Mänedžeri tapmine tõi korvpallurite hinge suure valu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shabtai von Kalmanovich
Shabtai von Kalmanovich Foto: AP / Scanpix

Esmaspäeva pärastlõunal tapeti Moskvas ainsa korvpallimänedžerina meeste ja naiste Euroliiga võitnud Šabtai Kalmanovitš. Seni tabamata mõrvarid kihutasid ristmikul autoga peatunud mehe suunas üle 20 kuuli.


Suure tõenäosusega ei saanud Kalmanovitšile saatuslikuks korvpalliga tegelemine, vaid Moskva ärimaailma keerulised suhted – ta oli seotud mitme kohaliku turu juhtimisega.



Korvpallimaailma tippseltskonda kerkis Kalmanovitš 1996. aastal, kui Kaunases sündinud mees asus leedulaste uhkuse Kaunase Žalgirise peamänedžeriks. Kaks aastat hiljem võitis ta Leedu tippklubiga Saporta karikasarja, veel aasta hiljem tõusti Euroliiga võiduga Euroopa parimaks klubiks.



Viimastel aastatel elas Kalmanovitš Venemaal ning tegeles sealse naiste korvpalli edendamisega – ta oli kolmel viimasel hooajal Euroliiga võitnud Moskva oblasti Spartaki president ja peamänedžer ning tänavusest hooajast asus samal postil ka Venemaa naiste koondises.



«Kalmanovitš elas korvpallile – meie jaoks oli ta rohkem kui lihtsalt klubi juht. Praegu on raske aimata, mis saab meie klubist ja naiste koondisest,» rääkis Venemaa üks paremaid naiskorvpallureid Ilona Korstin kohalikule meediale. «Ta oli meile nagu lihane isa. Hinges on selline valu, mida pole võimalik sõnadega kirjeldada,» lisas samuti Venemaa rahvusnaiskonda kuuluv Marina Karpunina.



Venemaa naiste korvpalli eestvedaja surm pani muretsema ka Venemaa korvpalliliidu presidendi Sergei Tšernovi. Ta rõhutas, et Kalmanovitši surm pole ainult inimlik tragöödia, vaid raske on kujutada temata Venemaa korvpalli tervikuna.



«Majanduskriisi tõttu on mitmed klubid niigi raskusest ning presidendita jäänud Spartakil läheb tulevikus kindlasti raskeks,» tõdes ta. «Loodan, et kohalik võim aitab probleemi lahendada. Samuti peame mõtlema, mis saab naiste koondisest.»



51-aastase Kalmanovitši minevik oli kirju – muu hulgas sattus ta 1988. aastal Iisraelis Venemaa kasuks luuramise eest viieks aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles