Eesti triatleet kerkis Floridas tundmatust noorukist võitjaks

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirill Kotšegarov võitjana Florida raudmehe võistluse finišis.
Kirill Kotšegarov võitjana Florida raudmehe võistluse finišis. Foto: ironman.com

Kui Florida raudmehe võistluse finišini jäi paar kilomeetrit, mõistis esimest korda elus nii pikal katsumusel osalenud Kirill Kotšegarov, et ta on võitmas.


Kusjuures see polnud niisama võit – aeg 8 tundi, 24 minutit ja 39 sekundit tähendas Eesti tipptulemust. «Finišisse jõudes valdasid mind fantastilised tunded, tegelikult polnud ma selliseks võiduks valmis,» rääkis Kotšegarov, kes lisaks 8000 USA dollari suurusele auhinnarahale teenis ka pääsme selle ala absoluutsele tippvõistlusele Ha­waii Ironmanile.

Kotšegarovi tulemuse tasemest annab veidikenegi aimu fakt, et seni Kirill Litovtšenko nimele kuulunud Eesti tipptulemuse ületas ta seitsme ja poole minutiga.

Rattasõidus parim aeg


«Pärast võistlust oli öösel raske uinuda, peas keerlesid igasugused mõtted,» rääkis Kotšegarov pühapäeva hommikul. «Samas annan endale aru, et siin saavutatud võitu ei maksa üle tähtsustada. See on ikkagi kohustuslik vaheetapp Hawaii võistluseks.»

Juba oktoobri alguses USAsse Orlando lähedal asuvasse triatloni treeningukeskusesse harjutama sõitnud Kotšegarovi jaoks algas Florida võistlus raske katsumusega – ujumise tase on tal niigi keskpärane, ent võistluses tuli maadelda kõrgete merelainetega.

«Kahe meetri pikkuseid poisse polnud vees olles nähagi, sellistes oludes ei olnud ma kunagi varem ujunud,» kirjeldas selle ala parimale neli minutit kaotanud mees.

Rattasõidus liikus Kotšegarov esimesed 110 km mitme konkurendiga ühes tempos, seejärel otsustas vajutada, keegi temaga ühineda ei soovinud.

«Selles pundis oli palju häid jooksjaid, nendega koos poleks tahtnud viimast osa alustada. Lõpuks sain sisse päris suure vahe,» rääkis rattasõidus kogu võistluse parima tulemuse saanud mees. «Jooksus sain liidri päris kiiresti kätte ja ise eest ära, ent siis tekkisid kõhuga probleemid, pidin paar korda tualetti kasutama, see aitas jälitajad lähemale.»

Elu esimene maraton


Paar kilomeetrit enne lõppu oli vahe järgmistega turvaline ning Eesti mees võis hinges juba rõõmupidu alustada. Teise koha saanud ukrainlane Maksim Kriat kaotas pisut üle kahe minuti.

Kuid kes on see 23-aastane, vaatamata vene nimele soravalt eesti keelt rääkiv mees? Eesti triatloni tippu kerkis ta alles mullu, võites raudmehe poole distantsi Eesti meistrivõistlused. Arengu jätkumisest andis aimu esikoht tänavusel Pühajärve triatlonil. Raudmehe-väärilise katsumuse võttis ta aga ette alles esimest korda.

«Eesmärk oli püüda Hawaii piletit ning lõpetada võistlus ajaga alla üheksa tunni. See olnuks parem kui Marko Albert oma esimesel täispikal võistlusel,» meenutas Kotšegarov võistluseelseid plaane. «Mingit hirmu mul pika pingutuse ees polnud, aimasin, mis mind võib oodata.»

Ainus, mida Kotšegarov Floridas pelgas, oli võistluse viimaseks osaks olnud maratonijooks – nii pikka maad polnud ta varem kunagi läbinud. «Trennis olid pikimad otsad umbes 30 km,» märkis ta, ent lisas, et korralik ettevalmistus lisas enesekindlust. Viimased kolm kuud on ta saanud häireteta harjutada. «Õnneks ei tundnud mind siin keegi, sain asju teha täpselt nii, nagu mulle sobis.»

Treener Jüri Käeni juhendamisel harjutav Kotšegarov soovib lähiajal lõpetada bakalau­reuse taseme õpingu Tartu Ülikoolis ning seejärel juba professionaalsel tasemel raudmehe võistlusteks keskenduda. «Varu peaks olema veel päris palju,» uskus ta tulevikku.

CV
Krill Kotšegarov
•    Sündinud: 5.09.1986
•    191 cm pikk, kaalub 80 kg
•    Triatloniga tegelenud viis aastat
•    Võitis Florida triatloni ajaga 8:24.39
•    Võistluse käigus ujus ta 3,8 km 53.44, väntas rattaga 182 km 4:28.03 (parim aeg) ning jooksis maratoni 2:57.11
•    Tagas pääsu maailme mainekaimale Hawaii triatlonile

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles