Blatter: jalgpalli MMi viimine Qatari võis olla viga

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFA president Sepp Blatter.
FIFA president Sepp Blatter. Foto: Reuters

Rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) president Sepp Blatter tunnistas esimest korda avalikult, et Qatarile 2022. aasta maailmameistrivõistluste korraldusõiguse andmine võis olla viga.

Lähis-Idas peetav turniir teenib juba praegu kõvasti kriitikat, kuna see peetakse traditsiooniliselt Euroopa mõistes suvekuudel, see tähendab aga, et mängijatel tuleb rinda pista kuni 50-kraadise palavusega. Idee nihutada MM talvekuudele, kui Qataris on jahedam, pole samuti positiivset vastukaja leidnud, kuna see tähendaks kõikide tippliigade graafiku ümberkujundamist.

«Võimalik, et tegime vea,» nentis Blatter, kes on varem sõnanud, et juunis ja juulis Qataris mängimine on «ebaratsionaalne». Teisalt märkis ta, et arvesse tuleb võtta ka poliitilisi ja geopoliitilisi põhjendusi. «MM on FIFA suurim, kui mitte ainus ülemaailmne ettevõtmine. Kes oleme meie, eurooplased, et nõuda, nagu peaks see üritus vastama 800 miljoni eurooplase nõudmistele?» vahendab Reuters Blatteri sõnu.

«Minu arvates on Euroopal tagumine aeg mõista, et me ei valitse enam maailma ning mõni varasem Euroopa suurvõim ei saa enam oma tahet igas maailma nurgas teistele peale suruda. Peame leppima sellega, et jalgpalli fookus on nihkunud Euroopast ja Lõuna-Ameerikast üle kogu maailma. Seda jälgivad miljonid inimesed igal nädalal ja kõikjal,» sõnas Blatter.

President loodab endiselt, et FIFA täitevkomitee võtab vastu tema ettepaneku pidada turniir talvel. «Seejärel peame vaatama, millist mõju see rahvusvahelisele kalendrile avaldab. Loomulikult peame kõikide osapooltega asjad läbi rääkima,» lisas ta. Blatteri rõõmuks on ka Euroopa Jalgpalliklubide Ühendus nõustunud MMi talvele viimist arutama, kuid seda ühel tingimusel - tegemist peab olema erandliku juhtumiga.

Qatar edestas 2022. aasta MMi korraldaja valimistel Lõuna-Koread, Jaapanit, Austraaliat ja USAd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles