Shmigun kaalub külmaga võistlemisest loobumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kristina Shmigun kaalub arstide soovitusel võistlemisest loobumist, kui Otepää maailmakarikavõistluste etapi naiste 15 km ühisstardiga klassikasuusatamine toimub täna ligi 20-kraadises pakases.

Eelmisel laupäeval Kavgolovos kuni 23-kraadise külma kiuste MK-etapi võitjana juubeldanud Shmigun soovib mänedžer Kristjan-Thor Vähi kinnitusel, et poolehoidjad mõistaksid tema valikut.

«Kristina hingamisteed muutusid Venemaa-võistluse järel valusaks,» selgitas Vähi. «Doktor Mart Kull ütles selgelt, et järjekordne pingutus käredas pakases tähendaks viie nädala pärast algavat Val di Fiemme MMi silmas pidades liiga suurt riski. Riskimine oleks aga praegu äärmiselt rumal.»

Külm ohustab tervist

Vähi sõnul langetab Shmigun otsuse võistlemise või kõrvalejäämise kohta täna hommikul. Kui võistlus toimub, läheb otepäälanna 45 minutit enne starti soojendusele, kus proovib väga täpselt kuulata enesetunnet.

«Kaks nädalavahetust järjest külmas võistelda oleks nagu tulega mängimine ning võib rikkuda kogu edasise hooaja,» arutles Vähi. «Oluline, et fännid saaksid Kristinast aru, kui ta ei peaks starti tulema. Koduvõistlusest loobumine oleks väga raske.»

MK-sarja pingereas norralanna Bente Skari järel teist kohta hoidev Shmigun käis eile 22-kraadises ilmas tund ja viisteist minutit rahulikus tempos suusatamas. Otepäälanna kandis näomaski.

«Treeningult tulles ütles Kristina, et tal hakkas palav,» rääkis Vähi. «Aga võistlema minnes ei saa end nii korralikult rõivastega kaitsta.»

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver märkis, et ka Andrus Veerpalu ja Jaak Mae seavad MMiks valmistumise löögi alla, kui stardiksid 30 km ühisstardiga klassikasõidus näiteks 19-kraadises pakases.

«Pigem nad küll stardivad, kuna võistlus on kodus - aga mitte kerge südamega,» selgitas juhendaja. «Loodan, et žürii järgib reegleid ning jätab rohkem kui 20-kraadise pakase korral võistluse ära.»

Venemaal Kavgolovos oli eelmisel nädalal 23 kraadi külma, ent MK-etapp otsustati läbi viia. «Hingamisteede külmetamine võib esinemise MMil täielikult nurjata. Kui Otepääl järgitakse Kavgolovo eeskuju, siis Veerpalu ja Mae rajale ei lähe,» lausus Alaver.

Võistluste viieliikmeline žürii koguneb täna esimest korda hommikul kell 8. Kui Otepääl on siis külma üle 20 kraadi, nihutatakse naiste võistluse algus kella 10.30-lt keskpäevaks ning meeste start toimuks siis kell 12.45. Edasilükkamise korral sõidaksid naised 10 ja mehed 15 km.

Homseks soojem ilm

Kui ka kell 11 on külma üle 20 kraadi, viiakse tänased stardid homsele. «Pühapäevased sprindid jääksid sel juhul ära,» ütles žürii juht, Rahvusvahelise Suusaliidu tehniline delegaat Kaarel Pütsep.

Alaver loodabki tänaste jõuproovide nihkumist homsele. «Ilmaennustus lubab ju kiiret soojenemist,» ütles ta.

MK-etapi direktori Alar Arukuuse sõnul on eelmüügist ostetud üle 1000 pileti. Kui ilm ei lase kummalgi päeval võistelda, maksavad korraldajad pääsme soetanutele raha tagasi.

Suusatamise MK-etapi kuum grupp

Naiste 15 km ühisstardist klassikalises stiilis. 1 Bente Skari (Norra), 2 Gabriella Paruzzi (Itaalia), 3 Kristina Shmigun (Eesti), 4 Hilde G. Pedersen (Norra), 5 Anita Moen (Norra), 6 Evi Sachenbacher (Saksamaa), 7 Valentina Shevtshenko (Ukraina), 8 Sabina Valbusa (Itaalia), 9 Nina Gavriljuk (Saksamaa), 10 Marit Bjųrgen (Norra), 11 Claudia Künzel (Saksamaa), 12 Petra Majdic (Sloveenia), 13 Vibeke Skofterud (Norra), 14 Pirjo Manninen (Soome), 15 Viola Bauer (Saksamaa), 16 Ljubov Jegorova (Venemaa), 17 Manuela Henkel (Saksamaa), 18 Svetlana Nageikina (Valgevene), 19 Maj Helen Sųrkmo (Norra), 20 Irina Terelia (Ukraina), 21 Olena Sidko (Venemaa), 22 Kati Venäläinen (Soome), 23 Kirsi Välimaa (Soome)

Meeste 30 km ühisstardist klassikalises stiilis. 1 Rene Sommerfeldt (Saksamaa), 2 Anders Aukland (Norra), 3 Mathias Fredriksson (Rootsi), 4 Pietro Piller Cottrer (Itaalia), 5 Vincent Vittoz (Prantsusmaa), 6 Jaak Mae (Eesti), 7 Andrus Veerpalu (Eesti), 8 Jens Arne Svartedal (Norra), 9 Jörgen Brink (Rootsi), 10 Vitali Denissov (Venemaa), 11 Giorgio di Centa (Itaalia), 12 Vassili Rotshev (Venemaa), 13 Fabio Maj (Itaalia), 14 Odd-Bjųrn Hjelmeseth (Norra), 15 Tobias Fredriksson (Rootsi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles