Boss usub, et võit kustutaks kõik halva

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Kalev/Cramo pöördub võitude teele, saab karumõmm end taas uhkelt jalule ajada ning seni tühjalt seisvad tribüünid täituvad publikuga.
Kui Kalev/Cramo pöördub võitude teele, saab karumõmm end taas uhkelt jalule ajada ning seni tühjalt seisvad tribüünid täituvad publikuga. Foto: Toomas Huik

Kalev/Cramo korvpalliklubi presidendi Ivar Valdmaa sõnul oli hooaja eel võimalus, et tipptasemel mängiva meeskonna ehitamisest ei tule midagi välja ning võlgades siplev klubi peab tegevuse lõpetama.



Möödunud hooajal tekkinud võlgnevusi jõudumööda likvideeriv Eesti meistermeeskond püsib siiski korvpallikaardil, kuid küllaltki ränga hinnaga – hõreda koosseisuga mängides on saadud üks «pakk» teise järel. Testimisele on kutsutud seitse leegionäri, kellest neli on nüüdseks Eestimaa tolmu jalgelt pühkinud.



«Raskel hetkel on tegelikult lihtne loobuda, kuid meie otsustasime, et üritame meeskonda ikka edasi vedada,» märkis Valdmaa. «Kui näed head mängu, mis tekitab emotsiooni, tahaks jälle uue hooga edasi teha.»



Ivar Valdmaa, kuidas seletada fännile olukorda, et otsite pidevalt uusi mängijaid, ent kaks kuud pärast hooaja algust pole meeskonda endiselt justkui olemaski?


Raske on mängida heal tasemel korvpalli, kui viis mängijat on vigastuste tõttu eemal. Hooaja alguses lootsime, et meile piisab kahest välismaalasest, ning alguses üritasime tabada kümnesse – leida noori mehi, kes istuvad mõne suure satsi pingil ja tahavad end näidata. Paraku oli meie võimalustele vastavaid mängijaid raske leida ning need, kes silmapiirile kerkisid, kukkusid ära. Loodetavasti suutsime nüüd veel viimasel minutil rongile hüpata.



Meeskonda komplekteerides olete korduvalt astunud sama reha otsa. Vaid möödunud hooaeg oli meeldiv erand – meeskond sai varakult kokku.


Mullu oli meie majanduslik olukord parem ja võisime teha, mida soovisime.



Praegune majandusseis on ju teada, meeskonna ülalpidamine tähendab keerulist tööd, ent soovime end veel tänavu näidata Eesti mõistes tippsatsina.



Kas see tähendab Eesti meistri tiitlit?


Kindlasti on ka see tähtis, aga meie jaoks on eriti oluline hea esinemine Ühisliigas ja Balti liigas. Usun, et Balti liigas peaksime suutma kõigiga võrdselt mängida, ka Lietuvos Rytase ja Žalgirisega. Meid ei huvita Rytase hea algus Euroliigas, tahame neile ise korralikult vastu hakata.



Mõtted on küll ilusad, kuid Ühisliigas on Kalev/Cramol kirjas kaks ülisuurt kaotust.
Kuidas mõjutavad sellised allajäämised teie klubi ning Eesti korvpalli mainet tervikuna?


Mõlema mängu ajal oli meil meeskonna komplekteerimisega suuri probleeme ja võit näis ebareaalsena. Järgmine Ühisliiga vastane on CSKA. Loodame näidata head mängu, samas pole ju neile kaotamises midagi imelikku.



Kas Ühisliigaga liitumine oli avantüür, parandamaks oma kehva majandusseisu? On ju teada, et isegi kaotuse korral makstakse klubile kopsakas summa.


Kindlasti mitte. Valisime selle liiga seoses soodsamata tingimustega. Kõige madalamas eurosarjas mängides kohtunuks me tundmatute vastastega, Ühisliiga meeskonnad on aga meie publikule tuttavad ning mängijad teada.



Pärast nii kahvatut algust varitseb oht, et Ühisliiga juhid ei taha tuleval hooajal Eesti meeskonnast midagi kuulda.


Juba praegu on teada, et Ühisliiga laieneb. Kindlasti soovitakse kaasata Lietuvos Rytas ja veel üks klubi Lätist, ilmselt avaneb võimalus ka Tartu Rockil. Tulevikus võib Ühisliiga ohustada isegi Balti liigat – tugevamad mängiksid seal, Balti liigast saaks keskmike turniir.



Meie jaoks on peamine, et jaguks tugevaid vastaseid. Neli korda aastas Valgaga mängimine ei vii ju kuhugi. Kui me ei sea endale kõrgeid eesmärke, jäämegi omavahel toksima.



Esmaspäeval Kalev/Cramo käsutusse jõudnud mängijad on hinnaklassilt seni proovimas käinud meestest kõrgemad.  Kas olete leidnud lisarahastajaid?


Praeguse rahalise katte abil peame kevadeni vastu. Samas loodame, et inimesed tulevad saali tagasi ning piletimüügist laekuv tulu kasvab. Pooliku meeskonnaga mängides kippus publiku huvi kaduma.



Sellises seisus oleks ehk mõistlik langetada piletihindu.


Meil on tulemas teistsugused aktsioonid – Cramo kliendid saavad kutse tulla mänge saali tasuta vaatama.



Tegutsete aktiivselt uute mängijate turul, samas on teada, et eelmise hooaja töötasud pole lõpuni klaaritud.


Eesti mängijatega on maksmise osas kokkulepped sõlmitud. Leegionäridele tasume võlga jõudumööda. Paljud klubid on eelmise hooaja eest palluritele võlgu. Tegelikult ei maksa sellele probleemile keskenduda, tegemist on puhtalt meie endi murega.



Kalev/Cramo kehvas hooaja alguses on ilmselt osa süüd ka klubi juhtkonnal – president ja asepresident osalesid veteranide korvpalliturniiril Austraalias, mänedžer tegeles Tallinnas võimuvõitlusega. Fookus oli meeskonna juhtimiselt kõrval.


See ei pea paika, me polnud ju Austraalias infosulus. Teadsime, mis toimub.



Kuid asjad hakkasid liikuma pärast teie naasmist ja valimistralli lõppu.

Siin oli oluline roll ka ajafaktoril. Hooaja alguses olid mängijate hinnad kõrgemad, praeguseks on need langenud. Samas on tõsi, et Remo Holsmeri koormus poliitikuna on suurenenud ning ta soovib klubi töös oma rolli vähendada.



Keerulisel ajal oli meeskonna teisel ešelonil ideaalne võimalus end tõestada. Elu näitas, et nad ei vedanud välja – järelikult ei vääri nad meeskonda kuulumist.


Kui oled vähe mänginud või näiteks paar kuud sõjaväes viibinud, pole tagasitulek lihtne, kohanemine ja harjumine võtab kaua aega. Kui sul on meeskonnas hea noor, tekib alati küsimus, kas istutada ta suure meeskonna pingiotsale või saata kuhugi mängima. Ma ei teagi, kus on tõde.



Üks põhjusi, miks õigeid noori pole, võib peituda ka Kalev/Cramo korraliku noortesüsteemi puudumises.


Peame oma noorteks Siili spordiklubi poisse – sealt on ju meile tulnud Martin Dorbek ja Jaan Puidet. Lisaks oli meil projekt oma korvpallikoolist, kuid praegustes oludes on sellega tegelemine edasi lükatud.



Millise tulemuseni peaksite kevadel jõudma, et see korvaks hooaja alguse vaevad?


Kõik halb läheb tavaliselt kiiresti meelest. Juba järgmine suur ja tähtis võit kustutab kõik halva, tekivad uued tähed ja vanad fännid tulevad tagasi.



Kas selleks piisab esmaspäeval Balti liigas Rocki alistamisest?


Kindlasti on see mäng meie jaoks väga tähtis tähis. Läheme võitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles