Nabi astub legendaarse Palusalu jälgedes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Nabi (punases)
Heiki Nabi (punases) Foto: Priit Simson

Meeleheitlik kaalulangetamine enne tähtsaid võistlusi on kreeka-rooma maadlejale Heiki Nabile nüüdseks minevikumuusika, kuna edaspidi võistleb kolme aasta tagune maailmameister raskekaalus.


2006. aastal Hiinas poolraskekaalus ehk kuni 96 kg kaaluvate meeste seas MM-kulla teeninud Nabi avaldas pärast Kristjan Palusalu mälestusvõistlustel esikoha võitmist, et hakkabki nüüd võistlema samas kaalus nagu kahekordne olümpiavõitja ehk siis raskekaalus.

«Plaanis on hakata kaalu ülespoole ehitama, lähen raskekaalu üle,» tunnistas Nabi. «Kaalu langetamine on viimasel ajal natuke kurnama hakata. Kuna mu võistlusväline kaal on umbes 103 kg, siis sealt 96 kiloni jõudmiseks tuleb seitse kilo maha saada, see on päris palju ja sellega kaotasin palju enda füüsilist väärtust.»

Kuigi mõte kaaluklassi vahetada on Nabi peas keerelnud juba kuid, võttis ta lõpliku otsuse vastu alles hiljaaegu. Eelnevalt kuulas ta nii oma treeneri Henn Põlluste, esimese treeneri Tiit Madalvee ja toitumis­spetsialisti Mihkel Zilmeri kui ka paljude endiste ja praeguste sportlaste, nende seas Martin Padari ja Jaan Taltsi nõuandeid. «Jõudsin järelduseni, et see käik tuleb ära teha, kuna tõenäosus midagi saavutada pigem suureneb, kui väheneb,» arutles 24-aastane Nabi.

EMiks viis kilo juurde


Seni pidi Nabi vähemalt kaks korda aastas – enne EMi ja MMi – käima läbi pika teekonna, et võistluskaalu jõuda. Dieet kujunes koguni nii ekstreemseks, et kaks päeva enne tiitlivõistlust oli ta sootuks söögi ja joogita.

«Viimasel ajal hakkasin mõtlema, et ma ei tea enam, kas suudan ja jaksan seda teha, olin emotsionaalselt löödud,» meenutas ta. «Mitte joomine, suu on kogu aeg kuiv, öösiti ärkasin üles, magada üldse ei saanud – see kõik on organismi kurnamine.»

Idee poolest peaks Nabi juba järgmise aasta kevadel EMil senisest raskemas kaalukategoorias võistlema. «Loodan aprilliks kaaluda 107–108 kilo, aga ideaalis võiks olla isegi 110 kilo, see oleks juba konkurentsivõimeline,» avaldas tänavu EMil seitsmenda koha saanud maadleja.

«Olen siis küll teistest ikka natuke kergem, aga see-eest ka kiirem. Kui 110 kg olemas, saan juba öelda, et olen raskekaallane, alla selle on nii ja naa, pole sukk ega saabas,» lisas Nabi.

Nabi hinnangul poleks võimatu ka 103-kilosena tipptasemel läbi lüüa, ent selleks peaks olema ülimalt hea maadleja. «Aga lihtne see ei ole, sest kui vastas on mees, kes kaalub 125 kg, ja sa oled temast üle 20 kilo kergem, on see suur vahe,» tõdes ta. «Kui ta tuleb oma massiga peale, on raske tema vastu seista.»

Nabi rääkis uutest plaanidest suure entusiasmiga. Kas kaaluvahetus on uut motivatsiooni andnud? «Jah, olen otsuses kindel ja mul on selle üle praegu väga hea meel,» kinnitas Hiiumaalt pärit sportlane. «Sain kõikide ekspertide ja enda ümber töötavate inimeste heakskiidu, pärast seda pole mul enam kõhklusi olnud. Kui suhtuksin sellesse pessimistlikumalt, siis mis tulemust ma ootan?»

Positiivne meelestatus on Nabil aidanud üle saada ka tänavuse MMi pettumusest – kulla järele läinud eksmaailmameister sai alles 11. koha.

«Kaalu võtmine ja nipet-näpet asjad väsitasid mind. Mul tuli seekord kaal väga raskelt alla, tükk tegemist oli, varem polegi nii raskelt tulnud,» selgitas Nabi. «See andis ka märku, et võib-olla on see vale. Seda enam tunnen nüüd, et olen teinud õige otsuse, näen seda nagu uut lehte, saan otsast alustada.»

Kaalukategooria vahetamise plussid kaaluvad küll miinused üles, ent üks oht siiski püsib. Võib juhtuda, et tulemuste mõistes kujuneb järgmine hooaeg n-ö vaheaastaks.

«Sisimas loodan muidugi rohkemat ja kui vahetus päris täkkesse läheb, võib häid tulemusi loota,» arutles Nabi. «Minu eelis on küll see, et olen ka varem erinevatel rahvusvahelistel võistlustel raskekaalus maadelnud ja osa mehi ikka tunnen, aga kõikide tippudega kokku pole puutunud, seega halvimal juhul võib sellest n-ö vaheaasta tulla.»
Karelson sai lõpuks võidu

Palusalu mälestusvõistlustel sai Nabi oma karjääri kolmanda esikoha, poolraskekaalus maadeldes võitis ta ka 2005. ja 2008. aastal. «Võita on väga hea tunne, veel parem kui enda kaalus võites!» rõõmustas Nabi pärast võistlust.

Võidu jättis koju ka kuni 96-kiloste meeste seas maadelnud Richard Karelson, kes oli varem koguni neljal korral pidanud teise kohaga leppima.

Eestlastest jõudsid esikolmikusse veel ka Dmitri Gorjusko (–55 kg), Anar Zeinalov (–60 kg) ja Alo Toom (–84 kg).

TABLOO
22. Kristjan Palusalu mälestusvõistlused kreeka-rooma maadluses

Kuni 55 kg: 1. Hamit Šavajev (Venemaa), 2. Dmitri Gorjusko (Eesti), 3. Florian Crusius (Saksamaa). Kuni 60 kg: 1. Frunze Harutyunyan (Rootsi), 2. Artur Movsisjan (Venemaa), 3. Anar Zeinalov (Eesti). Kuni 66 kg: 1. Vahan Juharyan (Rootsi), 2. Victor Wolfgang (Rootsi), 3. Juri Denissov (Venemaa). Kuni 74 kg: 1. Ruslan Issakov (Venemaa), 2. Christoffer Nilsson (Rootsi), 3. Sharur Vardanyan (Rootsi). Kuni 84 kg: 1. Artjom Stebenev (Venemaa), 2. Christoffer Ljungbäck (Rootsi), 3. Alo Toom (Eesti). Kuni 96 kg: 1. Richard Karelson (Eesti), 2. Aldas Lukošaitis (Leedu), 3. Jonne Jokela (Soome). Kuni 125 kg: 1. Heiki Nabi (Eesti), 2. Maksim Safarjan (Venemaa), 3. Atsamaz Kabulov (Venemaa), 4. Madis Sihimets (Eesti).  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles