Rahvusvahelise jalgrattaliidu juhte süüdistatakse korruptsioonis

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pat McQuaid.
Pat McQuaid. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise jalgrattaliidu president Pat McQuaid ja endine president Hein Verbruggen said süüdistuse korruptsioonis, Alberto Contadori positivse dopingutesti varjamises ja mitmetes kokkumängudes, mis puudutasid Lance Armstrongi.

Kolmelehelise süüdistustega varustatud dokumendi avaldas portaal Velonews.com. Sealse kokkuvõtte järgi on originaaldokument 54 lehe pikkuseline ning selle koostasid kaks kõrgema taseme õiguskaitse- ja luureametnikku, keda aitasid mitmed rahvusvaheliselt tuntud detektiivifirmad. Tundumatuks jääda soovinud allika väitel pole dokumenti täismahus avalikustatud seetõttu, et see on uurimiseks üle antud võimudele. Samas pole täpsustatud, millised kõrgemad seadusorganid on juhtumi uurimisse kaasatud.

Avaldatud raporti kohaselt esitatakse McQuaidile ja Verbruggenile mitmeid tõsiseid süüdistusi:

- väidetavalt võtsid mehed 2012. aasta suvel vastu 250 000 eurose altkäemaksu ühelt tipptiimi omanikult;

- Rahvusvahelise jalgrattaliidu juhtidena olid nad nõus, et tiimide omanikud maksavad oma töötajatele palka illegaalselt, eirates sellega meeskondade liikmete palvet muuta palkade tasumine korrapärasemaks;

- 2010. aastal proovisid liidu juhid Contadori antud positiivset dopinguproovi varjata ja selle andmist kinni maksta;

- 2009. aastal lubati tippsporti naasnud Armstrongi jaoks dopinguproovide andmise reegleid painutada ja mees lubati miljoni dollari eest võistlema - vastutasuks oli Armstrong nõus järgmisel tuuril osalema tasuta.

McQuaid on lekkinud dokumenti ja sealseid süüditusi nimetanud täielikuks väljamõeldiseks. «See on rõve ja halvustav rünnak minu iseloomu vastu. Tegemist on poliitilise agendaga, mis on nii täielikult läbinähtav kui ka põlastusväärne ning kahjuks ühtlasi ka minu vastaste taktika tavapärane muster,» lükkas praegune Rahvusvahelise jalgrattaliidu president süüdistused ümber.

Esimest korda lekkis info sellise dokumendi kohta avalikkuseni juunikuus, kui Rahvusvahelise jalgrattaliidu komitee kohtumisel arutati McQuadi tagasivalimist liidu presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles