ESS Pärnu võrkpallurid kukkusid Harkovis nõrgemasse eurosarja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ESS Pärnu võrkpallimeeskonna püüdluse jõuda Euroopa riikide meistrite karikasarjas Top Teams teise ringi nullis allajäämine Ukraina tshempionile Harkovi Lokomotiivile 1:3.

Nädalatagune võit 3:2 koduhallis tugevdas Pärnu võrkpallurite eduusku, kuid laupäevases korduskohtumises Harkovis eksisid nad kaotatud geimide viimaste punktide mängimisel järjepanu ning langesid Euroopa tugevuselt teise sarja, CEV karikavõistlustele.

ESS Pärnu peatreener Pasi Rautio pidas Top Teamsi sarjast väljalangemist pettumuseks. «Me räägime meeskonna ehitamisel kaheaastasest projektist, ent esimese tähtsa eesmärgi täitmine läks luhta,» lausus ta. «Harkov oli võidetav, ja teadmine, et kohati näitasime head mängu, lohutab vähe.»

Nõmmsalu eksis kaitses

ESS Pärnu kaotas avageimi 22:25 eduseisult 17:21, võitis teise 25:22 ning kaotas järgmised 20:25 ja 21:25.

«Piinlik, tegime otsustavatel momentidel lihtsaid vigu, pealegi ühtejutti,» sõnas Läti võõrleegionär Aivis Eida. «Vastased ei servinud ohtlikult, ometi eksisime vastuvõtmisel põhjendamatult palju.»

Väljakuperemehed suunasid pallingu enamasti Jaanus Nõmmsalule, ESS Pärnu kõige haavatavamale kaitselülile. Nõmmsalu ebakindlus servi vastuvõtmisel raskendas sidemängija Avo Keele tööd rünnakujätku otsimisel ja muutis taktika ühekülgseks.

«Pärnulased tegutsesid paremini kui avamängus, ent meie meeste võitluslik meelestatus pääses maksvusele,» ütles Lokomotiivi peatreener Leonid Lihno. «Plaanisime servida Nõmmsalule, mitte Eidale ja Austris Stalsile, ja plaan õnnestus.»

Bulgaarlase Viktor Sharalievi, Raimo Pajusalu, Argo Meresaare ja paiguti ka Nõmmsalu servid, Meresaare ja Eida ründelöögid aitasid hoida võrdsust. Geimivõidu tagas Keele ja Sharalievi õigeaegne tõrjetöö, nende blokk tõi neli punkti järjest.

«Meie servid, ründelöögid ja sidemängija töö ületasid vastaste näitajaid,» võrdles Rautio. «Kuid võõrustajad tegutsesid osavamalt ja taktikaliselt mitmekülgsemalt.»

Viimases geimis upitasid harkovlased palli mitu korda üle blokeerijate käte pärnulaste väljakupoole keskele. Nõmmsalu oli saanud Rautiolt ülesande pallile vastu minna, kuid ei astunud paari vajalikku sammu.

«Kaitses jäime jänni, arenguvaru on suur,» ütles ESS Pärnu peatreener. «Kolm kuud on olnud nõrgemate mänguelementide kohendamisel liiga lühike aeg. Oleme keskendunud servi ja bloki parandamisele, näen edasiminekut.»

Anda tööle pihta

39-aastase Keele sõnul on 20-21-aastased Meresaar, Pajusalu ja Nõmmsalu tänu kehalisele ettevalmistusele varasemast kiiremad ja jõulisemad. «Enne jaksasid nad teha mõne kätekõverduse,» näitlikustas ESS Pärnu mängiv mänedzher.

Rautio kavatseb lähitulevikus teha pallurite rakendamises muudatusi. Ta tahab liberona proovida Stalsi asemel Kristjan Õuekallast ja Sten Esnat. Esimest on seganud end näitamast puusavigastus, teine teenib aega kaitseväes ega ole küllaldaselt harjutanud.

«Kui üks neist libero rollis vastu peab, saan Nõmmsalut ja Stalsi rünnakul vahetada,» selgitas juhendaja.

«Praegu seab lühike vahetusmängijate pink koosseisu varieerimisele piiri. Puudus on mitmekülgsetest palluritest,» lisas Rautio.

Viis hooaega Itaalias ja ühe Türgis pallinud Eida soovitusel tuleks noortel kaaslastel järgida ainsat retsepti: «Tööle tuleb pihta anda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles