Iiri must stsenaarium – vastase käsi purustas MM-lootuse

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendaarne pilt: Thierry Henry (sinises) peatas palli käega, mängis selle endale ette ja söötis William Gallas’le, kes Iirimaa vastu viigivärava lõi, mis prantslased edasi viis
Legendaarne pilt: Thierry Henry (sinises) peatas palli käega, mängis selle endale ette ja söötis William Gallas’le, kes Iirimaa vastu viigivärava lõi, mis prantslased edasi viis Foto: AFP / Scanpix

Jalgpalli MMi play-off’ides võis taas tõdeda, et suur tegi väiksele jõhkralt ära. Prantsusmaa ründaja Thierry Henry kehastus käsipalluriks ning lülitas Iirimaa keelatud võttega välja.



Kodus 0:1 prantslastele kaotanud iirlased mängisid vastaste koduõuel Pariisis uskumatut mängu. Robbie Keane’i tabamus viis matši lisaajale ja lootused püsisid kuni 103. minutini. 



Mis siis juhtus? Sebastien Squillaci lükkas karistuslöögist tulnud palli peaga edasi Thierry Henryle, kes lükkas mänguvahendi omakorda William Gallas’le, kes prantslastele üliolulise värava lõi.



Videokordust vaadates aga selgus, et tegelikult oli Squillaci suluseisus, lisaks mängis Henry palli käega, tegelikult lausa kaks korda – peatas selle ja mängis endale ette. Henry tunnistas pärast kohtumist pattu.



«Jah, mängisin käega, kuid mina pole kohtunik,» ütles Henry. «See ei muuda midagi, olen õnnelik, et me finaalturniirile jõudsime.»



Lisaks iirlastest jalgpallurite ja nende itaallasest peatreeneri Giovanni Trapattoni vihale jõudis raevuhoog ka kõrgemale tasemele.



Iirimaa justiitsminister Dermot Ahern avaldas arvamust, et kõige õigem lahendus tekkinud skandaalile oleks, kui koondised omavahel uuesti mängiks.



«Miljonid inimesed üle kogu maailma nägid, et see oli täiesti jultunud tegutsemine, Henry mängis kaks korda käega,» pahandas Ahern. «Lisaks jäeti tähelepanuta, et kaks meest olid suluseisus. Nõuame kordusmatši. Ilmselt meie soovi ei täideta, kuna oleme jalgpallimaailmas nii väike riik.»



Eile pärastlõunal esitas Iirimaa jalgpalliliit siiski FIFA-leametliku palve, et tulemus tühistataks ja mäng uuesti peetaks.



Eesti nimekaima jalgpallikohtuniku Uno Tutki sõnul näitas juhtunu, et otsustavaid kohtumisi peaks jälgima kuus vilemeest.



«See juhtum näitas kuue kohtuniku vajadust tähtsates mängudes,» arvas Tutk, kes Euroopa liiga sarnases süsteemis kaasa lööb. «Mängus, kus midagi tähtsat otsustatakse, ei saa selliseid asju lubada.»



Tutk aga Prantsusmaa-Iirimaa kohtumist vilistanud kohtunike tandemit liigselt hukka ei mõistnud, kuna tegemist oli inimliku eksimusega.



«Inimese silma ehitus on juba kord selline, et nurga taha ta ei näe. Ja kui ei näe, siis ei tohi ise hakata asju välja mõtlema,» ütles Tutk.



Samas tunnistas vilemees, et olukord on oma skandaalsuselt võrreldav 1966. aasta MM-finaalis Inglismaale MM-tiitli toonud ebaausa tabamusega või 1986. aastal Diego Maradona kuulsa «jumala käega».



Üleeile selgusid ka viimased Lõuna-Aafrika Vabariigis peetavatele maailmameistrivõistlustele sõitjad. Sloveenia alistas kodus Venemaa 1:0 ja tagas koha, Portugal võitis võõrsil Bosnia ja Hertsegoviina sama tulemusega ning sõidab samuti MMile.



JALGPALL


2010. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel osalejad:



Lõuna-Ameerika: Brasiilia, Tšiili, Paraguay, Argentina, Uruguay



Euroopa: Sloveenia, Kreeka, Prantsusmaa, Portugal, Taani, Šveits, Slovakkia, Saksamaa, Hispaania, Inglismaa, Serbia, Itaalia, Holland



Aafrika: Elevandiluurannik, Ghana, Alžeeria, Nigeeria, Kamerun, Lõuna-Aafrika Vabariik (pääses korraldajana kvalifikatsiooniturniirist)



Aasia ja Okeaania: Austraalia, Jaapan, Lõuna-Korea, Põhja-Korea, Uus-Meremaa



Põhja- ja Kesk-Ameerika: USA, Mehhiko, Honduras

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles