel jooksmisega, Robbeni vedamisel töötas hollandlaste söödukarussell täistuuridel.

«Esimesed 15 minutit oli jõudemonstratsioon, kvaliteedi vahe oli märgatav,» tunnistas peatreener Tarmo Rüütli. «Pall liikus väga kiiresti, hollandlaste puude ja tehnika võimaldavad nii mängida. Selle aja jooksul ei tekkinud meil ainsatki kontrarünnaku võimalust, aga tuli olla kannatlik ja loota, et see võimalus tuleb – tuligi,» resümeeris Rüütli.

Sõnasõda

Kui murul ei õnnestunud hollandlastel oma paremust soovitud moel maksma panna, siis seda aktiivsemalt üritati end kehtestada verbaalselt. Vastastega nii mängu ajal kui ka pärast lõpuvilet sõnelema läinud Pareiko märkis nimepidi ära kaitsja Bruno Martins Indi ja van Persie. «Tahtsin küsida, miks neil pole meie meeskonna vastu respekti. Küsisin, miks nad tulevad ja räägivad meiega niimoodi. Van Persie sai mult paar sõna alati vastu,» sõnas Pareiko, keda meeskonnakaaslased pidid lõpuvile järel suisa füüsiliselt talitsema.

Puurilukk teenis üleminutitel viivitamise eest ka kollase kaardi, ühtekokku jagas kohtunik Boiko eestlastele lisaminutitel koguni viis kollast. «Keegi ei tohiks saada kaarti olukordades, kus need on välditavad,» möönis peatreener Tarmo Rüütli mängu järel. «Pean olukorraga leppima, aga ma pole kunagi kellegi puhul pooldanud kergelt võetavaid kaarte. Need on rumalad, aga paraku kõik ei suuda end alati kontrollida.»

Hõredad read

Kergevõitu kaardid maksavadki valusalt kätte, kuna teisipäevases valikmängus Ungariga ei saa Eestit paraku aidata ei Vassiljev ega ka Aleksandr Dmitrijev – mõlemale oli mängus Hollandiga saadud hoiatus­kaart käesolevas valiktsüklis teine ning see tähendab automaatset mängukeeldu. Mõistagi ei jookse platsile ka punase kaardi saanud Piiroja.

Kui Piiroja asendab suure tõenäosusega Mikk Reintam, siis poolkaitseliinis on Rüütlil rohkem nuputamist. Üsna kindlasti täidab kaitsva poolkaitsja rolli Martin Vunk, kelle kõrvale on võimalik tuua pingilt Sergei Mošnikov või nihutada Hollandi vastu vasakul äärel tegutsenud Joel Lindpere. Lisakäigu annab Rüütlile koosseisu lisandunud Sander Puri, kes on paranenud lihasetraumast.

--------------------------------------------------------

Hinded Eesti koondislastele

8 Sergei Pareiko. Ilma temata olnuks Eesti kümnendaks minutiks kolmeväravalises kaotusseisus ja mäng tehtud. Hinnet kärbivad aga ühe palli võrra lubamatult vildakad väljalöögid. Emotsionaalne Pareiko põleb väljakul alati ereda leegiga, kuid vahel varjutab see ka selge otsustusvõime ja võib koondisele saatuslikuks saada.

9 Enar Jääger. «Võtsin Jeremain Lensi pingile, kuna ta ei suutnud mitte ühtegi korda oma kaitsjast mööda mängida,» teatas Hollandi peatreener Louis van Gaal pärast mängu. Suurepärane kompliment Jäägerile, kes on pärast koduklubi leidmist taastanud varem tema kaubamärgiks olnud külma rahu ja enesekindluse.

9 Ragnar Klavan. Kapten mängis nii, nagu kapten mängima peab – lahendas õhuvõitlused külma rahuga ja enesekindlalt. Eriti silmatorkav oli Klavani roll mängu lõpuminutitel, kui üks Hollandi rünnak järgnes teisele.

7 Raio Piiroja. Pole parata, penaltivääriline viga tõmbab hinnet ühe palli võrra allapoole. Meeletu võitleja, kuid lubas tekkida olukorral, mispeale kohtunik penalti määras.

6 Dmitri Kruglov. Esimesel veerandtunnil oli oma äärel Arjen Robbeniga püstihädas. Kahe mehe duell püsis ebavõrdsena kuni lõpuvileni, ent teisel poolajal Kruglovi tegutsemine paranes ning sedavõrd vabalt Robben enam lustida ei saanud. Tõsi, palju tuge tuli ka meeskonnakaaslastelt.

10 Konstantin Vassiljev. Louis van Gaal teab, millest räägib – paar päeva enne mängu isaks saamine kasvatas Vassiljevile väljakul otsekui tiivad. Taas ründava poolkaitsja rolli pääsenuna tundis Vassiljev end väljakul enesekindlalt ja julgelt ning mis kõige tähtsam – innustas oma särava esitusega kaaslasi. Tänu tema avaväravale tuli Eesti mängu tagasi, imeilus teine tabamus läheb aga joonelt Eesti jalgpalliajaloo kullafondi.

8 Martin Vunk ja Aleksandr Dmitrijev. Ühesugust tööd teinud meeste panust on õiglane hinnata ühiselt. Fakt on, et Sillamäe Kalevi ja Tallinna Levadia poolkaitsjad keerasid teisel poolajal keskvälja üheskoos kuulsate hollandlaste ees lihtsalt lukku. Muljetavaldav esitus meestelt, kelle ülivajalikku rolli paljud koondises teinekord märkama ei kipu.

7 Joel Lindpere. Tarmo Rüütli otsus kasutada teda vasaku ääreründajana võis enne avavilet palju kõhklusi tekitada, kuid Lindpere tegi oma koondiseaastate ühe parema mängu, jõudes lisaks ründetööle abistada ka kaitsjaid. Plusspoolele läheb mõistagi supersööt Vassiljevi teisele väravale, ainsa miinusena tuleb ära mainida passiivne tegutsemine hollandlaste avavärava toonud olukorras.

6 Henrik Ojamaa. Tundus avapoolajal olevat selgelt närvis, kohati oli seetõttu näha ülepingutamist ning kokkumäng hea sõbra Anieriga ei õnnestunud kuidagi. Poolajapausilt naasis õnneks hoopis teistsugune Ojamaa, kes pühendus eeskätt kaaslaste abistamisele kaitsetöös ning tegi seda eeskujulikult. Tõestas, et paika ei pea jutt, nagu napiks tal täismängu jaoks töövõimet. Koondise praegune noorim mees on koha koosseisus igati välja teeninud.

6 Henri Anier. Oli samamoodi kui Ojamaa avapoolajal pinges ja rabe, ei kasutanud Eesti nappe võimalusi palli hoidmiseks maksimaalselt ära. Samas kompenseeris seda energilisusega, tehes palju pallita tööd. Lühikese koondisekarjääri mitte just säravaim mäng, kuid näitas, et ka kehva päeva puhul annab endast alati maksimumi.

9 Sergei Zenjov. Terav ja nahaalne. Värav jäi löömata, kuid kõike muud arvestades supervahetusmees. Suuresti tänu talle ei saanud Hollandi kaitsjad teisel poolajal soovitud määral rünnakute toetamisele pühenduda, vaid pidid tagalat valvama.

Gert Kams ja Mikk Reintam mängisid hinde teenimiseks liiga vähe.
------------------------------------------------------------

MM-valikmängud

A-grupp: Makedoonia – Wales 2:1, Serbia – Horvaatia 1:1, Šotimaa – Belgia 0:2. Tabeliseis: 1. Belgia 22 p,

2. Horvaatia 17 p,

3. Serbia 8 p,

4. Makedoonia 7 p, 5. Wales 6 p,

6. Šotimaa 5 p

B-grupp: Tšehhi – Armeenia 1:2, Malta – Taani 1:2, Itaalia – Bulgaaria 1:0.

Tabeliseis: 1. Itaalia 17 p, 2. Bulgaaria 10 p, 3. Tšehhi 9 p, 4. Armeenia 9 p,

5. Taani 9 p, 6. Malta 3 p

C-grupp: Kasahstan – Fääri saared 2:1, Iirimaa – Rootsi 1:2, Saksamaa – Austria 3:0. Tabeliseis: 1. Saksamaa 19 p, 2. Rootsi 14 p, 3. Austria 11 p,

4. Iirimaa 11 p,

5. Kasahstan 4 p,

6. Fääri saared 0 p

D-grupp: Rumeenia – Ungari 3:0, Eesti – Holland 2:2, Türgi – Andorra 5:0. Tabeliseis:

1. Holland 19 p,

2. Rumeenia 13 p,

3. Ungari 11 p, 4. Türgi 10 p, 5. Eesti 7 p, 6. Andorra 0 p

E-grupp: Norra – Küpros 2:0, Šveits – Island 4:4, Sloveenia – Albaania 1:0. Tabeliseis: 1. Šveits 15 p, 2. Norra 11 p, 3. Albaania 10 p, 4. Island 10 p, 5. Sloveenia 9 p,

6. Küpros 4 p

F-grupp: Venemaa – Luksemburg 4:1, Põhja-Iirimaa – Portugal 2:4, Iisrael – Aserbaidžaan 1:1. Tabeliseis: 1. Portugal 17 p, 2. Venemaa 15 p, 3. Iisrael 12 p, 4. Põhja-Iirimaa 6 p, 5. Aserbaidžaan 5 p,

6. Luksemburg 3 p

G-grupp: Bosnia-Hertsegoviina – Slovakkia 0:1, Läti – Leedu 2:1, Liech­tenstein – Kreeka 0:1. Tabeliseis:

1. Bosnia-Hertsegoviina 16 p, 2. Kreeka 16 p, 3. Slovakkia 12 p, 4. Läti 7 p, 5. Leedu 5 p, 6. Liechtenstein 2 p

H-grupp: Ukraina – San Marino 9:0, Poola – Montenegro 1:1, Inglismaa – Moldova 4:0. Tabeliseis: 1. Inglismaa 15 p, 2. Montenegro 15 p, 3. Ukraina 14 p, 4. Poola 10 p,

5. Moldova 5 p,

6. San Marino 0 p

I-grupp: Gruusia – Prantsusmaa 0:0, Soome- Hispaania 0:2. Tabeliseis:

1. Hispaania 14 p,

2. Prantsusmaa 11 p, 3. Soome 6 p,

4. Gruusia 5 p,

5. Valgevene 4 p

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles