Eriteenete eest kodakondsust taotlenud iluuisutaja soovib jääda ka USA kodanikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caitlin Mallory ja Kristjan Rand Mulgi polkat esitamas.
Caitlin Mallory ja Kristjan Rand Mulgi polkat esitamas. Foto: Reuters / Scanpix

Jäätantsija Kristjan Rand oli ilmselt üliõnnelik, kui tal õnnestus koos paarilise Caitlin Malloryga saada koht Vancouveri olümpiale.



Paraku võis rõõm olla enneaegne – ameeriklanna Mallory pole siiani täitnud Eesti passi saamiseks vajalikke tingimusi.



Kuigi Rahvusvahelise Uisuliidu reeglid lubavad eri riigi kodakondsusega paaridel osaleda MMil ja EMil, pole olümpial selline kooslus lubatud. Seepärast lubaski Mallory Eesti uisujuhtidele, et võtab Vancouveris võistlemise nimel Eesti kodakondsuse. Nüüd, kui on aeg minna sõnadelt tegudele, pole aga 22-aastane piiga suutnud USA kodakondsusest loobuda. Seda kinnitava allkirjata ei luba aga Eesti seadused uut passi väljastada.



Neiu ei taha passist loobuda


Postimehel õnnestus USAs viibiv Mallory tabada eile õhtul, ent sel teemal ei tahtnud ta esialgu selgitusi anda.



«Ma ei saa eriti midagi öelda, kuna meil ei lubatud kodakondsuse teemal rääkida,» tunnistas ta. Küsimuse peale, kas probleem on peamiselt temas endas, vastas ta siiski jaatavalt.



«Käin siin ülikoolis, aga ma ei saaks enam toetust, kui mul USA kodakondsust pole… Tean nii palju, et sellega tegeletakse praegu, loodan, et kõik läheb hästi,» sõnas ta. «Muidu on meil kõik korras, ootame juba pikisilmi Euroopa meistrivõistlusi.»



Kodakondsuse vahetus oleks Mallory jaoks pikaajaliste tagajärgedega otsus. USA seadused lubavad kodakondsusest loobumise järel seda tagasi taotleda alles viie aasta pärast.  


Tekkinud olukord on piinlikkust tekitav ning Eestis asjaga seotud inimesed ei soovinud sellest eile Postimehega kuigi pikalt rääkida.



Eesti Uisuliidu president Maire Arm püüdis esialgu probleemi tunnistamist sootuks vältida, rääkides, et Mallory kodakondsuse vormistamise paberid on töös.



Aega nädala lõpuni


Igapäevaselt advokaadina tegutsev daam kinnitas, et Mallory saatis kodakondsusest loobumise kinnituse e-posti vahendusel. Kui aga ajakirjanik juhtis tähelepanu asjaolule, et sellises vormis esitatud kinnitus ei oma seaduslikku jõudu, vastas president, et nad alles uurivad, kuidas USA kodakondsusest loobumine käib, ning lõpetas kõne.



Tunnike hiljem helistas Arm ise tagasi ning möönis, et ameeriklanna on tõesti otsustamisega viivitanud. «Noore inimese jaoks on see väga raske valik,» märkis ta. «Saame oodata veel selle nädala lõpuni.»



Et asjaga on kiire, tunnistasid ka kultuuriministeeriumi asekantsler Tõnu Seil ja siseministeeriumis kodakondsuse küsimustega tegelev Siiri Leskov. 



Seili sõnul tuli kultuuriministeerium uisuliidule vastu ning vormistas valitsusele taotluse anda Malloryle eriteenete eest Eesti kodakondsus. Vastavad paberid edastati siseministeeriumile. Paraku jäi pakist puudu üks ja kõige tähtsam dokument – Mallory allkirjaga paber, kus ta kinnitab USA kodakondsusest loobumist.



Leskov kinnitas, et Eesti seaduste kohaselt pole võimalik eelmisest kodakondsusest loobumata Eesti passi saada. Mäletatavasti on sama probleemi tõttu jäänud toppama ka Venemaa kõrgushüppaja Tatjana Kivimägi Eestisse tulek.



«Peame nüüd oma maja sees otsustama, mida Mallory paberitega edasi teha,» sõnas Leskov. «Lähiajal tahame anda eriteenete eest kodakondsust taotlevate inimeste nimekirja valitsusele otsustamiseks. Võimalik, et Mallory kohta käiv taotlus antakse sisse puuduva dokumendita – valitsus võib ju otsuse langetada ning kui vastav paber meieni jõuab, pöörata selle täitmisele.»



Suvel tundus veel kõik helge. Kristjan Ranna uisutreenerist ema Lea Rand kinnitas, et Mallory on kodakondsuse vahetamise kindlalt otsustanud.



«Loomulikult on Caitlin valmis oma USA passist loobuma, aga me ei ole sel teemal praegu veel väga palju rääkinud,» rääkis ta. «Caitlin poleks ju Kristjaniga uisutama hakanudki, kui ta poleks mõelnud, et peab ühel hetkel Eesti kodakondsuse võtma.»



Pärast olümpiakoha kindlustamist septembris oli ka Arm üsna muretu. «Caitlin ei tee seda ainult olümpiakoha pärast. Ta on teinud valiku, et tahab Eestit esindada,» sõnas ta veendunult. «Ta hakkas eesti keelt ka õppima ning kuna neil on originaaltantsuks Eesti folk, siis ta on uurinud Eesti rahvamuusikat ja Eesti rahvakultuuri.»



Eesti Olümpiakomitees sportlaste lähetamise eest vastutava Martti Raju sõnul on Rand ja Mallory juba olümpialaste nimekirja kantud, ent see ei tähendavat veel midagi – Eesti passita ei lasta ameeriklannal talvisel spordipeol osaleda.



Kuna jäätantsu olümpiapääse pole nimeline, vaid on võidetud riigile, saab musta stsenaariumi korral Eesti saata Vancouverisse teise jäätantsupaari, tõenäoliselt Kristjan Ranna noorema venna Taavi ja tema paarilise Irina Štorki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles