Favoriit Ungari jagas Eestile kiitust

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobris Tallinnas peetud omavahelises mängus tõrjus Ungari kõik eestlaste    rünnakud ja võitis 1:0.
Oktoobris Tallinnas peetud omavahelises mängus tõrjus Ungari kõik eestlaste rünnakud ja võitis 1:0. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti koondis läheb täna MM-valiksarjas võõrsil vastamisi Ungariga, kellele kaotati oktoobris koduväljakul 0:1.

Pärast emotsionaalset ja palju põnevust pakkunud reedest jalgpalliõhtut jookseb Eesti koondis täna taas väljakule, kui MM-valikmängus kohtutakse võõrsil Ungariga. Reedel tuli Hollandi tabava penalti järel lisaminutitel leppida viigiga ning kohtumise lõpus jagatud kaartide tõttu peab Eesti täna hakkama saama mitme põhitegijata.

Ungarlased peavad end tänases matšis soosikuteks, kuid eestlaste hea esitus ei jäänud neil märkamata. «Meie oleme favoriidid, olen lihtsalt optimistlik,» leidis Ungari koondise peatreener Sandor Egervari eile Eesti meediaga suheldes ning märkis samas, et Konstantin Vassiljevi puudumist on nad juba tähele pannud. «Teame, et Eesti parim mees ei mängi, ta lõi Hollandile kaks imelist väravat.»

Kolm puudujat

Peale Vassiljevi ei saa tänases  mängus osaleda Raio Piiroja ja Aleksandr Dmitrijev. Hollandile kaks väravat löönud koondise mängumootori rolli peab täna arvatavasti täitma Sergei Mošnikov ning Piiroja asendamisega tuleb hakkama saama Mikk Reintamil või Alo Bärengrubil. Kui peatreener Tarmo Rüütli soovib aga kasutada samasugust mänguskeemi nagu reedel, siis võib ta nihutada Joel Lindpere ka vasakult äärelt keskväljale.

Käimasolevas valiksarjas on Eesti ja Ungari juba korra kohtunud: mullu oktoobris võtsid külalised Tallinnas tänu Tamas Hajnali 46. minuti tabamusele napi 1:0 võidu. «Meie seis oli toona selline, mis ei võimaldanud terav olla. Nad olid tolles mängus meist nõksu paremad,» meenutas Rüütli.

«Teame, et Eesti on tugev meeskond, kuid meil ei ole kodumeeskonnana hirmu. Peame olema 90 minuti jooksul paremad – see ei loe, kes on enne või pärast mängu favoriit,» märkis ungarlaste kogenud väravavaht Gabor Kiraly ning lisas, et eestlased väärisid reedeses kohtumises hollandlastega võitu. «Hollandile antud penalti ei olnud penalti. Eesti oleks pidanud kohtumise 2:1 võitma.»

Ungari jaoks on tänane matš eestlastega ülimalt oluline, kuna alagrupis praegu kolmandat kohta hoidev meeskond loodab tõusta lõpuks teiseks ja tagada niimoodi pääsme play-off’i. Siiski on ka nende pea kohal mustad pilved, kuna reedel jäädi 0:3 alla naaberriigile Rumeeniale. See kõik kandub üle ka tänasele mängule: allajäämise tõttu on Ferenc Puskase nimelisele rahvusstaadionile oodata loodetust tunduvalt vähem publikut.

1953. aastal avatud areen mahutab koguni 56 000 inimest, kuid ülemised tribüünid on väga kehvas seisukorras ja seega lubatakse areenile maksimaalselt umbes 30 000 pealtvaatajat. Tänasele matšile on kohalike ajakirjanike hinnangul tulemas aga vaid 10 000 fänni (Eesti koondise poolehoidjaid peaks tribüünidel olema umbes 220), mis nii suurel staadionil jätab kindlasti üsna tühja mulje.

«Täna (eile – toim) sain kokku ühe Györist pärit inimesega, kes ütles, et ootused reedesele mängule olid märgatavalt suuremad. See oli pettumus kõigi jaoks, tegemist oli nende jaoks väga tähtsa kohtumisega,» sõnas Ungaris Ujpesti meeskonnas palliv Jarmo Ahjupera.

Ka Ungari ajakirjanikud olid oma meeskonna viimase mängu suhtes üpris kriitilised ja mainisid peaasjalikult oma koondise ülimalt kehva koostööd kaitsefaasis, mis kohati oli nende hinnangul lausa halenaljakas. Samas manitseb Ahjupera jälgima ka vastaste tugevaid külgi.  

«Ungari tugevus on individuaalne meisterlikkus, neil on head mehed headest klubidest – mängitakse tehnilist jalgpalli. Statistiliselt võttes on ungarlaste kõige ohtlikum mees Szalai (Schalke 04 ründaja Adam Szalai), tema lööb ka kõige rohkem väravaid,» arutles Eesti koondise ründaja. «Ei oskagi kohe nõrkusi välja tuua, võib-olla siis selline meeskondlik kaitsetegevus,» lisas ta.

Favoriidiks ungarlased

Nii nõustusidki Eesti koondislased Ungari juhendajaga, et favoriidi rolli tuleb täna ikkagi kanda võõrustajatel. «Hollandi mäng on juba minevik ja tuleb mõelda Ungari peale,» sõnas paremkaitsja Enar Jääger. «Mõtted on vaid selle matši juures. Ungari mängib kodus ja kodus olev võistkond on ikka favoriit.»

Ungarlaste peatreeneri ja meedia sõnul on võrreldes reedese mänguga oodata ka vastaste algrivistuses muudatusi. Põhjuseks on nii mängukeelud kui ka väiksemad vigastused, kuid mõnigi mees pidavat oma koha kaotama ka kehva esinemise tõttu. «Olen alati öelnud, et Eestit tuleb võtta kui meeskonda, kes võib võidelda alagrupis teise koha eest,» manitses Egervari. «Tuleb väga võitluslik mäng, teame, et Eesti on hästi valmistunud.»

Eesti ja Ungari kohtumine algab täna Budapestis Eesti aja järgi kell 21.30. Teistes D-alagrupi kohtumistes võõrustab Andorra Hollandit ja Rumeeniale sõidab külla Türgi.

Morozov: klubikaaslased ütlesid, et Eesti võidab

Tänavu suvel Ungari tippklubi Debreceniga liitunud Eesti jalgpallikoondise keskkaitsja Igor Morozov jääb teatavasti tänasest MM-valikmängust Ungariga põlvevigastuse tõttu eemale, kuid klubikaaslastega on ta eelseisvast matšist juttu teinud.

«Minu meeskonnas räägitakse, et Eesti võidab. Sellised jutud liiguvad puhtalt viimaste tulemuste põhjal (Eesti viigistas 2:2 Hollandiga, Ungari kaotas 0:3 Rumeeniale),» põhjendas Morozov ungarlastest klubikaaslaste pessimistlikku suhtumist. «Vaatasin internetist Eesti-Hollandi mängu, kuid jälgisin natuke ka Rumeenia ja Ungari kohtumist. Ungarlastel ei olnud selles mängus mingit võimalust. Usun, et Eestil õnnestub teha korralik mäng.»

Praegu Ungaris koduklubi juures põlvevigastust raviv Morozov tuleb homme staadionile Eesti koondisele kaasa elama. Augusti keskpaigas vigastada saanud keskkaitsja loodab ise umbes kahe kuu pärast taas väljakule naasta.

«Ungaris tehti mulle ka operatsioon ning praegu saan juba ilma karkudeta käia. Teisipäeval (täna) lähen ka koondise hotelli, et mängijatega veidike juttu ajada, ja näitan Kasparile (Eesti jalgpallikoondise arst Kaspar Rõivassepp) ka oma põlve,» sõnas Morozov.

Täna on keskkaitsja aga ainulaadses olukorras, kuna ta pole kunagi võõrsil toimunud koondisemängul pealtvaatajana viibinud. «Minu jaoks on see välismängul täitsa uus kogemus, kuna varem olen sellises olukorras olnud kas mängus või vahetusmeeste pingil,» märkis Morozov. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles