Levadia pallurid kiitsid kananahast palli: MMil näeme palju väravaid

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kaalma
Martin Kaalma Foto: Toomas Huik

Kas kujutate ette, et ühe ümmarguse palli väljatöötamine võtab kauem aega kui mõne algelisema auto ehitamine? Jalgpalli MMi tarbeks pole aga miski võimatu. Peaasi, et pallurite meisterlikkus võimalikult hästi välja tuleks.



«Vähemalt esmapilgul tundub küll, et see on parim pall, mida proovinud olen,» tõdes lõppenud hooaja Eesti meistriliiga suurim väravakütt Vitali Gussev, kes neljapäeval uue nahkkeraga proovilööke tegi. «Lendab täpselt sinna, kuhu ise tahan.»



Tõepoolest, järgmisel suvel MMil kasutatav mänguvahend on Adidase viimane sõna. Kananahast pealiskihiga pall kannab nime Jabulan, mis tähendab suulu keeles «juubeldama». Palli tutvustuses märgitakse samuti, et see peaks tagama selle erakordselt stabiilse lennu ja täiusliku haarde kõikides ilmastikutingimustes.



Jabulan koosneb kõigest kaheksast täiesti uudsest, kokku sulatatud 3D-paneelist, mis on esimest korda ümmarguselt vormitud, muutes palli täiuslikult ringikujuliseks ja eelmistest veelgi täpsemaks.



Kaheksa  kerakujulist  EVA ja TPU 3D-paneeli on kokku valatud nii, et need mähivad harmooniliselt palli sisekarkassi. Tulemuseks on täiusliku ringi kujuga energeetiline kogu, mis on eeltestides kogunud mängijate entusiastlikku poolehoidu.



Eesti koondise ja Levadia keskkaitsjal Igor Morozovil on hea meel, et ala arendatakse.



«Tore, et uued tehnoloogiad arendatakse, selleks et jalgpallurite meisterlikkus paremini välja tuleks,» arvas Morozov, kes kinnitas samuti uue mänguvahendi häid omadusi. «Palli üle on täielik kontroll, millega muutub söödu ja löögi täpsus märksa paremaks.»



Adidas kasutas uue mänguvahendi väljatöötamisel maailma absoluutsete tippjalgpallurite abi. Näiteks kaasati töösse kuulsate AC Milani ja FC Müncheni Bayerni mängijad, aga ka korraldajamaa Lõuna-Aafrika Vabariigi satsid  Orlando Pirates ja Ajax Cape Town.



Levadia esiväravavaht Martin Kaalma ei osanud kuulsate kolleegide tööd esimese 15 minutiga päris täpselt hinnata – selleks peaks iga päev treenima – , kuid vähemalt väljanägemine on uuel värvilisel pallil puuriluku sõnul rõõmsam. Ja teisalt, kui kerged eelkäijad on kaarte seganud õhus planeerimisega, siis see omadus on uuelt mänguvahendilt pigem maha krutitud.



«Praegu tundus küll täitsa okei seda püüda,» ütles Kaalma, kes on karjääri jooksul kokku puutunud ka ebameeldivate pallidega. «Esimesed Adi (Adidase – toim) uue põlvkonna pallid polnud nii head. Alguses tundus nendega mängimine täitsa lootusetu, kuid pärast harjus ära.»



Igal juhul loodavad ka Eesti mängijad, et tuleval suvel saab MMil näha palju tabamusi. Seda ootab ka Kaalma, kelle töö on üldjuhul takistada väravaid löömast.



«Sellepärast seda mängu mängitakse ja viimasel ajal tundub, et tippvutis lüüakse palju väravaid,» uskus Kaalma, kelle sõnul aitab ka tehnika areng ilusa mängu arendamisele kaasa. «Eks need kindlasti ole omavahel natuke seotud.»



Ja neile, kelle jaoks Jabulan ei tundunud piisavalt ulmeline: Adidase innovatsioonimeeskond on juba praegu ametis Brasiilias toimuvate 2014. aasta maailmameistrivõistluste ametliku FIFA palli uuenduste väljatöötamisega.



STAARIDE ARVAMUS


•    Michael Ballack (Saksamaa, Londoni Chelsea): «Fantastiline! Pall käitub täpselt nii, nagu ma tahan.»


•    Petr Cech (Tšehhi, Londoni Chelsea): «Tunnen, kuidas palli energia tuleb minu poole nagu kuul.»


•    Frank Lampard (Inglismaa, Londoni Chelsea): «Väga tugev pall, löögile truu.»


•    Kaká (Brasiilia, Madridi Real): «Minu jaoks on kontakt palli juures kõige tähtsam, selle palli puhul on see suurepärane.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles