IAAF maksaks Semenya soovahetusoperatsiooni kinni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) ulatas abikäe kõmulisele Lõuna-Aafrika Vabariigi jooksjale Caster Semenyale – juhul kui sootestist selgub, et Semenya peab minema soovahetuslõikusele või vajab mingit muud ravi, et naisena võistlemist jätkata, maksab IAAF kõik tema kulud kinni.

Augustis Berliinis MMil naiste 800 m jooksus kuldmedali võitnud Semenya sattus kogu maailma meedia tähelepanu keskmesse, kuna tema välimus ja hääletämber on üsna mehelikud. Seetõttu käskis IAAF Semenyal läbida sootest, ent selle lõplikke tulemusi pole siiani selgunud, kirjutab Telegraph.

Mõningatel andmetel näitas sootest aga, et Semenya on hermafrodiit, kellel on sisemised munandid ning kolm korda kõrgem testosteroonitase kui naistel.

Kui seda kinnitavad tema sootesti uurivad teadlased, tekib küsimus, kas tema kõrgem testosteroonitase annab talle teiste naiste ees eelise. Ilmselt peaks ta seetõttu alustama koheselt raviga, kui soovib naisena võistlemist jätkata.

Loomulikult peab Semenya ise otsustama, kas soovib operatsiooni, kuid IAAFi liige kinnitas Telegraphile, et alaliit on nõus tema arstikulud kinni maksma.

Lisaks selgus ka, et avalikkusele Semenya testitulemusi ei teatatagi, kuna soovitakse, et 18-aastane sportlane saaks privaatselt otsusele jõuda.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles