Kõmuline Semenya: inimesed vahivad ja tahavad mind katsuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: AP / Scanpix

Kõmuline Lõuna-Aafrika Vabariigi jooksja Caster Semenya rääkis eksklusiivintervjuus Briti ajalehele The Guardian, kuidas tema elu on pärast 800 m jooksu maailmameistritiitli võitmist muutunud. Semenya kullavõitu varjutasid kahtlused tema soo suhtes.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) peaks nädala pärast avalikustama Semenya sootesti tulemuse.

The Guardiani reporter veetis viimased päevad koos Semenya treeningugrupiga Pretorias, 18-aastane sportlane rääkis, kuidas soovimatu kuulsus tema elu on mõjutanud. «Inimesed vahivad mind. Nad tahavad mind katsuda. Peaksin nüüd kuulus olema, aga ma ei ole kindel, et see mulle nii väga meeldib,» tunnistas ta.

Semenya sõnul on eneseusk aidanud tal viimaste kuude traumast üle olla.

Kuna tulemusi pole veel avalikustatud, ei saanud Semenya rääkida sootestist ega enda tulevikust, selle asemel avaldas ta, et tunneb end kõige paremini koos oma treeningugrupiga treenides.

«Kõik aktsepteerivad mind. Nad teavad, kes ma olen. Neile olen ma lihtsalt Caster. Tunnen end koos nendega hästi,» kinnitas Semenya.

Semenya võiduaeg 1.55,45 Berliini MMil oli nii tema enda isiklik rekord kui ka tänavuse hooaja parim tulemus. Kuna aasta tagasi oli ta jooksnud rohkem kui kaheksa sekundit aeglasemalt, käskis Lõuna-Aafrika kergejõustikuliit (ASA) tal vahetult enne MMi sootesti läbida, kuid varjas tulemusi.

Et aga tema mehelik välimus pani MMi ajal paljusid küsima, kas tegemist on ikka naisega, nõudis ka IAAF, et Semenyale tehtaks sootest.

ASA president Leonard Chuene eitas, et Semenya kodumaal sootesti tegi ning süüdistas IAAFi rassismis. Nüüdseks on Chuene oma valet tunnistanud ning ajutiselt ametist kõrvaldatud.

Austraalia meedia andmetel näitas IAAFi tellitud test, et Semenya on hermafrodiit ehk omab nii mees- kui naissuguelundeid.

IAAF pole neid jutte kinnitanud ega ümber lükanud, ametlikult lubati tulemused avalikustada tuleva nädala reedel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles