Võistluskeelu saanud tennisist: mulle ei selgitatud reegleid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yanina Wickmayer ei suutnud pressikonverentsil pisaraid tagasi hoida.
Yanina Wickmayer ei suutnud pressikonverentsil pisaraid tagasi hoida. Foto: Reporters / Scanpix

Dopingureeglite rikkumise tõttu aastase võistluskeelu saanud Belgia tennisist Yanina Wickmayer väidab, et talle ei selgitatud piisavalt täpselt asukoha teavitamise reegleid.

Tänavustel USA lahtistel meistrivõistlustel poolfinaali jõudnud 20-aastane Wickmayer süüdistas Maailma Anti-Dopingu Agentuuri (WADA) ja Belgia spordiametnikke ebaausas kohtlemises ja enda karjääri rikkumises, vahendab AP.

«Reeglid teinud inimesed ei anna endale aru, mis see minu tulevikuga teeb,» teatas pisarais Wickmayer. «Olen maailma edetabelis 16. kohal. Nad võtavad lihtsalt niisama kümme aastat rasket tööd ära! Kõigest sellepärast, et ma ei teatanud oma asukohta.»

Belgia anti-dopingu tribunal määras Wickmayerile aastase võistluskeelu, kuna dopingukontrollid ei saanud teda kolmel korral kätte, sest piiga polnud oma asukohta teatanud. Möödunud nädala laupäeval kinnitas karistuse ka Rahvusvaheline Tennise Liit.

«Nad peaksid meile paremini selgitama, kuidas see süsteem töötab,» pahandas Wickmayer. «Mind karistatakse millegi eest, mis polnud isegi minu teha.»

Lisaks Wickmayerile määrati sarnase rikkumise eest aastane võistluskeeld ka tema kaasmaalasele Xavier Malisse’ile.

Aasta algusest kehtima hakanud WADA reegel näeb ette, et tippsportlane peab 365 päeval aastas ühel tunnil olema kättesaadav võistlusväliseks dopingukontrolliks, selleks peavad nad kolm kuud ette teatama, kus nad järgmistel kuudel asuvad, et kontrollijatel oleks neid lihtne leida.

Need andmed on internetis ning neid on võimalik muuta. Kui aga sportlast ei saada kolmel järjestikusel korral kätte või ei teata ta kolmel korral oma asukohta, ähvardab teda võistluskeeld.

Wickmayeri sõnul on teda regulaarselt testitud ning kõik proovid on olnud negatiivsed. Tennisist avaldas ka, et anti-dopingu ametnikud proovisid temaga ühendust saada vaid kirja teel, saates tähitud kirja tema koju Belgiasse, kus ta elab koos oma isaga.

Et aga Wickmayeri isa on ühtlasi ka tema treener, pole neid suure osa ajast kodus ning seetõttu ei saanud nad ka kirja õigeaegselt kätte. Wickmayer oli üllatunud, et talle ei helistatud ega saadetud e-kirja.

Kuigi varem on Wickmayer jätnud mulje, et kavatseb karistuse edasi kaevata, keeldus ta sellest nüüd rääkimast. «Ma ei tea, mida tulevik toob,» jäi ta napisõnaliseks.

Küll aga tõdes ta, et aastane paus rikub tema karjääri. «See tähendab suurt langust edetabelis. See tähendab, et ma pean kõike otsast alustama,» arutles ta. «Ma ei saa muud teha, kui vaid treenida. Olen kõigest 20-aastane tüdruk, kes tahab oma eesmärke saavutada. Olen tõeliselt kurb, et selline otsus vastu võeti.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles