Kõrkjas ja Tiik teenisid paraolümpial medali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Marge Kõrkjas teenis paraolümpiamängudel Sydneys laupäeval 50 m vabaujumises hõbemedali, Sirly Tiik kasvatas eilsel viimasel võistluspäeval Eesti medaliarvet pronksiga kuulitõukes.

Kolmandal paraolümpial medali noppinud Kõrkjasele tagas pjedestaalikoha isiklik tippaeg 29,42, kulla sai hiinlanna Hongyan Chu maailmarekordiga 28,67. 1992. aastal Barcelonas võitis nägemispuudega tartlanna pronksi, neli suve hiljem Atlantas kulla.

Kõrkjast ei seganud ka kerge kurgutõbi. Enne finaali lihvis ta Eesti delegatsiooni juhi, endise ujuja Allan Kiili näpunäidete järgi starti.

«Koondisekaaslaste medalivõidud ajasid minugi hamba verele,» ütles kolmel ujumisdistantsil osalenud Kõrkjas.

Odaviskes kulla ja kõrgushüppes pronksi teeninud Tiigi kuulitõukemedal tuli üllatusena -168 cm pikkuse ja 54 kg kaaluva Porkuni eriinternaatkooli nääpsukese abikasvataja isiklik rekord enne mänge oli alla kümne meetri.

Sydneys tõukas ta 10.43 ja möödus eelviimasel, viiendal katsel Austraalia publiku kurvastuseks kohalikust invasportlasest. Esikoha teeninud poolatar Eva Durska võidutulemus 12.69 märkis uut maailmarekordit, psüühiliste hälvetega sportlaste klassis osalenud Tiiki edestas ka võitja kaasmaalanna Joanna Gad 11.34ga.

«Odavise oli veel jalgades, enesetunne polnud kõige parem,» märkis eilsel lõputseremoonial Eesti lippu kandnud Tiik. «Enne võistlust lootsin tulla kuue parema hulka, medal tuli suure üllatusena.»

Medaliomaniku juhendaja Mallika Koel lisas: «Sirly järgis täpselt treener Enn Roosi viimaseid ärasõidueelseid õpetussõnu, et silmad peavad kuuli lennuga täpselt kaasa minema. Ilus oli vaadata, kui õnnestunult tal etteaste tehniliselt välja kukkus.»

Riikide pingereas hõivas Eesti kümneliikmeline delegatsioon 121 esinduse seas 45. koha. Homme hommikul kell 8.35 Tallinna lennujaama naasev invasportlaste esindus toob kaasa ühe kulla, kaks hõbedat ja kolm pronksi.

Are Eller, Sydney

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles