Rein Pilli viimased sõnad lemmikhobusele: hüppa hästi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Pill
Rein Pill Foto: Peeter Langovits

«Viimase peal ajad olid,» võttis Eesti edukaim takistussõitja Rein Pill kerge ohkega kokku viis aastat veedetud aja lemmikhobuse A Big Boyga, kes nüüd enam eestlase hobuste hulka ei kuulu – ratsu müüdi multimiljonär Athina Onassisele.



Pill kohtus üheksa-aastase täku A Big Boyga esimest korda siis, kui hobune oli alles nelja-aastane. Õige pea kuulus Big Boy juba tema hobuste sekka.



Ja mullu kevadel vahetas Big Boy Pilli senise põhihobuse Rituali välja, asudes ise esinumbri kohuseid täitma. Ja peagi tärkas lootus, et just temaga on Pillil lõpuks esimese Eesti ratsasportlasena võimalik ka olümpiale jõuda.



Lühikese ajaga jõuti koos teha Eesti ratsaspordi ajalugu – kevadel tõusis Pill tänu edukatele võistlustele Big Boyga maailma edetabelis 71. kohale, nii kõrgele pole ükski Eesti takistussõitja varem jõudnud.



Parim, kes kunagi olnud


Pill hobust kiites ennast tagasi ei hoidnud. «Talle meeldib hüpata. Big Boy on aretatud Belgias, tal on see juba sisse kodeeritud, et peab hüppama, ja see on tema töö,» kiitis Pill aasta tagasi Big Boy võimeid.



«Minul pole enam vaja auru kulutada, et teda hüppama sundida. Minu ainuke ülesanne on viia ta tõkke ette enam-vähem õigesse kohta, edasi teeb ta juba kõik ise.»



Kuna Big Boy on andekas hobune, hakkas ta paljudele silma. «Pärast 2007. aasta noorhobuste maailmameistrivõistlusi on paljud teda osta soovinud,» tunnistas hobuse nüüdseks juba endine omanik Heiti Hääl.



Senimaani oli Hääl kõik pakkumised tagasi lükanud. Kuni viimaks tehti talle pakkumine, millest oli raske keelduda – Big Boyd soovis oma talli kreeka laevandusmagnaadi Aristoteles Onassise ainuke elav järeltulija Athina Onassis de Miranda.



Onassis on abielus Brasiilia takistussõitja Alvaro de Miranda Netoga, kelle auhinnakapis on kaks olümpiamängude pronksmedalit. Athina Onassis tegeleb ka ise takistussõiduga.



Tõenäoliselt hakkabki Big Boyga sõitma Onassise abikaasa Miranda. Big Boy on ennast juba uues kodus sisse seadnud; riiki ratsu siiski vahetama ei pidanud, vaid elab edasi Belgias, senisest tallist kõigest saja kilomeetri kaugusel.



Kuidas Big Boy just Onassisele silma jäi, on lihtne – nimelt on üks Miranda treeneritest Jos Kumps juba pool aastat ka Pilli ja Tiit Kivisilda treeninud. Millise summa eest hobune müüdi, jääb aga saladuseks.



«Minu jaoks on ratsutamine emotsionaalne, seda on raske väljendada, mis on emotsioonide hind,» selgitas Hääl. «Kuna ma austan lepingutingimusi ning leian, et mul peaks ka mingi eraelu jääma, ei saa seda keegi mitte kunagi teada, mis hinnaga ta müüdi.»



Natuke ta saladuseloori siiski kergitas. «Viimase 15 aasta jooksul olen ladunud ratsasporti rohkem raha kui Onassis praegu mulle,» lausus Hääl.



Aastaid Pilli ning seejärel ka Kivisilda toetanud Hääle sõnul ei teinud ta otsust Big Boy müüa üleöö, ent leidis lõpuks, et see on parim lahendus.



«Tean, et ta sattus heasse kodusse, inimeste keskele, kes armastavad hobuseid. Ja et tal on nüüd väga head võimalused jõuda sinna, kuhu tema võimed küündivad,» arutles Hääl.



«Hobune on jõudnud tasemele, kus ta peab võistlema ja võitma selliseid võistlusi, kus eestlased pole paraku kunagi võistelnud. Mina ei saa endale lubada lennutada hobust igal nädalal mööda maailma laiali erinevatele suurtele võistlustele, aga uued omanikud just seda teevadki.»



«Igatahes on meil põhjust uhkust tunda, kuna Eesti ratsutaja käe all sai hobusetoorikust omavanuste seas vaieldamatult maailma tipp,» lisas ta.



Pill sai oma lemmikratsu müümisest teada eelmise nädala reedel. «Kurb olin, kindlasti ma ei rõõmusta selle üle,» tõdes Pill. «Siiani võtab meele kurvaks, kui selle peale mõtlen.»



Milliste sõnadega ta hobuse uute omanike juurde saatis? «Patsutasin, mis mul ikka öelda,» rääkis Pill tasaselt. «Ja ütlesin: «Hüppa hästi!» Ta oli parim, kes mul kunagi olnud, mul olid temaga viimase peal ajad. Hoian talle võistlustel ikka pöialt.»



Olgugi et põhihobusest ilmajäämine tegi Pilli meele mõruks, nõustus ta siiski, et mingil määral oli lahkuminek mõlemale hea. «Ühe hobusega olümpiale jõuda on ülimalt raske, eriti selle süsteemi juures, mis meil praegu kehtib,» mõtiskles Pill.



«Selleks et olümpiale jõuda, tuleb leida kolm hobust, kes hästi hüppavad suuri sõite, siis on see palju reaalsem kui ainult Big Boyga. Kuigi jah, Big Boyga oleks seal rohkem teha olnud. Võib-olla õnnestub mul sinna kunagi pääseda, aga pole jälle sellist hobust, kellega midagi ära teha? Kõige parem variant oleks siis, kui oleks kolm Big Boyd!»



Vabanes sisemisest pingest


Hääl uskus, et Big Boy müümisega vabanes Pill suurest sisemisest pingest. «Tema sisse ei näe ja ta on väga kinnise natuuriga inimene, aga alates augustikuisest EMist, kus esimese päeva supertulemusele (Pill lõpetas avasõidu seitsmenda kohaga – toim) järgnes nii Reinu kui minu arvates põrumine, on ta seda sisemiselt rängalt üle elanud ja see jättis jälje ka kõikidele järgmistele võistlustele,» selgitas Hääl.



«Eelmisel reedel aga, kui Rein sai teada, et tehing on sisuliselt tehtud, võitis ta Poolas Virgin Expressiga MK-etapi. Selle hobusega oli see tulemus nagu välk luuavarrest.»



Kas Pill on Häälega sama meelt? «Raske öelda, kas seal oli seos,» ei kippunud ta kaht asja ühte patta panema. «Päev pärast võistlusi avastasin, et oli 13. ja reede. Kuna olen sündinud 13. ja reedel, on see minu jaoks alati õnnelik päev olnud. Võib-olla oli sellega seotud.»



«Tegelikult oli see natuke ikka kurb päev ka, sain ju Big Boy müümisest teada,» jätkas Pill arutlemist. «Hommikul olin väga kurb, õhtul jälle oli tuju päris hea. Võib-olla tõesti tundsin, et mingi koorem langes õlult.»



Nüüd ongi 11-aastane Virgin Express tõusnud Pilli põhihobuseks. «Ta on võimeline hüppama kõiki sõite, probleem on aga selles, et ta pole stabiilne,» möönis Pill. «Kui ta suudaks pidevalt puhtalt hüpata, oleks vägev. See MK-etapp, mille Poolas võitsime, oli kolmas 150 cm kõrguste takistustega parkuur, mille ta puhtalt läbis.»



Praegu tegeleb Pill juba aktiivselt uute hobuste otsimisega. «Midagi juba on, aga vara veel rääkida,» jättis ta detailid enda teada. «Vaatan nii noori kui ka juba vanemaid hobuseid, kuna oleks kiiremas korras vaja kedagi Virgini kõrvale, kes hakkaks ka põhisõite sõitma.»



Noorematel ratsanikel tasuks aga kõrva taha panna, et tõenäoliselt on tulevikus võimalik soetada endale Big Boy järglane. «Lepingu järgi on Big Boy senistel omanikel õigus saada igal aastal kuni hobuse surmani teatud kogus tema spermat tasuta,» avaldas Hääl.



«Kui selgub, et ta on tõuaretuses sama edukas kui võistlustel ning et tema geenid vähegi edasi kanduvad, siis väikesed Big Boyd pole Eesti jaoks kuhugi kadunud.»



Rein Pilli ja A Big Boy parimad tulemused rahvusvahelistel võistlustel:


2008 (kronoloogiliselt):


4. koht Kopenhaagenis GP-sõidu 150 cm parkuuris (CSIO****)


1. koht Tšernjahhovskis 140 cm parkuuris (CSI***-W)


1. koht Sopotis 150 cm parkuuris (CSI***)


4. koht Tallinnas 150 cm parkuuris (CSIO****-W)


2. koht Tallinnas GP-sõidu 150 cm parkuuris (CSIO****-W)


2. koht Bratislavas 140 cm parkuuris (CSIO****-W)


3. koht Tšernjahhovskis 150 cm parkuuris (CSI****)


1. koht Tšernjahhovskis 150 cm parkuuris (CSI****)


1. koht Tšernjahhovskis GP-sõidu 160 cm parkuuris (CSI****)


1. koht Tallinnas 140 cm parkuuris


2. koht Lesznos 150 cm parkuuris (CSI***)


1. koht Lesznos 150 cm parkuuris (CSI***-W)


4. koht Lesznos GP-sõidu 150 cm parkuuris (CSI***-W)


6. koht Katowices GP-sõidu 160 cm parkuuris (CSI***)



2009 (kronoloogiliselt)


1. koht Poznanis GP-sõidu 150 cm parkuuris (CSI**-W)


1. koht Lesznos 140 cm parkuuris (CSI**)


4. koht Lesznos 150 cm parkuuris (CSI**)


2. koht Lesznos GP-sõidu 150 cm parkuuris (CSI**)


1. koht Varssavis Kesk-Euroopa liiga finaalis


150 cm parkuuris (CSI***)


1. koht Varssavis Kesk-Euroopa liiga finaalis


150 cm parkuuris (CSI***)


3. koht Varssavis Kesk-Euroopa liiga finaali


GP-sõidu 150 cm parkuuris (CSI***)


2. koht Bratislavas GP-sõidu 160 cm parkuuris (CSIO***)



Ratsaliit asub noorsportlasi toetama


Kuigi andeka ratsu A Big Boy müük on esialgu ratsaspordisõprade jaoks kurb uudis, leidub selles siiski ka positiivset. Nimelt asutasid Eesti Ratsaliit, liidu juhatuse esimees ettevõtja Heiti Hääl ning kreeka laevandusmagnaadi Aristoteles Onassise ainuke elav järeltulija Athina Onassis de Miranda Eesti Ratsaspordi Edendamise Sihtkapitali.



«Nii mina kui Athina paneme (A Big Boy müügi) tehingu märgiks sinna kumbki miljon krooni, et toetada Eesti ratsutajate pürgimist maailma tipu poole,» lausus Hääl.



Eesti Ratsaspordi Liidu spordidirektori Riina Pilli sõnul loodetakse veel toetajaid juurde leida, raha plaanitakse kasutada tulevikutegijate kasvatamiseks. «Peamiselt läheb see raha laste- ja noortespordi arendamisse, aga ka treenerite koolitamisse,» avaldas ta. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles