Vitali Teleš: Soome kõrgliiga on hea algus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väravavaht Vitali Teleš
Väravavaht Vitali Teleš Foto: Peeter Langovits

Aasta eest profikarjääriga lõpparvet plaaninud jalgpallur Vitali Teleš tõusis tänavu hoopis Soome kõrgliigas põhiväravavahiks ning nimetab oma esimest väliskogemust alles heaks alguseks.

FC TVMK lagunemise järel ütles Teleš ära Narva Transi pakkumisele, ootamatult saabunud võimalus end põhjanaabrite juures proovile panna osutus aga kannapöördeks, vahendab soccernet.ee.

Pietarsaari FF Jarosse siirdunud puurivaht võitis hooaja käigus soomlaselt Markus Koljanderilt koha põhikoosseisus ning kindlustas koos väikelinna klubiga Veikkausliigasse püsimajäämise.

Aasta tagasi ütlesid, et teed profijalgpalliga lõpparve. Mis tingis motivatsioonilanguse ning kuidas sündis otsus ikkagi jätkata?
Viimane hooaeg TVMKs oli raske ja natukene närviline ja sellest tuli võib-olla väsimus jalpallist. Oli soov rohkem perega olla. Parem variant minu jaoks oli jätkata Tallinnas jalgpalli mängimist konkurentsivõimelises meeskonnas, aga teadsin juba, et ei tule mingeid pakkumisi ja hakkasin mõtlema tööst.

Jalgpallist tahan ma isiklikku ja professionaalset arenemist, mida ei suuda Eestis pakkuda kuigi paljud meeskonnad. Tänu Marko Väljale tuli võimalus end proovida Soomes ja oma jalgpallurikarjääri jätkata.

Kas pikaaegse koduklubi TVMK lagunemine oli ka üheks põhjuseks, miks soovisid lõpetada?
Ma ei ütle, et see oli peamine põhjus, aga võin öelda, et TVMK lagunemine natukene muidugi mõjutas minu otsust. Kui sa mängid mitu aastat ühes meeskonnas, siis mängijad, treenerid, meeskonna ümbrus ja inimesed, keda sa tead lapsepõlvest saadik - see on nagu pere ja kui see kõik laguneb, muutud muidugi murelikuks. Aga see on elu ja pead edasi minema.

Kui suur šokk oli sinu jaoks ilmsiks tulnud kihlveoskandaalid ning kas sellekohaseid kahtluseid tekkis juba mängides?
Muidugi olid kõik need jutud minu jaoks ootamatud ja väga ebameeldivad. Hoian enda sellest ärist nii kaugele kui võimalik ja ei tea üldse, kust kõik need jutud võetakse.

Jaros maandusid esialgu pikaks ajaks pingile. Kas sel ajal ei tekkinud taas loobumisplaane ja kui, siis kuidas neist üle said?
Sinna minnes teadsin juba, et mina ei ole esinumber, aga oli näha, et meil ei ole suur erinevust ning see annab ainult rohkem soovi ja töövõimet, et enda paremust tõestada.

Kui palju erineb Soome jalgpall Eesti omast? Nii taseme kui mängustiili poolest.
Hooaja eel oli mulje, et tase on kõrgem ja parem ning sealsete töötingimustega peabki nii olema, aga kui algasid ametlikud mängud, oli näha, et mäng on kinnine - lihtne taga, pikk sööt ette, palju võitlust seal ja kõik kordub. On ka meeskondi, mis proovivad mängida sellist jalgpalli, kus palli hoitakse, meeskond liigub, avaneb ning tehakse ilusaid ja arukaid sööte - reeglina võistlevad need kõik ka medali eest.

Kui palju oled Sa Soomes arenenud mängijana, sest treenisid ikkagi ühe parima väravavahtide treeneri Jari Lehto käe all?
Jari on tõeline mootor, mis annab tuld. Kui ma alustasin temaga tööd, hakkasin mõtlema, et ma ei saa millegagi hakkama. Aja jooksul hakkasin harjuma, et pärast tema trenne tunned end nagu väljapigistatud sidrun ja see on ainult soojendus enne trenni terve meeskonnaga. Niisugune harjutamine muidugi viib edasi. Kahjuks otsustas peatreeneri vahetumisel ka tema lahkuda.

Sa pole sportlase kohta enam esimeses nooruses, kuid väravavahi kohta ka mitte väga vana. Kui kõrgeid sihte Sa enda karjääri silmas pidades veel sead?
Jah, see on tõsi. Mõnikord hakkan ise mõtlema, et selleks ajaks peaksin midagi paremat näitama ja kui seda ei tule, siis võib-olla pole see üldse pole minu jaoks. Aga kogenud treenerid ja mängijad toetavad ja ütlevad, et tõeliseks väravavahiks saadakse veel hiljem, mis paneb rohkem töötama. Ütlen, et Soome kõrgliiga on hea algus, aga tulevikus tahaks muidugi edasi minna.

Kas profikarjääri jätkamine Eestis võiks veel kunagi kõne alla  tulla?
Praegu sellest ei mõtle, aga ei taha mitte midagi ennustada, sest elu näitab, et kõik võib pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles