Teadlased: jalgadeta jooksjal on ebaõiglane eelis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius Foto: AFP / Scanpix

USA sporditeadlaste sõnul on Lõuna-Aafrika Vabariigi jooksjal Oscar «Blade Runner» Pistoriusel teiste jooksjate ees ebaõiglane eelis.

Professor Peter Weylandi kinnitusel võivad kunstjalad ta näiteks 400 meetri jooksus kuni kümme sekundit teistest kiiremaks teha, kirjutab news.com.au.

«Pistoriuse jalamehhanism on anomaalne ja annab ebaõiglase eelise. Kõrgtehnoloogilised kunstjalad on inimjalgadest märgatavalt kergemad,» selgitas Weyland.

Uurija sõnul aitavad süsinikust jooksujalad Pistoriuse kiirust suurendada 15  - 30 protsendi võrra.

Biomehhaanika professor Matthew Bundle lisas, et kergekaalulised kunstjalad võimaldavad liikumist kiiresti muuta.

«Oscar Pistorius on võimeline oma jalgade tööd korrigeerima ja muutma 15 protsenti paremini kui kuus viimast 100 meetri jooksu maailmarekordiomanikku,» nentis Bundle.

J-kujulised jalad, mida hüütakse Geparditeks, võimaldavad Pistoriusel ülejäänud  jooksjatega  võrreldes jõuda tippkiiruseni 20 protsenti vähema pingutusega. 

Šveitsis asuv spordi arbitraažikohus langetas selle aasta mais otsuse, et Pistorius tohib võistelda tavavõistlustel.

Rahvusvaheline kergejõustikuföderatsioon nõudis, et sportlasele keelataks tavalised võistlused, kuna jalad annavad talle eelise.

Pistorius sai 2008. aasta Pekingi paraolümpial kolm kuldmedalit, kuid ta ei pääsenud tavaolümpiale.

Nüüd võib Pistorius Šveitsi kohtu otsuse tõttu saada võimaluse osaleda 2012. aasta Londoni olümpiamängudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles