Tunnustuse saanud Piiroja peab täna elu ühe tähtsaima mängu

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja (vasakult teine) sõnul ei andestaks Fredrikstadi fännid tänast kaotust pikka aega.
Raio Piiroja (vasakult teine) sõnul ei andestaks Fredrikstadi fännid tänast kaotust pikka aega. Foto: SCANPIX

Norra ühe suurima ajalehe VG poolt riigi jalgpalliliiga parimaks kaitsjaks valitud Eesti koondislast ootab täna ees üleminekumäng, mille kaotuse korral eestlase klubi aste madalamale kukub.



«Minu jaoks võrdub see Norra karikafinaaliga (Fredrikstad võitis 2006. aasta karikafinaalis 3:0 Sandefjordi, Piiroja lõi kaks väravat – toim),» kinnitas Piiroja, kelle sõnul teeb kohtumise topelteriliseks tõsiasi, et kohtutakse naaberlinna meeskonna Sarpsborgiga. «Võib-olla tuleb mul siin linnas veel edasi elada ja kui me peaksime naaberkülale kaotama, siis ei antaks meile seda andeks.»



Esiliigas viienda koha saanud Fredrikstadist kümneminutilise autosõidu kaugusel asuva Sarpsborgi pallurid peaksid Piir­oja sõnul olema tänaseks kohtumiseks eriliselt motiveeritud, kuna nii mõnigi eestlase endine klubikaaslane, kes tänase vastase ridades mängib, tahab endisele leivaandjale koha kätte näidata.



Huvi Kesk-Euroopast


«See on nagu Eestis Flora ja Tulevik,» tõi Piiroja näite. «Vanemad mängijad ja need, keda Fredrikstad lihtsalt ei vaja, on tihtipeale sinna siirdunud.»



Tänane kohtumine peetakse Fredrikstadis ning kaotaja langeb automaatselt esiliigasse. Kordusmängu ei tule. Kui Fredrikstadi peaks saatma edu, siis tuleb kaks mängu pidada esiliigas kolmanda ja neljanda koha saanud Kongsvingeli ja Sogndali paari võitjaga.



«Rohkem pelgan homset (tänast – toim), kuna tegu on vaid ühe kohtumisega ja seal võib kõike juhtuda,» tõdes Piir­oja, kes tõi näitena Hispaania gigandi Madridi Reali, kes kaks nädalat tagasi karikasarjas kolmanda divisjoni meeskonnale Alcoronile koguni 0:4 kaotas. «Kahe mängulise seeriaga võib üht ebaõnnestumist järgmises kohtumises parandada.»



Vahepeal kardeti, et eestlane ei saagi ühest karjääri tähtsaimast etteastest jalavigastuse tõttu osa võtta, kuid eilsetel andmetel peaks ta täna siiski platsile jooksma.



«Olen mängukõlblik. Jalg on juba päris hea, olen kaks-kolm täispikka trenni kaasa teinud ja valutanud pole,» kinnitas Piiroja, kelle sõnul on kõik meeskonnakaaslased kõrgelt motiveeritud. «Poisid on tahtmist täis ja kindlasti lendame kodus sajaga peale.»



Mis juhtuks aga siis, kuid Fredrikstad tõepoolest kõrgdivisjonist välja peaks langema? Piiroja on öelnud, et Fredrikstadis ta jätkata ei sooviks. Eestlasel ongi praegu laual poolik pakkumine ühelt Kesk-Euroopa klubilt, kelle taset ta hindas lühidalt: «Nii ja naa.»



Küll aga on kindel, et Piir­ojat Fredrikstadi hädades kohe kuidagi süüdistada ei saa, kuna individuaalselt on mehe hooaeg täielikult korda läinud. Nimelt valisid Fredrikstadi fännid ja ajakirjanikud ta hooaja parimaks mängijaks. Lisaks tunnustati teda kui parimat kaitsjat üle riigi.



Suur tunnustus


«Tähtsam on Norra suurima ajalehe VG aasta lõpus koostatud tabel, kus mind esmakordselt sümboolsesse koosseisu valiti, kusjuures kaitsjatest sain kõrgeima hinnangu. Selle artikli võiks lausa ära raamida. Aastaid olen kas varus olnud või üldse välja jäänud,» oli Piiroja rahul, kuid kinnitas, et klubi ebaedu korral individuaalsed auhinnad ei loe. «Olen meeskonna liige ja kuigi hooaeg on endal väga hästi läinud, jääks väljalangemisega ikka vaid mõru maik suhu.»



Piiroja ei usu, et isiklikud tiitlid tema aktsiaid tõstavad, kuna üldiselt otsustatakse pallurite värbamine kohapeal nähtu põhjal.



«Samas, ega see paha ka ei tee. Kui huvilised Norra suurima ajalehe lahti löövad ja minu tunnustust juhtuvad nägema, siis midagi see ehk ikka tähendab,» arvas Piiroja.



Kõikide mängijate peale oli Piiroja hinne 5,6 tabeli kuues, esimeseks valiti Molde ründaja El Hadju Makhtar Thioune, kelle vastav reiting 6,08 oli ülekaalukalt parim.



Eestlastest mahtus veel pingeritta Bodo/Glimti väravavaht Pavel Londak (reiting 5, koht 42.)  ja Joel Lindpere (4,35 ja 132.). Londaku meeskonnakaaslane Alo Bärengrub ja Vikingi väravavaht Artur Kotenko 171 liikmest koosnenud nimistusse ei mahtunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles