ESS Pärnu meeskonna treener Andrei Ojamets lahkus võitjana

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lahkumismatsh ESS Pärnu võrkpallimeeskonna peatreenerina tõi Andrei Ojametsale rõõmu Eesti meistri tiitli üle ja pani valama hüvastijätupisaraid.

Finaalseerias Tartu Pere Leib/Cibuse alistamise järel kaelustas Ojamets oma hoolealuseid nagu parimaid sõpru. Kui võidujuubeldus hingeliigutuse ees taandus, istus ta veel kord treeneritoolile, surus näo rätikusse ning lasi silme eest mööda Pärnu Rabahallis kogetud head ja halvad päevad.

Ojamets, kelle abikaasa töötab rõivapoes müüjana ning vanem tütar õpib teises klassis ja noorem läheb sügisel kooli, ei soovi klubiga sidet katki raiuda. Ta andis Eesti meistrivõistlustel hõbemedali teeninud naiskonna liikmetele lubaduse, et jätkab nende juhendamist.

«Kui klubi juhatus oma lubadused täidab, ei lahku ma Pärnust kuhugi,» ütles Ojamets. «Kui pean siit ära minema, jääb alles elujõuline klubi, kus on noorterühmad kõigis vanuseklassides - pean seda oma teeneks.»

Klubi nagu lihane laps

ESS Pärnu võrkpalliklubi on mänedzher Avo Keele sõnul valmis Ojametsaga praegustel tingimustel lepingut pikendama kaheks aastaks.

«Mind ei saa võrrelda tavalise Euroopa klubi treeneriga, kes peab mujale siirduma,» tõdes Ojamets. «Olen suhtunud klubisse nagu lihasesse lapsesse või kätetöösse. Mõistagi tundsin valu, kui esmakordselt asendaja otsimisest kuulsin. Rahunedes nägin lahkumisel ka plusse. Klubi võidab kindlasti.»

Ojamets ootab puhkust ja võimalust hingetõmbepausi ajal vigade üle juurelda. «Kui tavaliselt kogesin veebruaris saali tulles kerget vastumeelsust, siis nüüd tekkis niisugune tunne juba detsembris,» tunnistas ta.

«Mängija saab aru, kui treener teeb praaki,» jätkas juhendaja. «Võrdleksin treeneritööd kunstiloominguga. Ükski põhimõte ei tohi muutuda dogmaks, enesetäiendamisega tuleb tegelda pidevalt.»

ESS Pärnu on valmis lahkuvale peatreenerile otsima tööpaika Soomes, soovi korral ka Kesk-Euroopas. Leningradis Lesgafti-instituudis kehakultuuri õppinud Ojamets ei kipu välismaale, vähemalt mitte Soome.

«Kui saaksin pakkumise Venemaalt, läheksin küll. Venemaa on võrkpallimaa number üks. Ameeriklased ja itaallased hakkasid võitma tänu venelastelt õppimisele.»

Ojametsa on kutsutud ametisse ka ühte teise Eesti linna, kuid see tähendaks praeguse elutempo jätkumist ega paelu teda eriti.

Järgmisel hooajal ESS Pärnu meeskonda juhendavat soomlast Pasi Rautiot peab Ojamets sümpaatseks inimeseks, kuid kadestab põhjanaabrit lepingu pärast.

«Teen klubi juhtkonnale ainsa etteheide: miks ei pakutud kahe aasta jooksul mulle samasuguseid töötingimusi nagu soomlasele. Võibolla ei pidanuks ma siis olema ka transporditööline ja saalihooldaja. Loodan tulevikus töötada nii, et minu ainus kohustus on võistkonna juhendamine.»

Nõmmsalu arenguhüpe

Kullaheitlust valitses ESS Pärnu täielikult, alistades Pere Leiva neljandas kohtumises 3:0 (25:10, 25:20, 25:19).

Ojametsale meeldisid Keele kindlus liidrina ja Kert Toobali valmisolek põhisidemängijat asendada, lätlase Austris Stalsi mitmekülgsus ja venelase Kirill Pleshakovi ründevõimsus.

Oma klubi kasvandikest peab ta kõige võimekamaks Jaanus Nõmmsalut. «Pikk, hea platsinägemise ja hüppelt serviga, oskab ka kaitses töötada, kuigi see eriti ei meeldi,» arutles juhendaja.

Argo Meresaar ja Raimo Pajusalu mängisid Ojametsa hinnangul kõikuvamalt. «Finaalis suutis Meresaar end näidata, Pajusalu esitas paremad partiid poolfinaalis,» sõnas ta.

Ojamets ei nõustunud seisukohaga, et 20-21-aastased ründajad ei arenenud. «Edasiminek võib selgemini ilmsiks tulla aasta-paari pärast.»

Eredaima mänguna jääb Ojametsale meelde võit Euroopa CEVi karikasarjas Kreeka klubi Saloniki PAOK üle.

«Võime keskenduda on professionaalsuse tunnus,» lausus ta. «Selles mängus pingutasid mehed nagu elu viimases ja said kaaluka võidu.»

ESS Pärnu pälvis võrkpallikulla

ESS Pärnu võrkpallimeeskonnas tulid Eesti meistriks: kapten Kert Toobal, Avo Keel, Austris Stals (pildil), Jaanus Nõmmsalu, Argo Meresaar, Raimo Pajusalu, Kirill Pleshakov, Kristjan Õuekallas, Sten Esna, Rivo Vesik. Peatreener Andrei Ojamets, treener Raul Reiter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles