Lapsi purjuspäi treeninud Neissaar võib kaotada töökoha

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Neissaar lubas, et seekordne patustamine jääb tal viimaseks.
Jüri Neissaar lubas, et seekordne patustamine jääb tal viimaseks. Foto: Raigo Pajula

«Jah, juhtus tõesti selline asi…» tunnistas tuntud korvpallitreener Jüri Neissaar laste treenimist purjuspäi. «Selge see, et nüüd peab joomisega olema lõpp!»



Ebameeldiv vahejuhtum leidis aset teisipäeval. Tartus Turu tänava spordihoones oli terava pilguga inimesi, kes märkasid, et A-klassi poiste korvpallitreeningut juhendav Neissaar on purjus.



Ilmselt ei pidanud nad õigeks mehega vestelda ning soovitada tal koju minna, vaid kutsusid kohale politsei.



Korrakaitsjad tuvastasidki Neissaarel joobe ning otsustasid saata ta koju kainenema. Sellises seisundis oli treeningu jätkamine võimatu. Samas pole teada, kui raske joove tal mõõdeti. Seda ei tea isegi Neissaare tööandja, Tartu Kalevi spordikooli tegevjuht Raido Mägi. «Ametlikke pabereid pole meieni jõudnud,» märkis ta.



Vaatamata kõigele oli Neissaar neljapäeval taas tööpostil. Mägi seletas seda lastevanemate palvega. «Nad soovisid, et Jüri saaks veel ühe võimaluse,» põhjendas ta patustanud mehe ametisse jätmist. «Meie jaoks on lastevanemate soov otsustav.»



Neissaar möönis, et pärast ebameeldivat vahejuhtumit polnud tööpostile naasmine kuigi meeldiv. «Vabandasin poiste ees,» tunnistas ta. «Ega mul pole juhtunut millegagi õigustada.



Asja saab parandada vaid edaspidi mitte joomisega.» Miks ta enne trenni vägijookidega liialdas, ei soovinud mees selgitada. «Mis sest rääkida…» ohkas ta vaid.



Paraku võib juhtuda, et lastevanemate antud usaldusmandaadist ei pruugi töö jätkamiseks piisata. Kuna juhtum on politseis ametlikult fikseeritud, võib Eesti Korvpalliliit 51-aastast treenerit karmilt karistada. Suure tõenäosusega peab neljanda kategooria treener oma litsentsist loobuma.



Korvpalliliidu peasekretär Karel Loide ei soovinud eile veel võimalikust karistusest rääkida, ent märkis, et sanktsioonid peavad olema radikaalsed. «See pole ainult minu otsustada, saatsime info juba erinevatesse komisjonidesse edasi,» rääkis ta.



Neissaare probleemid alkoholiga on korvpalliringkondades ammu teada, kuid Mägi sõnul pole ta varem purjus peaga trenni tulnud. «Väljaspool tööaega käis ta küll mõnikord siin ka ebakainena. Tema probleemid olid ju üldiselt teada,» nentis spordikooli juht. «Loodame, et ta teeb juhtunust õiged järeldused.»



Eesti koondise endise peatreeneri Üllar Kerde sõnul on Neissaare tegevus olnud korduvalt arutusel, ent asjadele ametlikku käiku andmata polnud võimalik teda karistada.



Esimesed suuremad pahandused jäävad juba kaheksa aasta tagusesse aega, kui Neissaar tegutses Kerde kõrval Eesti koondise abitreenerina. Toona nähti teda ebakainena isegi EM-finaalturniiril Türgis. Kuid siis oli tegemist täiskasvanud meeste, nüüd aga arenemisjärgus laste juhendamisega.



«Kui inimene eksib korra, tuleb anda talle võimalus, kui joomine on aga pidev, peab midagi muutma… Olen ise ka noorena nii mõndagi teinud, ent enam ei saa selliseid asju lubada,» arutles treenerite koolitusega tegelev Kerde. «Kui lapsed näevad purjus treenerit, on see suur probleem, mis tuleb välja juurida.»



Neissaar juhendab Tartu Kalevis kolme treeningrühma – A- ja B-klassi noormehi ning 2000. ja 2001. aastal sündinud mudilasi. Tema käe all on harjutanud enamik Tartust pärit mängijaid. Täiskasvanute treenerina viis ta Tartu Delta 2001. aastal Eesti meistriks, viimati oli ta meistriliiga meeskonna eesotsas möödunud hooaja alguses, kui ta töötas Fausto peatreenerina.



Vähemalt täna tegutseb Neissaar treenerina edasi. «Mängime poistega Eesti meistrivõistlustel,» viitas ta töö jätkamisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles